Zvolenský sudca udelil pokutu šéfke súdu za nútenie prekryť si dýchacie cesty. Šéf Súdnej rady Mazák ho chce zbaviť sudcovského talára

01.06.2021 | 17:43
  27
Šéf Súdnej rady Ján Mazák podal proti sudcovi Okresného súdu vo Zvolene Daliborovi Miľanovi návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu.

Predseda Súdnej rady Slovenskej Republiky Ján Mazák podal proti sudcovi Okresného súdu Zvolen Daliborovi Miľanovi návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. Dôvodom je nedodržiavanie protiepidemických opatrení z jeho strany počas pojednávaní. Uvádza to na svojej webovej stránke Súdna rada s tým, že návrh bol doručený v utorok sudcovi aj členom Súdnej rady.

O návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu bude Súdna rada SR rozhodovať na svojom zasadnutí 18. júna, na ktoré je sudca pozvaný.

"Sudca Dalibor Miľan sa dlhodobo, najmenej od 1. januára 2021, odmieta podrobiť bez právom uznaných dôvodov protiepidemickým opatreniam proti ochoreniu COVID-19. Od marca 2021 do 31. mája 2021 viacnásobne odmietol pojednávať a rozhodovať vo veciach, v ktorých je zákonným sudcom, s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest. Naposledy tak konal 31. mája 2021," uvádza Súdna rada. 

Sudca podľa nej nerešpektoval príkazy predsedníčky OS Zvolen. "Napokon na pojednávaní konanom 31. mája 2021 jej uložil poriadkovú pokutu 300 eur za to, že ho žiadala, aby pojednával s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest. V tomto konaní pokračoval napriek trom zákrokom príslušníkov Policajného zboru v marci a v máji 2021, ktorým dokonca na pojednávaní konanom 31. mája 2021 uložil za výkon ich policajnej právomoci poriadkové pokuty vo výške 66 eur," dodáva Súdna rada.

Zvolenský sudca argumentuje, že nosenie respirátora mu zhoršuje zdravotný stav. Maniere covidového fašizmu však nútenie ľudí dusiť sa prekrytými dýchacími cestami však nastavujú nevídaný štandard, ktorý vo svojej podstate mučením, ktoré je zakázané článkom 3 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Sudca Dalibor Miľan o svojej skúsenosti s hysterickou reakciou šéfky zvolenského okresného súdu hovoril v polovici apríla v rádiu InfoVojna. Viac TU.

JUDr. Harabin: Osoba nenakazená koronavírusom nemá právnu povinnosť nosiť rúško

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti JUDr. Štefan Harabin považuje nariadenia Mikasovho úradu o nosení rúšok za právne nulitné.

"Osoba nenakazená koronavírusom nemá právnu povinnosť nosiť rúško. Uloženú pokutu nemusí zaplatiť. Nútenie zdravého človeka používať rúško je zjavne mučením, ktoré je zakázané článkom 3 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd," tvrdí bývalý predseda Najvyššieho súdu SR JUDr. Štefan Harabin, ktorý podal trestné oznámenie na Hlavného hygienika SR Jána Mikasa, lebo vydaním nulitných nezákonných opatrení, ktoré sú vynucované pokutou, podľa neho zneužil právomoc verejného činiteľa, ubližuje ľuďom na zdraví a poškodzuje cudzie práva.

Celú právnu analýzu JUDr. Harabina zo dňa 7.9. 2020 si môžete prečítať TU.

JUDr. Krajníková: Dýchanie je biologická potreba človeka

Ku kauze nosenia rúšok a sporu šéfky okresného súdu vo Zvolene Mariany Philadelphyovej so sudcom Miľanom sa vo svojom článku vyjadrila známa košická advokátka JUDr. Adriana Krajníková v článku TU.

"Predsedníčka súdu nemôže po sudcovi vyžadovať podmienky, ktoré neurčuje zákon, a pre ich neplnenie nemôže zasahovať do výkonu jeho činnosti, vrátane nátlaku na opustenie budovy súdu. Inak sa sama dopúšťa nezákonnej činnosti, konkrétne znuežívania právomoci verejného činiteľa, nátlaku a iné. Svojím konaním zneužila políciu SR na osobný účel a zasiahla do základných práv sudcu a účastníkov zmareného konania na prístup k súdom," uviedla advokátka.

Vo svojom článku ďalej píše:

"Dýchanie je biologická potreba človeka, ktorá stojí na prvej priorite jeho potrieb, túto notoricky známu skutočnosť netreba dokazovať, keďže nedostatok riadneho prísunu kyslíka a nemožnosť riadneho vydychovania oxidu uhličitého vyvoláva psychické a fyzické obtiaže ako úzkosť, nevoľnosť, zníženú pozornosť a koncentráciu, bolesť hlavy, závraty a pod., čo môže byť v príčinnej súvislosti s pracovným úrazom. Požiadavka zamestnávateľa na prekrývanie dýchacích ciest zamestnanca mimo použitia ochranných pracovných prostriedkov (ktoré majú osobitnú právnu úpravu a podmienky) je spôsobilá ohroziť jeho zdravie a život a je napr. legitímnym dôvodom pre okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca podľa § 69 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce.

Vychádzajúc z biologickej premisy voľného dýchania a vydychovania splodín do exteriéru (mimo organizmu), je zvrátané, aby zamestnanec (alebo akákoľvek iná osoba) mal dokazovať, že nútené obmedzovanie dýchania mu spôsobuje fyziologické obtiaže. Sudca Miľan legitímne argumentoval vzájomne súvisiacim argumentom, že neexistuje zákonná povinnosť prekrytia dýchacích ciest a zároveň (pre prípad dobrovoľného použitia) mu prekrytie dýchacích ciest spôsobuje zdravotné obtiaže (teda utrpenie). Voči tomu stojí zvrátená „logika“ člena súdnej rady (!), že ohľadne utrpenia z nedostatku riadneho dýchania ide u neho iba o subjektívny pocit."

Krajníková vo svojom liste predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi (OĽaNO) zo dňa 25.9.2020 upozornila na nulitnosť všetkých Opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR pri ohrození verejného zdravia a súčasne vyzvala na okamžité zastavenie vydávania týchto paaktov, zastavenie ich vykonávania (pokutovanie) a vymáhania pokút.

Celú právnu analýzu JUDr. Krajníkovej si môžete prečítať TU a TU.

Advokátka začiatkom októbra 2020 zverejnila Manuál ako odmietnuť nasadenie si rúška po výzve polície, ale aj po výzve v obchode, v škole a inde.

Viac sa dozviete aj po vypočutí relácie na rádiu InfoVojna so sudcom JUDr. Harabinom a advokátkou JUDr. Krajníkovou TU.

Zdroj: ta3.com / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti