VIDEO: Českí policajti tvrdo spacifikovali muža bez rúška. Zásahu rúškového covid-gestapa sa s plačom prizeral jeho trojročný syn

11.03.2021 | 20:05
  87
Na videu je vidieť, ako jeden strážnik vystrašené malé dieťa odstrkuje od otca.

Tvrdý zásah mestských policajtov v českom meste Uherské Hradište zachytil okoloidúci na video, ktoré zverejnil na internete. Okamžite vzbudilo vášne. Je na ňom vidieť, ako polícia spacifikuje muža, ktorý nemal rúško a odmietol si ho nasadiť. Vonku bol s trojročným synom, ktorý sa na celý incident so strachom a plačom pozeral, píšu novinky.cz.

Z videa nie je jasné, čo predchádzalo incidentu. Policajti ale vôbec nebrali na ohľad malé dieťa, ktoré sa snažilo otcovi pomôcť a jeden muž zákona ho odstrkoval. Dieťa potom s plačom vzala do náručia svedkyňa, zrejme predavačka z blízkej pekárne. Zadržaný muž pri tom nebol agresívny, prosil, aby ho pustili.

Nekompromisný zákrok polície už riešia nadriadení aj starosta obce a poslanec Stanislav Blaha. Strážnici sú momentálne postavení mimo službu až do vyšetrenia zákroku.

Mesto Uherské Hradište sa k incidentu vyjadrilo vo štvrtok. Hliadka mestskej polície mala reagovať na porušenie mimoriadnych proticovidových opatrení vlády.

„Priestupku sa mal dopustiť muž (r. 1980), ktorý nerešpektoval nariadenie zakrytie úst a nosa, opakovane odmietol preukázať svoju totožnosť a rúško si nasadiť. Napriek výzvam a poučeniam strážnikov sa pokúsil z miesta vzdialiť," píše sa v správe. Vzhľadom na to, že pri zákroku bolo aj malé dieťa, nariadil starosta prípad podrobne vyšetriť.

Na sociálnej sieti Facebook video zdieľala aj manželka zadržaného muža. „Toto je môj manžel a 3-ročný syn. Môj manžel nemal masku vonku. Nebol agresívny, len si nechcel nasadiť masku. A ktokoľvek by sa chcel opýtať, kde bola mama, pracovala na covidovom ARO a pomáhala ventilovaným pacientom. Manžela odviezli na stanicu a syna nechali na ulici bez otca," píše nahnevaná matka Vendula Z.

Mestskí strážnici nekonali podľa pravidiel. Na miesto mali zavolať štátnu políciu, prípadne muža predviesť na ich oddelenie aj s dieťaťom. Chlapca ale nechali samého bez dozoru na ulici. K nemu potom po chvíli prišla ďalšia hliadka strážnikov a dieťa odviezli na oddelenie mestskej polície. Podľa noviniek.cz išlo o pár minút, no dieťa bolo bez rodičov a vystrašené.

Zdroj: tvnoviny.sk / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti