Bratislavský úrad verejného zdravotníctva umožnil dievčaťu s oslabenou imunitou, trpiaceho na atopický ekzém učiť sa bez rúška. Škola ho naďalej vyžaduje a Mikas jej namiesto výučby odporúča liečiť sa

16.05.2021 | 11:45
  25
Do redakcie Pravda sa ozvala matka žiačky Britskej medzinárodnej školy v Bratislave.

Bratislavský regionálny úrad verejného zdravotníctva umožnil deväťročnej žiačke s vážnejšími zdravotnými problémami nenosiť v škole rúško. Matka však tvrdí, že zamestnanci školy zobrali jej dcére plastový ochranný štít a musí nosiť rúško. Hlavný hygienik Ján Mikas tvrdí, že na diagnózy tohto dievčatka výnimka neplatí.

Dievča trápi atopický ekzém, celiakia a oslabená imunita. Matka dievčaťa oslovila regionálnych hygienikov, aby úrad jej dcére udelil výnimku a mohla v škole počas vyučovania nosiť plastový štít a nie rúško. K žiadosti priložila aj kópie lekárskych správ.

„Matke sme odpovedali, že pracovníci budú pri výkone štátneho zdravotného dozoru v škole zohľadňovať zdravotnú kontraindikáciu u jej dieťaťa v súvislosti s nosením rúška a nosenie rúška u dieťaťa nebudú požadovať. Respektíve, nenosenie rúška u jej dieťaťa nebude dôvodom na začatie správneho konania,“ objasnila hovorkyňa bratislavských hygienikov Katarína Nosálová. Podobne sa podľa nej vyjadrilo aj vedenie školy.

Matka sa však sťažuje, že škola od jej dcéry nosenie rúška vyžaduje. „Zobrali jej ochranný plastový štít a znemožňujú jej, aby si plnila školskú dochádzku,“ tvrdí matka.

Podľa aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva sa povinnosť nosiť respirátor či rúško zo zdravotných dôvodov nevzťahuje len na osoby so závažnými poruchami autistického spektra a ľudí so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. „Ekzém ani celiakia medzi výnimkami vo vyhláške nie sú,“ povedal hlavný hygienik Mikas.

Podľa neho platí, že dieťa musí mať prekryté horné dýchacie cesty, spôsob však nešpecifikoval. Ekzém patrí medzi chronické ochorenia, ale ak má dieťa jeho akútnu fázu, podľa Mikasa by sa malo liečiť a nie chodiť do školy.

Nosálová podotýka, že rodič môže požiadať príslušný regionálny úrad o posúdenie úľavy od riadneho prekrytia horných dýchacích ciest. Každý prípad sa vyhodnocuje samostatne. K písomnej žiadosti rodič musí priložiť potvrdenie od pediatra alebo iného odborného lekára, že nosenie rúška u konkrétneho dieťaťa je zo zdravotných dôvodov kontraindikované. Takýchto žiadostí bratislavský úrad podľa nej dostal minimum.

Ministerstvo školstva tvrdí, že nemôže v tomto smere udeľovať výnimky. Pri usmerňovaní žiakov, rodičov a škôl sa riadi odporúčaniami Konzília odborníkov, ktoré schvaľuje vláda.

Zdroj: pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti