Neexistuje priestupok o neprekrytí dýchacích ciest, reaguje na popradské rúškové „Covid gestapo“ advokátka Krajníková

21.02.2021 | 18:34
  24
JUDr. Adriana Krajníková je presvedčená, že verejní činitelia, policajti a úradníci páchajú trestnú činnosť a navzájom sa všetci kryjú.

Advokátku Adrianu Krajníkovú zaujal a pobúril zásah dvoch mestských policajtiek v Poprade voči novinárke Jane Hriňákovej.

V statuse na sociálnej sieti tvrdí, že podľa zákona neexistuje priestupok o neprekrytí dýchacích ciest.

Adriana Krajníková je presvedčená, že verejní činitelia, policajti a úradníci páchajú trestnú činnosť a navzájom sa všetci kryjú. Treba o tom verejne hovoriť. „Trestné oznámenia sa menia na sťažnosti. Je to prepracovaná metodika. Kedy sa začnú aj civilné žaloby meniť na sťažnosti?“ pýta sa Krajníková. Podľa nej treba verejne hovoriť o inštitúte súkromnej žaloby.

Kontrola novinárky v Poprade bola v hrubom rozpore so zákonom

Trestnej žaloby, ktorú môže priamo podať občan na domnelého páchateľa. Aj verejného činiteľa. „A tu je veľká obava!“ myslí si advokátka. Poukazuje na zásah dvoch mestských policajtiek v Poprade voči novinárke portálu Podtatranský kuriér Jane Hriňákovej, ktorá nemala na ulici rúško.

Policajtky Hriňákovú obmedzili na slobode pohybu v snahe legitimovať ju.

„Novinárku zastavila mestská polícia s tým, že ju vyzvala na preukázanie totožnosti. Na opakované otázky novinárky o dôvode kontroly jej mestské policajtky opakovane vraveli, že dôvod už uviedli, čo však nebola pravda. Svedčí o tom aj neskoršia poznámka jednej z policajtiek, že keď novinárka predloží občiansky preukaz, na základe toho jej potom dôvod povedia. Takže dôvod neuviedli, tým ich výzva a celá kontrola bola v hrubom rozpore so zákonom,“ píše Krajníková.

Ako vo vtipe o policajtoch

Zásah bol podľa nej zobrazením tristnej grotesky amaterizmu a právneho analfabetizmu mestských policajtiek. Nepoznajú z pamäti jeden jediný paragraf, ktorý poznať musia pri kontrole „rúška“ a jedna druhej si pomáhajú hľadať to v notese.

„Ako zo starého vtipu, kde jeden policajt vie písať a druhý číta. Avšak tu ani v notese policajtky nenašli, čo bolo treba. A to sme sa domnievali, že z tohto policajného amaterizmu sme už vonku,“ pokračuje Krajníková. Hovorí, že sa nachádzame v „idiokracii“ verejných činiteľov. V hlbokej totalite, kde si policajti myslia, že môžu všetko aj v rozpore so zákonom.

„Oni ho vlastne ani nepoznajú. Nepotrebujú to. Ide sa na pokyny nadriadeného a ten na svojho nadriadeného a tak až hore, teda na pokyny psychopata. Psychopata, ktorý sa na francúzskom dvore a pred zrakmi celej ríše pred kráľom pochváli, že kvôli nemu ho ostrihala dcéra nožnicami na papier. A že vie aj trochu po anglicky. Il est vraiment simple ce mec … c’est un fou!“ konštatuje Krajníková.

Zákon 355/2007 nehovorí o povinnosti nosiť rúško

Kontrolovaná novinárka sa podľa advokátky policajtiek legitímne pýtala, čo spáchala a prečo sa má legitimovať. „Nakoniec z policajtky vyšla informácia, že novinárka sa dopustila priestupku proti zákonu č. 355/2007, pretože nemá rúško. (No konečne, skutok sme už mali!) Tento zákon však vôbec nehovorí o tom, aby občan mal právnu povinnosť mať na tvári rúško. Tento zákon totiž nič nehovorí o tom, aby občan mal zákonnú povinnosť prekrývať si dýchacie cesty! To hovorí iba vyhláška vydaná hlavným hygienikom, ktorá však nie je zákon. Navyše hlavný hygienik nemá splnomocnenie zákona vydávať vyhlášku. Akokoľvek sa na to pozeráme, nie je žiaden dôvod mať na tvári rúško. Najmä neexistuje takáto právna povinnosť,“ vysvetľuje advokátka.

Novinárka sa napokon rozhodla legitímne odísť, keďže neexistuje „priestupok“ podľa zákona 355/2007 „o neprekrytí dýchacích ciest“, pre ktorý sa mala legitimovať

„Niežeby bola pochybnosť, či sa priestupku dopustila alebo nie, čo by nebolo na pováženie domnelým priestupcom, ale neexistuje takýto priestupok vôbec. No proste v zákone niet o ňom ani zmienky,“ prízvukuje Krajníková.

Vyjadruje sa aj k vyhrážke policajtky o nasadenie pút. „Tu dávam do osobitnej pozornosti, že zákon nedovoľuje použitie pút ani iného donucovacieho prostriedku pre účely predvedenia osoby na preverenie totožnosti,“ zhodnotila.

Išlo o trestné činy zneužitia právomoci aj obmedzovania osobnej slobody a nátlaku

Mestské policajtky sa novinárke snažili obmedzovať osobnú slobodu a slobodu pohybu tým, že ju chytali za ruku či telami sa jej stavali do cesty. Po tom, čo Hriňáková začala na nich zvýšeným hlasom kričať, že toto je „satanská republika“, policajtky Janisová a Kundisová doslova ušli. „Ako upíri pred krížom!“ pridáva s humorom Krajníková.

Novinárka Jana Hriňáková podala trestné oznámenie, ktoré jej pripravil Štefan Harabin. „Ich postup bez najmenších pochybnosti spadá pod naplnenie všetkých znakov skutkových podstát trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, obmedzovania osobnej slobody a nátlaku, lebo ako zdravého človeka ma zjavne psychicky vydierali, aby som niečo konala, hoci nemám takú právnu povinnosť a obmedzovali ma v pohybe a bránili mi v odchode domov,“ komentoval incident bývalý šéf Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin.

V ďalšom konaní bude novinárku zastupovať Adriana Krajníková. „Chcem len veriť, že jej trestné oznámenie nebude len ďalším z radu „sťažnosti“ na postup verejných činiteľov,“ konštatuje na záver advokátka.

Viac aj v článku TU.

Zdroj: hlavnydennik.sk / zalobyvocistatu.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti