Nahnevaní primátori sú šokovaní z ponižujúceho prístupu Matovičovej vlády k mestám a samosprávam: V krajine vládne chaos, zmätok a frustrácia

28.01.2021 | 12:47
  24
Viacerí starostovia a primátori upozorňujú, že Matovičom zverejnené predbežné výsledky testovania nie sú korektné.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa akosi nevie naladiť na vlnu samosprávy. Dokazuje to aj vyhlásenie Únie miest Slovenska po zasadnutí Ústredného krízového štábu v stredu.

Únia je po rokovaní štábu sklamaná. „Zástupcovia miest sú šokovaní, že štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov a súčasnú situáciu nemá vôbec pod kontrolou,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení.

Podľa prezidenta únie Richarda Rybníčka v krajine vládne chaos a frustrácia. „My jednoducho nevnímame, že štát dostatočne reflektuje na odporúčania odborníkov a sme zmätení. Nevieme, čo nás čaká,“ vyhlásil Rybníček.

Tento týždeň únia aj Združenie miest a obcí Slovenska žiadali, aby výsledky skríningového testovania prehodnotili odborníci, medzi nimi aj konzílium, ktoré je poradným orgánom vlády. No odporúčania konzília vláda už niekoľkokrát nevzala do úvahy.

„Mestá však stoja za svojimi obyvateľmi v dobrom aj v zlom a chceme, aby vnímali, že sme tu pre nich. Snažíme sa zo všetkých síl reagovať na súčasnú, mimoriadne náročnú a vyčerpávajúcu situáciu,zodpo­vedne. Všetci sme už unavení, máme toho dosť, no hlavu hore, musíme vydržať,“ povedal ďalej Rybníček.

Únii prekáža zmätočná komunikácia. Premiér Igor Matovič spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (obaja OĽaNO) najskôr v utorok predstavili predbežné výsledky, v stredu konečné výsledky skríningu. Pritom v stredu počas dňa viacerí starostovia a primátori upozorňovali, že predbežné výsledky, ktoré predstavil premiér, zrejme nie sú korektné.

 

„Apelujeme na to, že je nutné, aby vychádzala (vláda – pozn. red.) z finálnych a overených údajov tak, aby nedochádzalo ku dezinformáciám a zmätočným reakciám,“ upozorňuje únia. Pripomína, že testovanie je mimoriadne náročné ekonomicky, ľudsky, aj organizačne. „Žiadame predsedu vlády, aby prehodnotil svoju rétoriku na adresu miest a samospráv a bral ich ako relevantných a rovnocenných partnerov, bez ktorých nie je možné riešiť žiadnu krízu,“ dodáva únia.

Matovič sa už niekoľkokrát znevažujúco vyjadril na adresu samosprávy. Keď na návrh ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) vláda zverejnila časť nahrávky, ktorá mala dokazovať, že vicepremiér Richard Sulík (SaS) súhlasil s celoslovenským testovaním, z nahrávky počuť, ako premiér hovorí, že samospráva bude „potiť krv“ a úvahy na tému, že testovanie samospráve nariadi niektoré z ministerstiev.

Keďže sa za tieto slová premiér neospravedlnil, tak zrejme neboli zverejnené omylom. V stredu po rokovaní Ústredného krízového štábu sa verejne „obúval“ do starostov a primátorov, ktorí upozorňovali, že prezentované predbežné výsledky skríningu nie sú správne. Podľa Matoviča nie je dobré, ak sa primátori snažia dostať medzi dobré okresy, v ktorých sa nemusí počas nadchádzajúce víkendu testovať znova.

Z kontextu možno pochopiť, že premiérovi ušlo, že práve títo primátori a starostovia už s prípravou testovania začali a tiež upozorňovali na nejasné pravidlá, ktoré majú platiť budúci týždeň, na ekonomickú náročnosť testovania. V mnohých mestách a obciach pritom odberné miesta fungujú prakticky neustále a sú k dispozícii všetkým, ktorí sa chcú dať otestovať.

Naopak, bol to práve minister zdravotníctva, ktorý povedal, že navrhne, aby mal každý nárok len na dve PCR testovania počas mesiaca zdarma. Zdá sa mu totiž, že niektorí občania zneužívajú testovanie. Pritom aj minister, aj ďalší odborníci radia, aby sa testovalo v zamorených lokalitách častejšie, čím sa zníži možnosť falošných výsledkov.

Matovičova vláda nevie, čo bude. Čaká na odborníkov

Dotestované, vyhodnotené. Napriek tomu nie je jasné, či a kedy sa zapne Covid automat, alebo či sa otvoria základné školy.

Hoci premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽaNO) skonštatovali, že sa prišlo v rámci skríningu otestovať viac ľudí, ako očakávali, krivka nárastu novoinfikovaných sa nesplošťuje.

Podľa Matoviča očakávali, že na odberové miesta príde okolo 1,5 milióna ľudí. Nakoniec ich prišlo 2 949 017, z nich testy vyšli v 36 547 prípadoch pozitívne. Od pondelka 1. februára bude možné v 36 okresoch chodiť do práce bez negatívneho testu, v ďalších 36 okresoch sa však začalo s druhou vlnou testovania. Od pondelka 8. februára v tzv. horších okresoch totiž bude nutné mať pri sebe negatívny test nie starší ako sedem dní.

Matovič priebežné výsledky predstavoval už v utorok večer, keď testovanie ešte prebiehalo. V stredu primátor Bratislavy Matúš Vallo upozorňoval, že podľa výsledkov by hlavné mesto malo byť medzi dobrými okresmi, hoci predbežné výsledky ho radili k regiónom, ktoré si musia testovanie zopakovať. Podobná situácia bola aj v Kežmarku. Nakoniec oba okresy zostali medzi tými s lepšími výsledkami. A naopak, podľa predbežných výsledkov ako dobré vychádzali okresy Zvolen a Dolný Kubín. Nakoniec si testovanie musia zopakovať.

Všeobecne však premiér skonštatoval, že výsledky sú horšie ako pri prvom celoplošnom testovaní vlani v novembri.

Testujte, radí vláda

Podľa Krajčího množstvo samospráv zvažuje, že napriek dobrému výsledku budú v skríningu pokračovať.

„Situácia vôbec nie je priaznivá,“ pokračoval Krajčí s tým, že počty hospitalizovaných v nemocniciach „nie a nie klesnúť“. „Neustále okolo sto ľudí denne zomiera na toto ochorenie,“ dodal Krajčí.

Podľa neho čísla infikovaných, hospitalizovaných a obetí neodrážajú stav, ktorý je na Slovensku od 4. januára, keď sa sprísnili opatrenia. Preto si, ako povedal, od skríningu sľubuje, že „čoskoro prídu tie dni, keď uvidíme pokles chorých v nemocniciach a na poklese mŕtvych každý deň“.

Aj Matovič radí, aby sa testovalo i v okresoch, ktoré majú dobré čísla a teda menej novoinfikovaných. Dokonca sa s ministrom zhodli, že by sa malo testovať častejšie. Ešte minulý týždeň pritom Krajčí povedal, že navrhne, aby sa od februára mohol každý záujemca testovať najviac dvakrát do mesiaca. Ak by sa testoval viac, musí za testovanie zaplatiť.

„Test ukazuje aktuálny stav a vôbec to nemusí byť stav, ktorý bude za pár hodín alebo za pár dní,“ povedal Matovič s tým, že žiada aj negatívne otestovaných, aby sa správali zodpovedne.

V podstate o to isté žiadal aj tých, ktorých test je pozitívny. „Verím, že každý z nich je rád, že sa tú správu dozvedel, že vie, ako na tom je. Títo ľudia, ktorí na sebe nemajú žiadne príznaky, sú najväčším ohrozením, lebo sa správajú, akoby boli zdraví,“ pripomenul Matovič. A vyzval ich, aby sa izolovali aj v rámci domácnosti, hoci pripustil, že najmä v menších bytoch to „môže byť problém“.

Zapne sa Covid automat?

Od 7. februára by sa mal zapnúť Covid automat, ktorý vláda schválila ešte vlani. Automat sleduje aktuálnu epidemiologickú situáciu v jednotlivých okresoch a podľa nej v regióne platia aj pravidlá. Najhoršia je čierna farba – to znamená, že región má vysoký počet infikovaných alebo veľa pacientov hospitalizovaných.

Krajčí pripomenul, že čísla sa nelepšia a nevie, či by sa mal automat vôbec zapnúť. „Musíme sa nad tým zamyslieť, odborníci musia rozhodnúť, či sa od prvého februára bude vôbec niečo otvárať, aj školy,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva.

O tom, ako sa bude vlastne postupovať ďalej, sa rozhodne zrejme vo štvrtok alebo v piatok, keď zasadnú komisie odborníkov. Premiér aj minister však upozornili, že je dosť možné, že zákaz vychádzania a tvrdšie opatrenia budú platiť ešte o týždeň dlhšie. Teda možno aj do polovice februára.

Keď pred vianočnými sviatkami práve odborníci radili prijať skôr tvrdšie opatrenia a testovať v najhorších regiónoch, vláda tieto rady nepočúvala.

Autor: Lucia Černická, Pravda

Zdroj: pravda.sk (1), (2)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti