Matovič pokračuje v šialených nápadoch: V školách chce na žiakoch uplatňovať novú metódu testovania na Covid-19

29.11.2020 | 10:59
  53
Mnohí rodičia to považujú za neprípustné a svoje deti odmietajú posielať na testy.

Dátum, na ktorý čakali všetci rodičia, je známy. Deti by sa mali vrátiť do škôl v pondelok 7. decembra, no nebude to len tak. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) dal po rokovaní ústredného krízového štábu školám jasné noty.

Ak chcú otvoriť, budú musieť zabezpečiť pravidelné pretestovanie žiakov. Matovič chce dokonca na žiakoch skúšať novú metódu testovania. To však mnohí rodičia považujú za neprípustné a svoje deti odmietajú posielať na testy!

Žiaci druhého stupňa sú doma od 26. októbra a stredoškoláci už od 12. októbra. Po ich návrate do škôl volá čoraz viac rodičov, ale aj odborníkov. Hlavným argumentom je, že deti neprichádzajú len o vedomosti, ale aj o sociálne väzby.

Premiér preto prišiel v stredu večer po rokovaní ústredného krízového štábu s návrhom, ako by sa deti mohli opäť posadiť do lavíc, aby to bolo bezpečné. Matovič oprášil svoj nápad s komunitným testovaním, ktorý prvý raz predstavil pred dvoma týždňami. „Keď chce škola privítať deti vo svojich priestoroch, tak bude musieť zabezpečiť pravidelné pretestovanie svojich žiakov aj ich rodičov,“ informoval Matovič.

Organizáciou premiér poveril ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a samosprávy, ktoré sú zriaďovateľmi škôl. Konkrétny plán má minister predstaviť do pondelka 30. novembra. Podmienkou premiéra je, aby pravidelné testovanie školákov fungovalo aj do budúcna. „Aby takýto systém mohol fungovať aj v januári, vo februári, bez ohľadu na to, akú budeme mať epidemickú situáciu,“ vyjadril sa premiér.

Matovič dokonca hovorí, že výtery by mohol pri deťoch nahradiť nový spôsob odoberania vzoriek – kloktanie. „Uvažujeme nad tým, že by sme nasadili testovanie detí v školách kloktadlami. Najmä aby to mali deti komfortnejšie ako s paličkou v nose,“ priblížil premiér. K tejto myšlienke podľa svojich slov dospel po rozhovore s vedcom Pavlom Čekanom a virológom Borisom Klempom, ktorí skúmali účinnosť zachytenia kloktadlami. 

Prvýkrát by chcel premiér túto metódu odskúšať už budúci piatok. Školy v najrizikovejších regiónoch by sa potom testovali raz za týždeň, v stredne rizikových regiónoch napríklad každé dva týždne a v najmenej rizikových raz za tri týždne.

Ako má fungovať kloktanie?

Každé dieťa by sa pred vstupom do školy vykloktalo a odovzdalo vzorku. Na kloktanie sa má použiť slaný roztok vody s obsahom soli 0,9 %. Vzorky odobraté kloktaním sa zhromaždia do jednej vzorky za celú triedu. Tá sa pošle na PCR testovanie. V prípade pozitívnej vzorky bude každý žiak z danej triedy následne pretestovaný antigénovým testom a určí sa, kto je pozitívny.

Okamžite po ohlásení svojho zámeru sa však na Matoviča spustila vlna kritiky od rodičov. „Nesúhlasím s testovaním detí! To sme opäť pri testovaní bezpríznakových ,pacientov’ a pokiaľ viem, ani odborníci nie sú stotožnení s takýmto postupom,“ vyjadrila sa Mária (34), ktorá má dcéru Karin (6). „Nikdy určite kloktať nebude môj syn...keď je ozaj chorý, tak nekloktá a teraz má kloktať? Toto spraviť vlastným deťom....hanba vám,“ rozohnila sa Martina v diskusii na Facebooku.

„Tento nápad sa nám vôbec nepáči, nesúhlasíme nielen s testovaním nášho syna, ale ani s tým, aby sa celá naša rodina testovala kvôli tomu, aby chlapec mohol nastúpiť do školy! Vnímame to ako obmedzovanie našich práv a šikanovanie,“ hovoria rodičia piataka Oktaya (11), Džemal (57) a Drahoslava (45) z Košíc.

Anna (48) a prvák Tomáš (6), Košice: "Kloktať prváčik nevie to znamená, že toto je pre môjho syna bezpredmetné, ale s testovaním, aj opakovaným či už dieťaťa alebo aj nás ako rodičov nemám problém."

Deti by som netestovala vôbec, majú dobrú imunitu, myslí si učiteľka Slávka (51).

Ďalšie vyjadrenia rodičov si môžete pozrieť TU.

Testovanie, resp. kloktanie, by sa však týkalo zrejme len žiakov druhého stupňa a stredoškolákov. Deti prvého stupňa chodia do škôl už dnes. Tí žiaci a rodičia, ktorí na testy nepôjdu, zostanú v domácom vzdelávaní.

Minister školstva pôvodne chcel, aby sa opäť zaviedol tzv. školský semafor. Ak sa objaví pozitívny prípad, zatvorila by sa trieda alebo škola. Tento návrh však krízový štáb zmietol zo stola. Zdá sa, že avizované testovanie školákov je tak už hotová vec. „Prosím, zatiaľ zachovajme pokoj. Na ministerstve robíme všetko pre to, aby sme našli čo najlepšie riešenie, ako dostať žiakov do škôl a súčasne nastaviť aj pravidlá od januára,“ upokojuje situáciu Branislav Gröhling.

Okrem nevôle rodičov musí so samosprávami riešiť aj ďalšie problémy. „Škola nemôže zabezpečovať testovanie sama. Zriaďovateľ bude musieť zabezpečiť personál. Musíme na to tiež získať financie. Musíme hľadieť aj na možnosť dobrovoľnosti a na množstvo ďalších otázok, ktoré všetci máte,“ dodal Gröhling s tým, že plán chce mať hotový už v nedeľu.

Na pohode rodičov asi nepridá stanovisko samospráv. Tie sú presvedčené, že testovanie musí byť povinné, aby malo nejaký zmysel. „Toto testovanie sa, po rozhodnutí odborníkov, bude týkať pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl, rodičov a žiakov 2. stupňa. Ak má byť tento projekt úspešný a zmysluplný, musí byť testovanie povinné. Preto očakávame, že tento legislatívny zámer dorieši štát. V opačnom prípade, aj podľa odborníkov, nebude mať všetko toto úsilie žiaden zmysel,“ reagovala Únia miest Slovenska.

Zdroj: pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti