Žilinka dal na Ústavný súd preskúmať ústavnosť zákazu slobody zhromažďovania, zatvorenie obchodov a obmedzovania ďalších základných práv a slobôd počas núdzového stavu

23.03.2021 | 17:20
  27
Generálny prokurátor SR sa domáha aj preskúmania ústavnosti absolútneho zákazu vycestovania do zahraničia na účely rekreácie.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka navrhuje preskúmať ústavnosť obmedzení základných práv a slobôd v súvislosti s predĺžením núdzového stavu. V utorok podal na Ústavný súd (ÚS) SR návrh na začatie konania o súlade uznesenia vlády, ktorým predĺžila núdzový stav, s ústavou. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Žilinka považuje za potrebné podrobiť napadnuté časti uznesenia vlády testu proporcionality. „Teda zisteniu, či obmedzenia základných práv a slobôd - práva na nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia, práva na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného života, práva na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe a práva na slobodu pohybu a pobytu, ktoré sú obmedzené zákazom vychádzania v prípade nepreukázania sa negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19, sú primerané účelu, ktorý sa má dosiahnuť ich obmedzením a či sankciami vynucovanú účasť na plošnom testovaní možno považovať za primerané obmedzenie základných práv a slobôd vo vzťahu k sledovanému cieľu,“ uviedol hovorca.

Podľa názoru generálneho prokurátora zákaz pohybu a pobytu implicitne zasahuje aj do výkonu ďalších základných práv a slobôd občanov garantovaných Ústavou SR. "Ide napríklad o vlastnícke právo - obmedzenie práva užívať majetok v inom okrese, slobodu náboženského vyznania - obmedzenie účasti na bohoslužbách, náboženských úkonoch, obradoch a vyučovaní. Ďalej právo slobodného združovania - výkon práva združovania sa na účel športovej činnosti alebo inej záujmovej činnosti občanov, právo podnikať a uskutočňovať inú zárobkovú činnosť - zatvorenie prevádzok reštaurácií, obchodov," vysvetlil hovorca GP SR.

Generálny prokurátor zastáva názor, že v núdzovom stave by mal byť primeraný rozsah obmedzení aj týchto základných práv a slobôd ustanovený v rozhodnutí vlády SR. Podaným návrhom sa Žilinka domáha aj preskúmania ústavnosti absolútneho zákazu vycestovania do zahraničia na účely rekreácie.

"Cieľom podaného návrhu generálneho prokurátora je dosiahnutie ústavného a zákonného rámca pre obmedzovanie základných práv a slobôd v núdzovom stave a iných krízových situáciách," zdôraznil Skladan.

Zdroj: topky.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti