Matovičove testovacie plány dostali trhlinu. Konzílium odborníkov sa postavilo proti návrhom premiéra

25.11.2020 | 16:41
  7
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v reakcii uviedol, že stanovisko odborníkov je potrebné brať vážne.

Konzílium odborníkov neodporúča ďalšie celoplošné antigénové testovanie na koronavírus. Premiér Igor Matovič presadzuje, aby sa tri kolá konali v decembri počas víkendov pred vianočnými sviatkami.

Dôvodom, prečo sa odborníci postavili proti premiérovmu plánu, je, že to podľa nich odčerpá energiu už aj tak vyčerpaným zdravotníkom. Konzílium o tom informovalo v stanovisku, ktoré poslalo médiám.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes ráno pred rokovaním vlády povedal, že stanovisko odborníkov je potrebné brať vážne. Tvrdí, že nemá záujem pretláčať plošné testovanie, zvýraznil však, že je potrebné hľadať spôsoby, ako zachytiť infikovaných. "Hľadať riešenie, ktoré bude dobré pre krajinu, aby sme znižovali nárast prípadov a mohli postupne uvoľňovať opatrenia," povedal.

Odporúčajú cielené testovanie

Konzílium v stanovisku prišlo s návrhom, ako efektívne využiť antigény. Odporúča cielené a pravidelné testovanie rizikových skupín.

"Tými sú obyvatelia obcí s vysokou incidenciou, učitelia a starší žiaci na školách, pacienti a personál v nemocniciach, v zaradeniach sociálnych služieb, pracovníci kritickej infraštruktúry nevyhnutnej pre chod štátu,ako je energetika, doprava, potravinárske firmy, obchody, pošty, banky, armáda, policajný zbor, hasiči, ďalej zamestnanci veľkých firiem (ako napr. VSŽKošice, KIA motors,Volkswagen a pod.) a osoby žijúce v uzatvorených komunitách a v skupinách s rizikovou mobilitou (napr.pred pohrebmi v MRK, ktoré sú spojené s príchodom osôb zo zahraničia)," približujú odborníci.

Ďalej odporúčajú pripraviť stratégiu komunikácie zameranú na pochopenie významu testovania cieľovými skupinami obyvateľstva pre zvýšenie efektu testovania.

"Chceme komunikovať jasný cieľ antigénového testovania: Vyhľadanie a následná izolácia pozitívnych osôb. Potvrdenie negativity nie je „priepustka k slobode“. Aj negatívny človek sa má naďalej správať zodpovedne, obmedziť sociálne kontakty, nosiť prekrytie úst a nosa, chrániť rizikové osoby v spoločnosti," píše sa ďalej v stanovisku.

Konzílium odborníkov navrhuje dobrovoľné testovanie. Podľa nich represia osôb, ktoré sa testovania nezúčastnia, môže vyvolať vlni nevôle k testovaniu a k ďalším protipandemickým opatreniam vrátane očkovania. 

"Dobrovoľné plošné testovanie vo vybraných obciach v dňoch 21. a 22. novembra 2020 sa ukázalo ako efektívne, pretože napriek nižšej účasti sa zistila takmer dvojpercentná pozitivita testovaných osôb."

Celé stanisko si môžete prečítať TU.

S návrhmi konzília súhlasí aj epidemiológ Vladimír Krčméry. Podľa neho by malo stačiť plošné testovanie v určitých skupinách obyvateľov, ako sú DSS alebo napríklad žiaci škôl. "V tejto chvíli si myslíme, že by mohlo stačiť takéto lokálne testovanie," povedal pred rokovaním krízového štábu.

Štyri kolá

O Matovičovom návrhu na ďalšie kolá testovania bude v stredu rokovať krízový štáb. Koaličná strana SaS už informovala, že premiérov plán od jej predstaviteľov nezíska podporu.

Na Slovensku zatiaľ prebehli celkovo štyri kolá masívneho pretestovania obyvateľstva antigénami. Prvé, pilotné sa konalo od 23. do 25. októbra na Orave a v okrese Bardejov.

Počas nasledujúceho víkendu 31. októbra a 1. novembra už na celom Slovensku a následne o ďalších sedem dní 7. a 8. novembra sa konalo tretie kolo v okresoch, ktorých pozitivita bola nad hranicou 0,7 percenta. Posledné sa uskutočnilo cez víkend 21. a 22. novembra v 458 mestách a obciach.

Členovia Konzília odborníkov:

1. Mária Avdičová ,PhD., epidemiológ, RÚVZ BanskáBystrica

2. Henrieta Hudečková, epidemiológ , JLFUK, Hlavný odborník MZSR pre epidemiológiu
3. Pavol Jarčuška, infektológ, UNLPaLFUPJŠ, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov

4. Zuzana Krištúfková, epidemiológ, vedúca Katedry epidemiológie FVZ, SZU, prezident Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS 5. Alena Koščálová, MSc.-infektológ, KIG ML FUK

6. Elena Prokopová, pediater, Hlavný odborník MZSR pre všeobecnú starostlivosťodeti a dorast

7. Mária Štefkovičová, PhD., MPH epidemiológ, RÚVZ Trenčín, hlavná odborníčka Hlavného hygienika SR pre epidemiológiu

8. Jozef Šuvada, PhD., MPH, expert WHO

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti