Covidový Absurdistan: Bezdomovci dostávajú od slovenskej polície pokuty za nedodržiavanie nariadení o zákaze vychádzania

16.03.2021 | 13:36
  47
Občianske združenie Vagus, ktoré sa venuje sociálnej práci s ľuďmi bez domova, upozornilo na absurdné pokuty od policajtov ľuďom bez domova.

V sobotu popoludní o 13:51 dostal pokutu 100€ človek, ktorý prechádzal ulicou v Bratislave. Ako človek bez domova tu žije niekoľko rokov, no trvalý pobyt má v Slovenskej Ľupči. Porušil tak zákaz vychádzania mimo okres.

Táto absurdná situácia sa stala v čase, kedy je povolené chodiť do prírody, do obchodu. Tento človek bol políciou zastavený na ulici náhodne, aby sa legitimoval. Políciu pred pokutou nezastavila ani informácia, že človek nemá domov. Pán mal na sebe respirátor a pri sebe potvrdenie o prekonaní COVID-19.

Ľudia bez domova nemajú možnosť dodržiavať zákaz vychádzania. Sociálne služby nie sú schopné pokryť potreby viac ako 23 000 ľudí na Slovensku, ktorí nemajú kde tráviť čas počas lockdownu. Len v Bratislave žije mnoho ľudí bez domova, ktorí sem pricestovali z iných regiónov a nemajú možnosť vrátiť sa naspäť. Pokutovanie týchto ľudí spôsobí jediné - prehlbovaie ich krízy a navyšovanie dlhu, ktorý nie sú schopní splácať.

Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Verejná ochrankyňa práv Polícia Slovenskej republiky, žiadame o okamžité riešenie tejto neospravedlniteľnej situácie.

Žiadame o vypracovanie usmernenia, ktoré vylúči ľudí bez domova z ukladania pokút za nedodržiavanie zákazu výchádzania a odpustenie už udelených pokút. Rovnako žiadame o zaradenie cesty do alebo zo sociálnej služby medzi výnimky zo zákazu vychádzania.

Považujeme za neprípustné, aby súčastný stav pretrvával a ľudia bez domova dostávali pokuty za to, že sú na ulici.

Zdroj: Facebook Vagus / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti