Kajúcnik exnámestník SIS Beňa má silných ochrancov - Pčolinského s Lipšicom

28.02.2021 | 10:00
  3
Z viacerých mediálnych výstupov možno usudzovať, že kajúcnik, vydierač, zlodej a korupčník Boris Beňa má namierené z väzby na slobodu.

Výpovede bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu plnia stránky novín. Jasný signál, že sa derie na slobodu. Bodaj by aj nie, keď má za sebou riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Má to jeden háčik. Kajúcnik Beňa spieva podľa vopred napísaných nôt. Prinajmenšom v prípade obvineného Martina Kvietika.

Z viacerých mediálnych výstupov možno usudzovať, že kajúcnik, vydierač, zlodej a korupčník Boris Beňa má namierené z väzby na slobodu. V týchto dňoch totiž spieva na NAKA ako zlatý slávik a udáva spoluobvinených. Predovšetkým svojho kolegu, bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča, inak známeho autičkára z Pezinka.

Krátka história plukovníka Beňu

V krátkosti si zhrňme, kto je plukovník Beňa. Za ministra vnútra Daniela Lipšica bol šéfom Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici a o niečo neskôr postúpil ešte vyššie, na pozíciu riaditeľa policajnej inšpekcie. Za ministra Roberta Kaliňáka si išiel oddýchnuť na teplý flek policajného pridelenca do Bukurešti. Potom prišla k moci tretia vláda Roberta Fica a stala sa nevídaná vec. Premiér prepustil výber riaditeľa SIS menšiemu koaličnému partnerovi SNS.

Jej predseda Andrej Danko označil za budúceho šéfa tajnej služby Antona Šafárika, ktorého mal na gumičke istý Peter Košč. Kriminálnik, vydierač a výpalník. Úplne rovnaký, ako kajúcnik Boris Beňa. Košč a jeho komplic Vladimír Pčolinský, v tom čase pokladník opozičnej Sme rodina, urobili vďaka relácii s dezorientovaným a dekompenzovaným Šafárikom z Borisa Beňu riaditeľa inšpekcie SIS. A Beňa zase pretvoril inšpekciu na službu v službe, slúžiacu osobným záujmom komplicov Košča a Pčolinského a sponzora SNS Antona Siekela, zastupovaného Marekom Gašparcom alias Šulom. Viac o tejto zložitej schéme nájde vzácny čitateľ v mojej novej knihe Satan, teší ma!

Plukovník Beňa postupuje

Po voľbách v roku 2020 sa opäť stala neuveriteľná vec. Premiér Igor Matovič trestuhodne prenechal vedenie SIS menšiemu koaličnému partnerovi. Strane Sme rodina mafiána na dôchodku a plemenného býka bratislavských silikónových bábik Borisa Kollára. A tak sa SIS zmocnil kriminálnik Vladimír Pčolinský, z pozadia dirigovaný komplicom Petrom Koščom.

Riaditeľ Pčolinský povýšil Beňu zo šéfa inšpekcie na svojho námestníka. Peter Gašparovič, ktorý bol už za Šafárika na väzobné stíhanie, si tiež polepšil – stal sa riaditeľom sekcie. A takto si tam bačovali, až kým v akcii Judáš neputovali do väzby tak Beňa, ako aj Gašparovič.

Bývalý Pčolinského námestník sa v ostatných dňoch rozhovoril. Vypovedá však len o tom, čo už NAKA viac-menej vie. Teda o kšeftoch s bývalý šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom, Petrom Gašparovičom či Františkom Böhmom.

O tom, ako zbíjal spolu s Petrom Koščom a Vladimírom Pčolinským, mlčí. Zrejme aj z toho dôvodu, že kým sa politik Daniel Lipšic nestal špeciálnym prokurátorom, bol jeho obhajcom. Keď bol pán Lipšic ministrom vnútra, Pčolinský robil priamo na jeho sekretariáte. Spolu s dnešným ministrom a podpredsedom Sme rodina Milanom Krajniakom. Kruh sa uzavrel.

Beňa nebude vypovedať o trestnej činnosti Košča, Pčolinského, prípadne Krajniaka s Lipšicom dovtedy, kým budú pri moci. A to mu možno pomôže dostať sa na slobodu rovnako ako viacerým kajúcnikom pred ním.

Beňa potápa Kvietika

Boris Beňa vie, čo sa od neho očakáva. Svedčí o tom aj jeho úloha vo veci zamietnutia žiadosti obvineného Martina Kvietika o prepustenie z väzby. Hodinu a pol pred tým, ako mal súd rozhodovať o Kvietikovej žiadosti, vyšetrovateľ NAKA vypočul plukovníka Beňu. Výpoveď kajúcnika bola okamžite použitá pri rozhodovaní o Kvietikovej žiadosti.

Bývalý námestník riaditeľa SIS tvrdil, že bol svedkom toho, ako policajný prezident Milan Lučanský informoval Antona Šafárika, že Martinovi Kvietikovi hrozia stíhanie a väzba. Za hodinu a pol nemohli ani NAKA, ani prokurátor overiť Beňove tvrdenia. Lučanský je v hrobe a Šafárika jednoducho nekontaktovali. Napriek tomu Beňove neoverené tvrdenia sudcovi stačili na to, aby Kvietikovu žiadosť o prepustenie z väzby odmietol. Prečo neprerušil konanie o väzbe a nenariadil prokurátorovi vypočutie Šafárika, ostáva záhadou.

Možnože pán Kvietik je stíhaný dôvodne a možno existujú aj dôvody väzby. A možno aj nie, ale to nie je pointa. Podstatné je, že v priebehu 90 minút nebolo možné Beňovu výpoveď preveriť, a preto bolo jej použitie v konaní o väzbe evidentne účelové. Plukovník Beňa je príliš skúsený na to, aby nevedel, v akej hre a komu poslúžil. A tak si dláždi cestu z väzby na slobodu. Pod bdelým dohľadom politika, advokáta a dnes už aj špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Zdroj: datel.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti