Matovič by trval na častejšom testovaní. Mutácia kornavírusu podľa neho nezmizne

07.02.2021 | 10:21
  41
Kým v horších okresoch je potrebné absolvovať testovanie raz za sedem dní, v tých lepších raz za 14 alebo iba raz za 21 dní.

Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu v krajine a vysokú prítomnosť britskej mutácie koronavírusu by premiér Igor Matovič (OĽANO) prijal od pondelka (8. 2.) prísnejšie podmienky, ako ich nastavuje vládou schválený covidový automat. Uviedol to v relácii Sobotné dialógy (6. 2.) na Rádiu Slovensko.

Covidový automat rozdeľuje podľa situácie v regiónoch jednotlivé okresy do ôsmich farieb, ktoré pre danú oblasť definujú súbor protiepidemických opatrení. Od pondelka nariaďuje testovanie na celom území Slovenska. Kým v horších okresoch je potrebné absolvovať testovanie raz za sedem dní, v tých lepších raz za 14 alebo iba raz za 21 dní.

Premiér rešpektuje rozhodnutie odborníkov, no osobne by bol za častejšie testovanie. „Nejdeme do dobrého obdobia, britská mutácia nezmizne, v priebehu dvoch týždňov nebude mať 74-percentný podiel, ale 90 až 95-percentný podiel,“ vysvetlil svoj pohľad s tým, že on by bol za danej situácii výrazne opatrnejší. “Ale odborníci takto rozhodli,“ dodal.

Uviedol, že vláda čelila dlhodobej kritike za to, že pri riešení koronakrízy dostatočne nepočúvala rady odborníkov a opatrenia komunikovala chaoticky. So spustením covidového automatu očakáva, že sa to zmení. „Všetci budeme dopredu vedieť, čo náš čaká. COVID automat vypracovali odborníci, takže teraz ideme presne podľa neho,“ povedal.

Nedostatok striekačiek je osobné zlyhanie

Matovič dodal, že prebiehajú rokovania s výrobcami vakcín proti koronavírusu Moderna ako aj s firmou Pfizer a BioNTech o tom, že by sa mohli vakcíny vyrábať aj na Slovensku. „Aj keby sme vyrábali, tak ju budeme vyrábať presne rovnakým dielom všetkým krajinám EÚ. Oni sa tak správajú voči nám, my sa tak musíme správať voči nim,“ spresnil.

Prezradil, že je v hre aj výroba ruskej vakcíny Sputnik V na našom území, keďže Rusko sa snaží vždy o to, aby sa zároveň vyrábala v krajine, do ktorej ju distribuuje. Matovič v tejto súvislosti vyhlásil, že nebude povyšovať geopolitické záujmy nad záujmy ľudí. 

V súvislosti s kauzou vyhadzovania šiestej dávky vakcíny z jednej ampulky, ku ktorému malo prísť z dôvodu chýbajúcich vhodných injekčných striekačiek, konštatoval, že išlo o zlyhanie jednotlivca, nie systému. Pripomenul, že sa tak stalo v jednej nemocnici.

„Každá normálna nemocnica tie injekcie mala, neverím, že normálnemu doktorovi svedomie dovolilo vyhodiť tú dávku,“ podčiarkol. Za prirodzené považuje, že postihnutá nemocnica mala automaticky požiadať o pomoc inú a potrebné injekcie si požičať.

Zdroj: spravy.rtvs.sk / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti