Nepustiť do škôl neotestovaných žiakov by bolo hrubé porušenie povinnosti štátu, tvrdí ústavný právnik Drgonec

30.11.2020 | 10:25
  11
Som dosť skúsený právnik, aby som vedel oddeliť právo od bezprávibývalý sudca Ústavného súdu, reaguje na Matovičov plán testovania študentov expert na ústavné právo Ján Drgonec.

“Som dosť skúsený právnik, aby som vedel oddeliť právo od bezprávia. Štátne orgány sa v tomto štáte postavili do pozoru a prikyvujú Matovičovi nech sa rozhodne spraviť čokoľvek,” vyhlásil pre ParlamentneListy.sk bývalý sudca Ústavného súdu, expert na ústavné právo Ján Drgonec. Nepustiť na vyučovanie deti bez testu na covid-19 by bolo podľa neho hrubé porušenie povinnosti štátu.

Premiér aktuálne rieši testovanie žiakov. Ako vidíte situáciu, ak by štát nariadil povinné testovanie? Znamenalo by to, že na vyučovanie sa dostanú žiaci, ktorí  boli spolu s rodičmi otestovaní na covid-19. Neotestovaní žiaci by sa do školy nedostali. Bavíme sa tu o aj o desaťročných či dvanásťročných deťoch 2. stupňa základných škôl, kde rodičia s preventívnym testovaním nesúhlasia. Ako sa na to pozerá zákon?

Podľa môjho názoru  tým, že v tomto štáte existuje povinná návšteva škôl,  teda aspoň základných škôl v rámci povinnej školskej dochádzky a máme to tu od čias Márie Terézie, tak by išlo o hrubé porušenie povinnosti štátu.   

Napriek tomu táto myšlienka z úst jedného z najvyšších ústavných činiteľov padla. Okrem toho politici  vládnej koalície majú agendu postavenú na tom, že v minulosti Slovensko nebolo kvôli politikom právnym štátom, ale pritom sami vytvárajú situácie, ktoré buď skončili alebo nad nimi visí budúcnosť že skončia na ústavnom súde.

No áno, máme tu Igora  Matoviča a dokiaľ tu budeme mať Igora  Matoviča, nemáme Ústavu SR. To sú  veci, ktoré sú v  príčinnej súvislosti.  

Pozrime sa teraz na to pohľadom tých, ktorých sa to dotýka a to sú rodičia, ktorí odmietajú testovanie svojich detí, a teraz citujem z mailu čitateľa, lebo nechcú “aby sa im nezmyselne niekto špáral v  nose kvôli testom, ktoré aj tak nemajú poriadnu výpovednú hodnotu.  Navyše, deti majú často zväčšenú nosnú mandľu, ktorá stojí v ceste podľa odborníkov pri výtere…” Aké majú rodičia možnosti? Nedať deti do školy a tým pádom predĺžiť stav, keď nemajú plnohodnotné vzdelávanie? Je to jediný spôsob?

V skutočnosti  jediný spôsob účinnej obrany je,  že sa  dajú  rodičia dohromady a rozbijú nezmyselné opatrenia premiéra. Je škoda  hľadať právne riešenia, pretože právo v tomto štáte neexistuje a nebude existovať pokiaľ bude na jeho čele Matovič.  

Blížia  sa aj Vianoce, politici  v Európe už vyzývajú ľudí, aby veľmi necestovali, v Amerike  to  bolo rovnaké kvôli Dňu vďakyvzdania…  na Slovensku ale nekončíme odporúčaniami, už sme tu mali “dobrovoľné “ testovanie, po ktorom ľudí bez certifikátu ani do zamestnania nechceli pustiť, je otázka, ako to vnímate opäť pohľadom odborníka na ústavné právo? 

Tie certifikáty a povinné certifikáty neboli v  poriadku ani keď sa tu diali po prvý raz, takže po druhý ani pätnásty raz  nemôžu byť viac v poriadku ako pri prvom  pokuse. Opäť musím  monotematicky zdôrazňovať: v tomto štáte prestalo platiť právo. V tomto štáte sú za právo zákonom 286 vyhlásené opatrenia hlavného  hygienika a Úradu verejného zdravotníctva a od toho okamihu na Slovensku nieže neplatí, na Slovensku neexistuje právo. Som dosť skúsený právnik,  aby som vedel oddeliť právo od bezprávia. Štátne orgány sa v tomto štáte postavili do pozoru a prikyvujú Matovičovi nech sa rozhodne spraviť čokoľvek. 

To je nebezpečná situácia, teraz preženiem a poviem, čoho sa obávajú ľudia: že sa raz zobudíme týmto štýlom do dňa, kedy zistíme,  že voľby nie sú každé 4 roky,  ale každých 15 rokov.

My sa jedného dňa  môžeme zobudiť a  zistiť, že nieže voľby budú každých 15 rokov, ale že žiadne už nebudú,  lebo sa pred  nimi zistí,  že je to mikrobiologicky neprijateľné. Alebo dôjdeme k tomu, že čo je známe, že Zem je v ohrození vyžarovaním z čiernych dier, ktoré je  nepredvídateľné a vie sa  len to,  že kedykoľvek k  nemu môžu dôjsť a prvá ochrana je život v podzemí. Tak nás budú  preventívne držať pod zemou, aby sme sa neohrozili  tým, že pôjdeme voliť. 

Zdroj: parlamentnelisty.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti