Po Harabinovi kvôli kauze odmietania rúšok pátrali policajti. Exminister spravodlivosti na nich podal trestné oznámenie za porušenie domovej slobody pri doručení zásielky

12.04.2021 | 18:46
  20
Z relácie na InfoVojne vyplýva, že vyšetrovateľ Jakub Podmajerský bývalému predsedovi Najvyššieho súdu SR nechával odkazy vo vestibule domu, kde býva.

Štefan Harabin prostredníctvom Facebooku oznámil, že podáva ďalšie trestné oznámenie. Súvisí s konaním polície. Začalo sa po tom, keď 17. novembra nemal rúško a nabádal aj ostatných, aby ho nenosili. Harabina obťažuje vyšetrovateľ a využíva na to policajtov. Tí opakovane vnikli do domu, kde bývalý minister býva. Chceli sa dostať až do jeho bytu.

Kovařík, Podmajerský a Žilinka

„Práve teraz som na mail adresu generálneho prokurátora podal trestné oznámenie na policajného prezidenta Petra Kovařika a policajta Okresného riaditeľstva PZ Bratislava I Jakuba Podmajerského za spáchanie trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania domovej slobody,“ oznámil Štefan Harabin. Pripojil aj linku na reláciu InfoVojna, kde dopodrobna rozobral, čo sa stalo (od cca 58. minúty).

Z relácie InfoVojna vyplýva, že vyšetrovateľ Podmajerský bývalému predsedovi Najvyššieho súdu SR nechával odkazy vo vestibule domu, kde býva. Harabin skonštatoval, že Podmajerský plní politické pokyny Kovaříka.

Bývalý kandidát na prezidenta vysvetľuje, že tým, že generálny prokurátor Žilinka podal podanie na Ústavný súd SR (o nesúlade a nezákonnosti Mikasových vyhlášok), vlastne de facto vydal rozhodnutie. Toto podľa Harabina je vlastne rozhodnutie. „Žilinka monokraticky konštatoval že vyhlášky Mikasa, teda ÚVZ, vydávané bez riadneho legislatívneho procesu, sú v právnom štáte neprípustné,“ konštatuje Harabin.

Rozhodnutie Žilinku musí podľa Harabina rešpektovať každý prokurátor a každý vyšetrovateľ. „Lebo v opačnom prípade mu GP rozhodnutie zruší, teda každého, ktorý by chcel začať stíhať na základe Mikasovej vyhlášky v akejkoľvek veci,“ upozorňuje bývalý minister spravodlivosti.

„Žilinka vlastne svojím podaním povedal, že akékoľvek rozhodnutie regionálnych úradov je nezákonné. Všetko sa to opiera o vyhlášku, ktorá je v právnom štáte je neprípustná – podľa Žilinku,“ konštatuje bývalý šéf najvyššieho súdu.

Po Harabinovi pátrajú policajti

Následne sa Harabin dostal k dôvodom, pre ktoré podáva ďalšie trestné oznámenie. Pátrajú totiž po ňom policajti kvôli zhromaždeniu 17. novembra, na ktorom nemal rúško. Harabin prízvukoval, že ako zdravá osoba nemá povinnosť rúško nosiť. Následne bývalý minister pripomenul, čo sa dialo. Po 17. novembri urobil Kovařík tlačovú konferenciu (15. decembra 2020), kde aj s bratislavským krajským riaditeľom prezentovali „mediálny nátlak na policajtov, aké trestné činy spáchal aj Harabin na prechádzke 17. novembra“. Už tu sa dopustil Kovařík podľa Harabina trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

V InfoVojne ďalej bývalý prezidentský kandidát opisuje, ako mu po tlačovke novinári telefonovali a informovali ho, že bude trestne stíhaný. Harabin konštatuje, že túto informáciu mohli mať jedine od Kovaříka. „Potom sa diali divné veci aj na policajnom zbore BA1, kde hľadali policajta, ktorý by začal proti Harabinovi konať,“ popisuje dianie Harabin.

Jakub Podmajerský začal konať, Harabina predvolával na výsluch. Harabin mal snahu prevziať si zásielku, avšak pošta ho nepustila, keďže bývalý sudca nevlastní rúško. Harabin na tomto mieste zaznamenáva ďalšiu trestnú činnosť vyšetrovateľa Podmajerského. Nielen, že podľahol nátlaku zo strany nadriadeného, ale začal posielať policajtov do domu, kde bývalý minister spravodlivosti býva. Dôvodom bola snaha doručiť mu zásielku.

„Títo policajti neoprávnene vnikli do domu, podviedli pracovníka SBS a dostali sa do nebytových priestorov podvodom; a keďže sa do bytu nedostali, nechali odkaz SBS-károvi, že Harabin má zavolať Podmajerskému,“ popisuje bývalý sudca.

Porušovanie domovej slobody je trestný čin

Podmajerský niekoľkokrát posielal policajtov – namiesto pošty – a tí podľa slov Harabina zasahovali do jeho súkromia a vstúpili do domu bez súhlasu majiteľa. Pri tejto činnosti ich nahral kamerový systém. Bez súhlasu Harabina sa dostali podvodom až k jeho bytu. „Vyvrcholilo to v piatok minulý týždeň, keď zas podviedli SBS-kára, aby klopali na cudzí byt a otvorila suseda, ktorá o 5.30 skoro dostala infarkt, pretože o pol šiestej ráno sa jej tam zjavili policajti, ktorí sa tam dostali nezákonným spôsobom,“ uviedol Harabin v relácii.

„Porušujú domovú slobodu a Podmajerský pácha trestný čin návodu na trestný čin porušovania domovej slobody,“ konštatuje bývalý sudca. Výsledok už poznáme – ďalšie podané trestné oznámenie.

Autor: Petra Demková

Zdroj: hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti