VIDEO: Matovič vyšperkoval svoj šialený nápad a jeho vláda schválila kombináciu lockdownu s masívnym testovaním Slovákov v najväčších mrazoch

17.01.2021 | 21:16
  47
Matovičova vláda predĺžila zároveň aj zákaz vychádzania.

Vláda konečne prijala rozhodnutie, ako sa bude testovať. Zákaz vychádzania bude spojený s kontinuálnym celoslovenským testovaním. Po mimoriadnom nedeľňajšom rokovaní vlády to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), zároveň oznámil, že skríning by mal byť základom pre ďalšie cielené testovanie v jednotlivých okresoch. Vláda predĺžila aj zákaz vychádzania.

Podľa premiéra sa na uznesení dohodli traja koaliční partneri, strana Za ľudí nebola za.

Podľa Matoviča by sa novými pravidlami mal výrazne znížiť počet úmrtí a nápor na nemocnice. Urýchliť by sa mal aj návrat detí do škôl. Podľa neho 85 percent novoinfikovaných má novú tzv. britskú mutáciu, ktorá je infekčnejšia ako pôvodný koronavírus.

„Situácia je veľmi kritická, ale dobrá správa je, že vďaka trpezlivosti ľudí postupne začínajú klesať čísla a začíname rozmýšľam nad tým, čo a kedy budeme môcť otvárať. V podstate sme tesne za vrcholom. Ak sa pozrieme na iné krajiny, čakalo by ná ešte niekoľko týždňov obmedzovania,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Bude potrebný negatívny test

„Som rád, že vláda po mnohých hodinách rokovania, ide o turbulentnú otázku, kontinuálnym skríningom poprosíme občanov Slovenska, aby sa pretestovali. Testovanie však nebude povinné. Pretestovanie začne už zajtra 18. januára a bude trvať do 26. januára. Občania môžu využiť rôzne možnosti, kde sa nechajú otestovať. Vláda otvorila 250 mobilných odberných miest, kde sa môžu dať otestovať antigénovými testami, na vyše 100 miestach sa môžu dať otestovať PCR testami a testujú aj podniky,“ pokračoval Krajčí.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania až do 7. februára. Od 27. januára bude potrebné sa preukázať negatívnym PCR alebo antigénovým testom pri vstupe do zamestnania. Pre občanov od 15 do 65 rokov bude potrebné potvrdenie aj pri vychádzke do prírody. Testy, ktoré sa budú kontrolovať od 7. februára nesmú byť staršie ako sedem dní.

Krajčí upozornil, že budú aj činnosti, na ktoré nebude test treba. „Tí občania, ktorí môžu zostať doma, byť v karanténe a realizovať len tie základné pre život nevyhnutné činnosti,“ pokračoval.

V horších okresoch sa celoplošný skríning zopakuje

V piatok 29. januára minister Krajčí oznámi, ako dopadlo celoslovenské testovanie. Vtedy Slovensko rozdelia na 37 horších a 36 lepších okresov. V horších okresoch sa celoplošný skríning opäť zopakuje a budú potrebovať negatívny test. Testy nesmú byť staršie ako sedem dní. Pre lepšie okresy sa režim vráti do stavu ako je teraz. Čiže nebudú sa musieť preukazovať negatívnym testom.

„Ak bude celoplošný skríning úspešný, možno už 29. januára budem môcť avizovať, že od 1. februára bude možné uvoľnenie podľa covid automatu,“ pokračoval Krajčí. Pripustil, že by sa mohli otvoriť aj školy – prvý stupeň základných škôl, koncové ročníky základných a stredných škôl.

„Ľudia budú mať deväť dní a budú si môcť vybrať, kde sa nechajú otestovať,“ spresnil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Priznal, že pri jesennom celoslovenskom testovaní nemali pripravený scenár, čo bude nasledovať po testovaní. Teraz je týmto scenárom covid automat.

Výnimky z testovania

Výnimku z testovania budú mať ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a budú mať potvrdenie nie staršie ako 90 dní. Testovať sa nebudú musieť ani ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania a po poslednej dávke počkali ešte 14 dní na celkovú imunitu. Rovnakú výnimku majú mať ťažko zdravotne postihnutí, priblížil minister Krajniak.

Odberové miesta budú podľa jeho slov za každý vykonaný test dostávať päť eur. Ak vyrieši technický problém z hľadiska štátnej pomoci, tak garantuje, že zamestnávateľ dostane zadarmo testy do svojej firmy a preplatené náklady na jeden test vo výške 3 až 3,50 eura. „Vidím svetlo na konci tunela, keď budeme postupovať takýmto spôsobom, tak na Veľkú noc budeme môcť stráviť svoj čas s blízkymi tak, ako sme to už rok nezažili,“ hovorí minister práce.

Za ľudí je proti plošnému testovaniu

Koaličná strana Za ľudí má iný názor na plošné testovanie. Nie je to politický spor, ide o rozdielne názory na najlepšie riešenie, uviedla predsedníčka strany a ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti.

Strana je zároveň rada, že sa presadilo, aby starší ľudia a deti mali výnimku z testovania, ak chcú ísť na prechádzku. „V strane Za ľudí po diskusii s odborníkmi a lekármi zastávame názor, že testovanie je potrebné a účinné, no v najpostihnu­tejších regiónoch Slovenska, ktorých dnes nie je málo,“ poznamenala Remišová.

Testovanie je podľa ministerky jeden z nástrojov, ako znížiť šírenie vírusu, nie je to liek. Na Slovensku podľa jej slov treba tiež pravidelné testovanie vo firmách s nastavením jasného systému a podpory štátu. Remišová si myslí, že to pomôže. „Dobrým krokom je tiež zvýšenie kapacity na pravidelné antigénové testovanie v každom regióne, na ktorom pracujú ministerstvo zdravotníctva a samosprávy,“ povedala Remišová.

Premiér Matovič uviedol, že nevie, prečo Remišová uznesenie nepodporila, myslí si, že zmenila názor, no nevie prečo. Naznačil, že to môže byť preto, lebo „si prečítala komentáre v diskusiách“.

Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, Mareka Krajčího a Milana Krajniaka. Hovorili o výsledkoch rokovania vlády a testovaní občanov Slovenska:

Hlas: Testovanie sa stalo de facto opäť povinným

Vládna koalícia sa stala spolupáchateľom premiéra Matoviča pri napĺňaní jeho obsesie z celoplošného testovania. Myslí si to strana Hlas-SD, ktorej stanovisko k oznámenému schválenému uzneseniu vlády oznámila hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Vláda rozhodla na nedeľňajšom mimoriadnom rokovaní o spojení zákazu vychádzania s plošným celoslovenským skríningom. Obyvatelia majú využiť možnosti, ktoré majú na pretestovanie. Hlas však upozorňuje na to, že od 27. januára bude negatívny test podmienkou na cestu do práce alebo pobyt v prírode, čím sa testovanie stalo podľa strany de facto opäť povinným.

„Jediným rozdielom od novembrového ‚vylodenia v Normandii‘ je rozšírenie počtu testovacích dní z dvoch na deväť dní, no s výrazne nižšími možnosťami nechať sa otestovať,“ upozornila Medveď Macíková. „Hlas-sociálna demokracia preto žiada vládu, aby bolo toto testovanie dobrovoľné a aby namiesto celoplošného skríningu pomohla s testovaním samosprávam v najzasiahnu­tejších oblastiach,“ dodala.

Celoplošné testovanie pri mínusových teplotách: Čo sa deje s telom v mraze?

Stáť v zime a chlade v rade na testovanie? Nezmysel, hovoria lekári. Ak je organizmus vystavený výrazne nižšej teplote, než je teplota tela, začína pre telo veľká záťaž, s ktorou sa snaží vysporiadať. Výsledkom môže byť silné prechladnutie, pretože v tele sa nám stiahnu cievy, krv obieha pomalšie a rýchlejšie je nám zima. A čím menej sa hýbeme, tým horšie, píše vo svojom článku portál Nový čas.

Čo všetko nám pri dlhom státí v rade v zime hrozí?

Stáť v zime v chlade spôsobuje prechladnutie. Zhodli sa na tom štyria oslovení všeobecní lekári. Cirkulácia nášho krvného obehu nie je taká rýchla, ako keď kráčame, rýchlejšie sa stiahnu cievy a rýchlejšie je nám zima. A tým stačí kratšia doba na to, aby sme prechladli. To, ako rýchlo prechladneme, závisí od nášho cievneho systému.

Keď je človek mladý, trvá to dlhšie, čím je starší a jeho cievna stena je oslabená, tým rýchlejšie prechladne. Rizikovými orgánmi sú hlavne pri ženách močové cesty, dýchacie cesty a tým, ktorí sú alergickí na chlad, sa stav môže zhoršiť.

Ženy to majú horšie

Telo ženy sa totiž skladá približne z 25 percent svalov a rovnakého množstva tuku a telo muža tvorí v priemere 40 percent svalov a iba 15 percent tuku. Aj keď tuk môže teplo izolovať, nevyrobí ho na rozdiel od svalov. Z toho dôvodu budú počas tuhej zimy drkotať zubami viac ženy ako muži, ktoré majú menej svalov. Navyše, ženy majú tenšiu kožu ako muži. Keď je telo ženy vystavené mrazom, povrch tela je približne o tri stupne chladnejší ako u muža.

Kto je najviac ohrozený?

Mrazy sú nebezpečné hlavne pre deti, ľudí so zvýšeným krvným tlakom a u kardiakov. Keď sa pacienti so srdcovými problémami nadýchnu ľadového vzduchu, pľúcne komôrky sa stiahnu, čím sa môže poškodiť krvný obeh. Kardiaci by mali obmedziť pobyt počas chladného počasia na minimum a dávať si pozor na prechody z vyhriateho prostredia na mráz. Nebezpečná je treskúca zima aj pre malé deti a dojčatá. Stáť v zime je pre kardiaka nebezpečné.

Čo sa deje s naším telom

- 1 stupeň Celzia

Cievy vedú do končatín menej tepla, preto vzniká tzv. husia koža. Takáto zima už privedie do pohybu kostrové svalstvo. Človek začne drkotať zubami a triasť sa od zimy. Ruky sú skrehnuté.

- 4 stupne Celzia

Dochádza k stiahnutiu ciev, čo má za následok zlé prekrvenie. Pozor na uši, nos, tvár, bradu a prsty na rukách a na nohách.

- 7 stupňov Celzia

Mráz pod sedem stupňov Celzia ohrozuje pokožku a sliznice malých detí. Vysušuje ich a dráždi a tým oslabuje proti prípadnej infekcii. Dokonca to platí aj pre niektorých dospelých. Pozor by si mali dávať hlavne ľudia s chorým srdcom. Horšie sa im prekrvujú cievy, majú horšiu tepelnú reguláciu a sú náchylnejší na omrzliny.

- 10 stupňov Celzia

Mráz môže spôsobiť nebezpečné omrzliny, ktoré spoznáte podľa zblednutia pokožky. Nechránené tkanivá vám postupne odumierajú, cievy sú stiahnuté a nedochádza k presunu živín a energie.

Ako to vníma organizmus

Močový mechúr - vystavenie chladu spôsobuje zredukovanie prietoku krvi, čo celkovo znižuje objem krvi v tele, organizmus odpovedá znížením podielu tekutín v tele častejším močením

Prsty - Znižuje sa v nich prietok krvi, lebo telo v chlade radšej krvou zásobuje vnútorné orgány

Cievny systém - šok z pôsobenia chladu môže spôsobiť náhle stiahnutie ciev mozgu a srdca, hrozí infarkt a mozgová príhoda

Líca - ak teplota klesne pod 10 stupňov, cievy sa rozšíria a na koži to spôsobí začervenanie

Uši - sú vystavené veľkému riziku, keďže sa na nich nenachádzajú žiadne veľké svaly vytvárajúce teplo

Nos - v snahe zahriať ľadový vzduch pred vstupom do pľúc sa zvyšuje prietok krvi v nosných dierkach, čo vedie k zvýšenej produkcii hlienu

Žalúdok - chlad môže pôsobiť ako stresový faktor a vyvolať vznik vredu

Trpia hlavne končatiny

Zuzana Pitoňáková, všeobecná lekárka 

Pri pobyte v chlade je veľmi dôležité, či je telo v pohybe a má tak možnosť sa zahriať prácou vlastných svalov, alebo nie. Pri dlhšom pobyte v chlade bez pohybu a bez adekvátneho oblečenia sa zužujú cievy na periférii a znižuje sa tak prekrvenie najmä dolných a horných končatín, reflexne sa znižuje tiež prekrvenie horných dýchacích ciest. Pri nárazovom dlhotrvajúcom pobyte na chlade bez adekvátneho odevu u netrénovaných osôb je zvýšené riziko najmä podchladenia a zníženia imunitnej ochrany horných dýchacích ciest.

Matovičova vláda ignoruje dobré správy a klesajúcu krivku

Iniciatíva Dáta bez pátosu sa pozrela na vývoj koronavírusovej pandémie a zistila, že máme dobré správy. Oficiálne je na Slovensku lockdown od 22. decembra – vtedy zostali otvorené len potraviny, lekárne, drogérie a nevyhnutné služby. Iniciatíva však pripomína, že zostali otvorené lyžiarske strediská, prišli Vianoce a stretávanie sa v rámci dvoch rodinných bublín, zostali otvorené kostoly.

Lockdown nemáme ani 20, ani 15, ani 12 dní – upozorňujú Dáta bez pátosu. „Zavreli sa obchodné centrá a školy. Začali lyžovačky, oslavy, stretávanie sa, cestovanie za rodinou, štedré večere a veselý Štefan, chaty a penzióny, omše a vigílie, hotely a apartmány, hromadné výlety od Koliby po Štrbské Pleso, cesty naspäť a nakoniec aj veselý Silvester a NO LIMITS pri radovánkach. Žiaden zákaz vychádzania,“ pripomínajú dni nie tak dávne.

V posledný deň minulého roka zasadla vláda a od 1. januára od piatej už nemohli hotely a ubytovacie zariadenia prijímať nových hostí, pričom neurčila, dokedy sa tí „starí“ hostia musia vrátiť domov.

„To, že na Silvestra zasadla vláda a uzniesla sa na niečom od 5:00 hod. ráno od ďalšieho dňa bolo zbožné želanie celej vlády a celá je zodpovedná za dnešný stav. Samozrejme, že od piatku od skorého rána nenastal nikde LOCKDOWN, všetci museli prísť domov aj stovky kilometrov, hodiny na cestách, rozlúčky a dokončenie pobytov. Následne po návrate domov prázdne chladničky a nákupy v pondelok 4. januára,“ sumarizuje situáciu iniciatíva.

Podľa nej sa tak naozajstný lockdown – teda práca z domu, žiadna škola, minimum cestovania a pohybu, zákaz prekračovania hraníc okresu, začal až v pondelok 4. januára.

Vrchol krivky nových prípadov prichádza okolo desiateho dňa od zavedenia prísnejších opatrení. „Samozrejme, že 10 dní sviatkov a víkendových dní počas troch týždňov do víkendu po Troch kráľoch pokazilo dáta, lebo boli nízke počty PCR testov a tým pádom aj pozitívnych prípadov. Ale v dňoch 9., 10., 11. januára sme mali vrchol sedemdňového priemeru nových prípadov. Následne sme konečne 15. januára mali v sedemdňovom priemere normálny stav 5 pracovných dní a 2 víkendové dni,“ pokračujú Dáta bez pátosu.

Trend: klesajúca krivka

Výsledok? „Kleslo percento pozitívnych z PCR aj antigénových testov. Klesol aj počet nových prípadov – dokonca aj pri porovnaní s minulým týždňom. V najbližších 2 dňoch by muselo byť 7-tisíc prípadov, aby sme boli na úrovni spred týždňa. Asi nebudeme," uviedla iniciatíva v piatok.

Za piatok RT-PCR testy zachytili 2 045 pozitívnych z 11 392 odberov. Pribudlo aj 1 760 pozitívnych z 52 240 anti­génových testov.

Tempo rastu nových prípadov klesá, čo ukazuje aj graf. „Akoby ste s autom letiacim z kopca konečne okrem nohy z plynu ju dali na brzdu. JE TO TAK a minister zdravotníctva nemá pravdu, že sa nám NEDARÍ spomaliť. Darí sa nám to."

Ak teda berieme do úvahy, že prísnejšie opatrenia sa začali dodržiavať 4. januára, prišiel po vrchole pokles. Podľa iniciatívy je to už trend – a krivka počtu novoinfikovaných by už mala klesať.

Ako príklad uvádzajú Dáta bez pátosu Holandsko. Tam 15. decembra prijali prísny lockdown, potom ešte deväť dní počet nových prípadov stúpal, no odvtedy už len klesá. Lockdown tam ešte stále platí a platiť bude zrejme šesť týždňov.

Na Slovensku šesť týždňov uplynie 15. februára. „Takto to vychádza a uvidíme, kde bude Holandsko na konci januára, aby sme tam my boli v polovici februára. Lebo sme potrebovali na rozdiel od Holandska pol decembra lyžovať a omšovať. Je to tvrdé, je to tak a ešte sme za tou lyžovačkou a omšou u starých rodičov precestovali pol republiky,“ pripomína iniciatíva.

Rozum a trpezlivosť

Minister Krajčí však v piatok trval na tom, že opatrenia nezabrali. „Pán minister, potrebujeme čítať s porozumením a nerozprávať, že máme od 21. decembra lockdown a že opatrenia NE ZA BRA LI. Zaberajú, ale potrebujete byť rovnako trpezlivý, ako sme s Vašimi neskorými opatreniami od novembra trpezliví my. To vďaka nám tá krivka ide dole. Ide dole napriek Vašej nečinnosti,“ konštatujú odborníci z iniciatívy.

Podľa nich chýbajú na Slovensku dobré správy a poukazovanie na úspešné príklady. Za taký považujú aj Trenčín, kde samospráva zorganizovala svoje vlastné testovanie, okrem mesta sa mohli zapojiť aj najbližšie obce.

Dáta bez pátosu pripomínajú, že pred sviatkami regionálna hygienička stopla „trhy, alkohol, oslavy, omše do 6 ks, lyžovačky, stretávanie sa, zavrela čo vedela“. Potom mesto cez víkend 19. a 20. decembra testovalo.

„Nitra bola na nižších číslach ako Trenčín a "úspešne“ ho predbehla," konštatuje iniciatíva. V Nitre sa začalo s testovaním minulý týždeň, testuje sa aj tento víkend a zrejme aj budúci. „V Nitre sú desiatky mŕtvych a to len preto, že Vám pýcha nedovoľuje pochváliť Trenčín za dobrý krok. 3–4–5 týždňov trvá, kým sa to prejaví,“ upozorňujú odborníci.

Inými slovami, ak by sa aj v Nitre plošne testovalo pred sviatkami, nemusela byť dnešnej situácii, keď v okrese platie ešte prísnejšie opatrenia ako inde na Slovensku. Podobná situácia dnes hrozí aj okresom Hlohoves, Zlaté Moravce, Galanta, Dunajská Streda, Trnava, Piešťany, Topoľčany a Šaľa.

„Veľa zbytočných mŕtvych, lebo o Vás z vlády nebolo 12 dní cez vianoce počuť. Len ,klop-klop',“ pokračuje iniciatíva.

Dáta bez pátosu pripomínajú, že všetky úspešné krajiny veľa testujú – PCR testami, a majú aj limitovaný čas lockdown. „Je to výborný koktejl dvoch aktivít, ktoré sa vhodne dopĺňajú. A prípadne im deti absolvovali väčšinu školského roka pred tabuľou. Vo Švajčiarsku dokonca školy nezavreli žiadne a nikdy, ani teraz,“ pokračuje iniciatívy.

Podľa iniciatívy treba testovať aj v tzv. zelených okresoch, ale len „mobilných“ – teda ľudí, ktorí musia chodiť do práce. „Nechajte zavretých rodičov a ich zamknuté deti na pokoji doma a nechajte ich spolu v rámci domácnosti venčiť psa alebo "sa“ v prírode bez kontaktu s inými," radia Dáta bez pátosu.

 „A budúci týždeň si povieme viac, keď budeme z tej špičky z 10. januára z 3 200 na 2 500. A budeme sa tešiť na 2 000 na konci januára a na 1 500 vo februári. Deti stále doma,“ dodávajú odborníci.

Slovenská lekárska komora odmieta Matovičov šialený plán masívneho plošného testovania

Masívne plošné testovanie si Slovensko aktuálne nemôže dovoliť, má viac rizík ako benefitov. Riešením pandemickej situácie okolo nového koronavírusu je nateraz lockdown. Vo štvrtok to povedal prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár, ktorý vidí zmysel v znížení mobility na minimum. Tvrdí tiež, že je dôležité, aby zdravotníctvo šetrilo materiálne, personálne, finančné aj psychické sily.

Testovať by sa malo podľa jeho slov v ohniskách nového koronavírusu. Poukázal tiež na to, že rizikový je nebezpečnejší britský kmeň nového koronavírusu či chladné počasie, preto nepovažuje za správny krok, aby sa pri celoplošnom celonárodnom testovaní stretla "masa ľudí". Poznamenal však, že s týmto sa s ministrom Krajčím ani s vládou nezhodujú.

Zdroj: pravda.sk / ta3.com / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti