Matovič napriek masovým protestom aj výhradám prezidentky bude nútiť Slovákov testovať sa

25.11.2020 | 17:10
  42
Celoplošné testovanie odmieta aj konzílium odborníkov. Vo svojom stanovisku odporúča cielené a pravidelné testovanie rizikových skupín.

Dobrovoľné celoplošné testovanie nie je podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) efektívne. Odvoláva sa na výsledky víkendového testovania vo viacerých obciach na Slovensku. Poukázal na to v reakcii na vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej, podľa ktorej by malo byť dobrovoľné.

"Pani prezidentka má na rozdiel odo mňa ten komfort vyjadrovať svoje názory bez reálnej zodpovednosti, a tým pádom povie, že by to malo byť dobrovoľné, lebo ľuďom sa to páči," skonštatoval premiér pred stredajším zasadnutím ústredného krízového štábu. Zároveň si myslí, že je najvyšší čas, aby sa o plošnom testovaní rozhodlo.

Konzílium odborníkov sa postavilo proti návrhom premiéra

Konzílium odborníkov neodporúča ďalšie celoplošné antigénové testovanie na koronavírus. Premiér Igor Matovič presadzuje, aby sa tri kolá konali v decembri počas víkendov pred vianočnými sviatkami.

Dôvodom, prečo sa odborníci postavili proti premiérovmu plánu, je, že to podľa nich odčerpá energiu už aj tak vyčerpaným zdravotníkom. Konzílium o tom informovalo v stanovisku, ktoré poslalo médiám.

Na margo vyjadrenia konzília odborníkov, ktorí neodporúčajú celoplošné testovanie, premiér reagoval s tým, že sú ľudia, ktorí majú veľkú slobodu, že môžu mať názor. Druhou skupinou sú ľudia, ktorí majú zodpovednosť za stav v nemocniciach a za to, aby neskolabovali.

"Jedna skupina sú tí, ktorí majú dopriate rozprávať svoje názory a myslia si, že by bol lepší lockdown, a druhá skupina je vláda, ktorá musí prijať rozhodnutia," poznamenal.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) pred stredajším rokovaním vlády uviedol, že vyjadrenie konzília odborníkov je potrebné zobrať do úvahy. Je podľa neho potrebné hľadať spôsoby, ako zachytiť infikovaných.

Čaputová skritizovala nekoncepčný prístup Matoviča k riešeniu pandemickej krízy a postavila sa za dobrovoľnosť testovania

Prezidentka Zuzana Čaputová sa po stretnutí s premiérom Igorom Matovičom vyjadrila k aktuálnej situácii. Skritizovala udalosti posledných dní, spory v koalícii aj nekoncepčný prístup k riešeniu pandemickej krízy. Žiada pokoj a vecnosť. Vládna koalícia by podľa nej aj napriek rozdielnosti názorov mala vedieť spolupracovať. Podotkla, že Slovensko potrebuje zodpovedných politikov.

Prezidentka musí ďalšie kolo plošného testovania rešpektovať, je však za jeho dobrovoľnosť. “Ďalšie zahrávanie sa s trpezlivosťou ľudí si už nemôžeme dovoliť,” myslí si. Viac v článku TU.

Naď prišiel so šialenou predstavou testovania „od dverí k dverám“

Realizácia a prípadná forma plošného testovania na COVID-19 je predmetom diskusie a témou pre ústredný krízový štáb, v hre je viacero možností. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Pripustil, že si vie predstaviť aj formu testovania, pri ktorom zdravotníci budú navštevovať domácnosti. Viac TU.

Masové protesty proti Matovičovej vláde a proti korona-opatreniam

Ľudia na Slovensku začínajú masovo protestovať s praktikami súčasnej vlády Igora Matoviča (OĽaNO), ktorá rozdeľuje spoločnosť, likviduje ekonomiku a popiera svojimi nariadeniami ústavu, zákony aj základné slobody.

Tisícky ľudí v utorok (17. 11.) protestovali v Bratislave proti vláde premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a opatreniam prijatým pre pandémiu nového koronavírusu, a to napriek platnému núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa.

Na 31. výročie 17. novembra sa protestov zúčastnili nespokojní občania z celého politického a sociálneho spektra.

Zdroj: InfoVojna / kosicednes.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti