Podvodné výsledky testovanie na Covid-19? Bratislavský kraj po zozbieraní dát identifikoval štatisticky významné odchýlky

27.01.2021 | 14:57
  70
Bratislavská župa sa tak pridáva k samosprávam, ktoré kritizujú doteraz zverejnené priebežné výsledky celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zozbieral dáta zo všetkých miest a mestských častí Bratislavského kraja a identifikoval štatisticky významné odchýlky tak v počte testovaných, ako aj v podiele pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedol riaditeľ komunikačného odboru BSK Michal Feik.

BSK sa tak pridáva k samosprávam, ktoré kritizujú doteraz zverejnené priebežné výsledky celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19.

"Pre vyvrátenie akýchkoľvek pochybností navrhujeme, aby štát zverejnil podrobnú metodiku získavania dát, ako aj detailné informácie o počte testovaných za každé jedno odberové miesto zvlášť," uviedol Feik. Zverejnenie týchto informácií môže podľa jeho slov zvýšiť dôveru laickej i odbornej verejnosti k prezentovaných výsledkom celoplošného testovania.

Aj mesto Bratislava požaduje od štátu zverejnenie štruktúry dát, ktoré určili výsledok prvého kola testovania v Bratislave. Poukazuje totiž na to, že priebežné výsledky z mestských odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla, ako bol prezentovaný celkový výsledok.

"Nevieme, aké dáta boli použité pre určenie pozitivity, pretože priebežné výsledky z našich odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla," upozornil primátor Bratislavy Matúš Vallo. Rozhodnutie vlády o okresoch, v ktorých má byť druhé kolo plošného testovania, bolo podľa mesta Bratislava politickým rozhodnutím.

Primátor Kežmarku: Matovič zavádzal a jeho čísla sa nezakladali na pravde

Nezaradený poslanec Národnej rady SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD a primátor Kežmarku Ján Ferenčák poukázal v súvislosti s výsledkami prvého kola celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19 na rozdiely medzi dátami od samospráv a tými, ktoré prezentoval premiér Igor Matovič.

Ferenčák hovorí, že to nepridáva vláde na dôvere. Podotkol tiež, že zástupcovia samospráv a Únie miest Slovenska sa chceli stretnúť s vládou ešte pred prezentovaním výsledkov a hovoriť o ďalšom postupe, no premiér informoval o dátach skôr. Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši dodal, že rozhodovať o tom, ktoré okresy sa budú testovať v druhom kole, mali odborníci na základe relevantných dát.

Ferenčák tvrdí, že premiér pri prezentovaní dát v utorok zavádzal a jeho čísla sa nezakladali na pravde. Tvrdí, že v Kežmarku mali iné dáta a iný podiel pozitivity občanov. Hovorí, že na základe tabuľky premiéra mali 382 pozitívnych, pričom na odberných miestach ich evidujú len 303. Pýta sa teda, kde sa vzalo tých 79 pozitívnych navyše. Dodal, že po tlačovej konferencii premiéra sa mu ozvali ďalší zástupcovia samospráv, že čísla nesedia ani im. „Neviem, či je to amaterizmus alebo zámer," podotkol.

Uviedol tiež, že v okrese Kežmarok evidujú aj obce, ktoré mali mieru pozitivity nad tri percentá. „Dodnes nik nekoná a ľudia v týchto obciach môžu nákazu ďalej roznášať po celom okrese," dodal. Poznamenal, že ak vláda chcela zabrániť šíreniu vírusu, mala okamžite konať lokálne a uzatvoriť tieto oblasti. V súvislosti s ďalším kolom testovania povedal, že samosprávy stále nevedia, ktorých okresov sa to bude týkať.

„Rozhodnúť o tom, koho testovať v druhom kole, mali iba odborníci. Pretože v druhom kole sa malo testovať na základe výsledkov pozitívnych ľudí," doplnil v tejto súvislosti Raši.

Pripomenul výroky Matoviča, že mu možno pripisovať štyritisíc úmrtí, ktorým vláda mohla zabrániť. Raši si myslí, že v iných krajinách by po takomto priznaní premiér sám odstúpil z funkcie. Na adresu celoplošného skríningu podotkol, že už dopredu bolo jasné, že vláda bude chcieť opätovne testovať polovicu okresov bez ohľadu na výsledky prvého kola.

Zdroj: davdva.sk / ta3.com

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti