VIDEO: Rúšková buzerácia a korona-divadlo pre verejnosť: Šéfka zvolenského súdu zavolala políciu a médiá na sudcu Miľana odmietajúceho nosiť rúško

21.05.2021 | 12:15
  31
Zvolenský sudca Dalibor Miľan opäť odmietol pojednávať s prekrytými hornými dýchacími cestami. Predsedníčka súdu Marianna Philadelphyová na neho privolala políciu a médiá.

Odmieta si nasadiť respirátor a tiež ukázať test na COVID. Správanie sudcu Dalibora Miľana riešia policajti, súdna rada i disciplinárna komisia. Zdá sa, že v aktuálnej situácii sú na jeho konanie všetci krátki.

V pojednávacej miestnosti si dýchacie cesty neprekrýva. Pred časom to prekážalo aj prítomnému prokurátorovi, ktorý sa na okresného sudcu Dalibora Miľana sťažoval.
Ľudia na súde nám povedali, že sudca si vždy pred vstupom do budovy nasadí rúško, aby prešiel kontrolou justičnej stráže. Po budove sa pohybuje bez neho a justičná stráž s tým nemôže urobiť nič.

Zrejme nikoho z nás by do predajne, ale ani na súd nevpustili, ak by sme respirátor nemali. Sudca Miľan ho dlhodobo nenosí. Predsedníčka súdu ho na prekrytie dýchacích ciest vyzývala, poslala podnet na súdnu radu i disciplinárny senát. Vo štvrtok (20. 5.) opäť privolala aj policajnú hliadku. Odmietol im ukázať občiansky preukaz.

Argumentuje to tým, že hlavný hygienik nemôže podľa neho vydávať vyhlášky. Na výzvu, aby si respirátor nasadil, odpovedal svojím výkladom právnych noriem, podľa ktorého to urobiť nemusí. Reagoval aj tým, že má pocit, že je zdravý.

Na našu otázku, či má o zdravotnom stave potvrdenie alebo iba pocit, nechcel odpovedať. Rovnako nechcel, aby sme zverejnili jeho tvár a odmietol ponuku, aby svoje konanie pred kamerou vysvetlil.

Podľa sudcu mu nosenie respirátora zhoršuje zdravotný stav, žiadne lekárske potvrdenie však vedeniu súdu nikdy nepredložil. Predsedníčka súdu Mariana Filadelfiová podala podnet na súdnu radu. Spojila ho s návrhom na dočasné pozastavenie výkonu funkcie tohto sudcu. Nevie inak zabezpečiť bezpečnosť a zdravie pre ostatných zamestnancov. Súdna rada však návrh zamietla.

Súdna rada zaujala, na podnet sudcu Miľana, stanovisko, v ktorom dala za pravdu postupom predsedníčky okresného súdu pri zabezpečovaní ochrany zdravia a rešpektovaní protiepidemických opatrení. Aj sudca je povinný pojednávať len vtedy, ak nosí respirátor.

Tak si to zhrňme: Policajti nemajú oprávnenie riešiť priestupky sudcov, môžu ich iba zdokumentovať. Súdna rada toto oprávnenie má, aj skonštatovala, že i sudca musí respirátor počas pojednávania nosiť. Každá inštitúcia urobila, čo mohla, no výsledok je jeden - sudca bude i naďalej zrejme pojednávať bez respirátora či rúška.

Reportáž TV Markíza:

Reportáž RTVS:

Sudca Dalibor Miľan o svojej skúsenosti s hysterickou reakciou šéfky zvolenského okresného súdu hovoril v polovici apríla v rádiu InfoVojna. Viac TU.

Ku kauze nosenia rúšok a sporu šéfky okresného súdu vo Zvolene Mariany Philadelphyovej so sudcom Miľanom sa vo svojom článku vyjadrila známa košická advokátka JUDr. Adriana Krajníková v článku TU.

Zdro: tvnoviny.sk / InfoVojna / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti