Keď unikajú výpovede takej pľuhy, akou je plukovník Beňa, treba sa mať na pozore

28.02.2021 | 11:11
  5
Ak v nezrelom štádiu vyšetrovania unikajú Beňove výpovede, je zrejmé, že ich obsah nemá slúžiť dokazovaniu, ale politicko-propagandistickým cieľom. Prípadne likvidácii riaditeľa NAKA Zuriana.

Portál topky.sk sa stal po Monike Tódovej novým užitočným idiotom v odpaľovaní cielených únikov z vyšetrovacích spisov. Tentoraz sú to výpovede kajúcnika a profesionálneho kriminálnika Borisa Beňu. Tvrdí, že mu riaditeľ NAKA Branislav Zurian vyzradil utajované skutočnosti. Naozaj?

Ak sa (i) v služobnej záležitosti (ii) stretnú dvaja funkcionári bezpečnostných a spravodajských zložiek (iii) s previerkou na stupeň prísne tajné, je zrejmé, že jeden druhému nemôžu vyzradiť utajované skutočnosti v takom zmysle, ako to definuje Trestný zákon.

Z toho vyplýva, že ak sú naplnené body i; ii; iii, môže ísť len o bežný služobný postup, v rámci ktorého si predstavitelia dvoch štátnych orgánov alebo rozdielne súčasti toho istého štátneho orgánu vymieňajú informácie s cieľom zladiť postup alebo vyriešiť praktický problém.

Rekonštrukcia stretnutia Beňa – Zurian

Bol som príslušníkom spravodajskej služby, krátky čas aj jedným z jej najvyšších funkcionárov. Viem, ako prebiehajú súčinnostné porady alebo stretnutia vyvolané takzvanou krátkou cestou medzi predstaviteľmi bezpečnostných a spravodajských orgánov. Na základe osobných skúseností aj zistení, dotýkajúcich sa predmetného prípadu, si dovoľujem ponúknuť rekonštrukciu služobnej komunikácie bývalého námestníka riaditeľa SIS (predtým šéfa inšpekcie SIS) Borisa Beňu s riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom.

SIS spravodajskou cestou zachytila informáciu o tom, že jej príslušník a vysoký funkcionár Peter Gašparovič je v rozpracovaní NAKA. Beňa požiada o stretnutie Zuriana.

Na schôdzke sa Beňa opýta Zuriana, či je pravda, že Gašparovič je v rozpracovaní a hrozí mu trestné stíhanie. Funkcionár SIS naznačí, že ak je to pravda, spravodajská služba prijme voči svojmu príslušníkovi náležité opatrenia. To riaditeľovi NAKA stačí, aby kolegovi zo SIS potvrdil, že Gašparovič je zrelý na trestné stíhanie.

Schôdzka pokračuje ďalšou otázkou Borisa Beňu, či je pravda, že v rozpracovaní NAKA je aj riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. V tom momente Zurian pochopí, že Beňa neprišiel na schôdzku riešiť služobné záležitosti, ale vyťažovať, aby pomohol ochrániť svojich kumpánov Gašparoviča a Makóa. Riaditeľ NAKA končí stretnutie konštatovaním, že Makó nie je príslušníkom SIS a nevidí dôvod na to, aby sa Beňa vypytoval na jeho prípadné trestnoprávne rozpracovanie.

Lipšicov kajúcnik

Strihom sa prenesieme o niekoľko mesiacov neskôr. Boris Beňa je v rámci akcie Judáš obvinený a vzatý do väzby. Jeho obhajoby sa zhostí politik a advokát Daniel Lipšic, dlhoročný priateľ, spolupracovník a možno aj spolupáchateľ riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a ministra Milana Krajniaka. Pčolinský je zase dlhoročným kumpánom Petra Košča a obaja prinajmenšom päť rokov zbíjali spolu s Beňom.

Lipšic sa ujíma aj obhajoby kajúcnika Bernarda Slobodníka, bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA. Zhodou okolností ďalšieho komplica dvojice Košč, Pčolinský. A zhodou okolností práve Lipšicov kajúcnik Slobodník nie je ako jediný v akcii Judáš vzatý do väzby.

Parlament zvolí politika Lipšica za riaditeľa Úradu špeciálnej prokuratúry. Krátko nato sa z Beňu stáva prominentný kajúcnik a jeho výpovede unikajú na verejnosť cez portál topky.sk. Podobnosť s únikmi z vyšetrovacieho spisu v kauze Jána Kuciaka cez dennikn.sk nie je vôbec náhodná.

Prvý únik Beňovej výpovede je zameraný na diskreditáciu zosnulého generála Lučanského, ktorý sa už nemôže brániť.

Cieľom druhého úniku Beňovej výpovede je diskreditácia riaditeľa NAKA Branislava Zuriana.

Výpovede bývalého funkcionára SIS sú prezentované ako nespochybniteľná pravda. Bez toho, aby ich ktokoľvek preveroval. Ten, kto stojí za únikmi, sa spolieha na novinársku tuposť. Oprávnene. Teľce a jelitá píšu to, čo si zadávateľ objednal.

Keď prehovorí taká kurva ako Beňa

Nikto nehovorí, že Beňove tvrdenia nemajú byť preverené. Naopak, povinnosťou vyšetrovateľa jeho ich overiť inými dôkaznými prostriedkami. Kým sa tak nestane, ide len o vyjadrenia zúfalého kajúcnika, ktorý veľmi dobre číta aktuálnu politickú objednávku. Ak v nezrelom štádiu vyšetrovania unikajú Beňove výpovede, je zrejmé, že ich obsah nemá slúžiť dokazovaniu, ale politicko-propagandistickým cieľom. Prípadne likvidácii riaditeľa NAKA Zuriana.

Vzhľadom na okolnosť, že nástrojom diskreditácie šéfa NAKA sa stala taká kurva, akou je plukovník Beňa, nebolo by prekvapením, keby v pozadí tohto komplotu konšpirovali jeho dlhoroční spolupáchatelia Košč a Pčolinský. Poprípade Lipšic s Krajniakom.

Sme rodina dnes ovláda Úrad špeciálnej prokuratúry (Lipšic) a vedenie SIS (Pčolinský). Nepotrebujú mať svojho policajného prezidenta, k dokonalosti by tejto partii úplne postačoval šéf NAKA. Branislav Zurian rozhodne nie je ich človek.

Zdroj: datel.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti