Matovič nechá školy do konca roka zavreté. Premiér nevylúčil nútené testovanie ľudí

19.11.2020 | 18:52
  31
„Najviac sa teším na snahu Fica, ako splní to, čo verejne hlásal – že nakúpi po 2,60 tie isté testy, ktoré nakúpil Bill Gates po 4,30 a my po 3,95,“ napísal premiér na sociálnej sieti.

Krízový štáb odporučil masívne testovanie v decembri, aby nemusela krajina urobiť lockdown. Premiér Igor Matovič naznačil, že testovanie nemusí byť úplne dobrovoľné. Školy sa zrejme do konca roka neotvoria. Prioritou podľa krízového štábu má byť maximálna ochrana životov, čo podľa neho chráni aj ekonomiku. Snahou má byť znížiť počet aktívnych prípadov z 1 500 na 500 denne do Vianoc, aby deti mohli ísť do škôl najneskôr po Troch kráľoch. Cesta k tomu má byť masívne testovanie.

Vláda prijala uznesenie, že štát kúpi 16 miliónov testov a poverila tým ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

“Podstatná časť z nakúpených testov bude k dispozícii na masívne celoplošné a následné opakované lokálne testovania v ohniskách nákazy a druhá časť na testovanie zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach, pacientov, klientov a zamestnancov v DSS (domovoch sociálnych služieb) či bezplatné testovanie v mobilných odberových miestach, ktorých je už vyše 100 po Slovensku k dispozícii každému, kto cíti potrebu poznať svoj zdravotný stav,” uviedol Matovič na sociálnej sieti.

Na tlačovej besede naznačil, že ak dobrovoľné plošné testovanie nebuďe s dostatočnou účasťou, štát môže použiť rovnaké kroky, akými dostal ľudí na testy na prvé plošné testovanie.

Podľa Matoviča sú Slováci na tom v porovnaní s inými krajinami dobre.

“Áno, aj my na Slovensku veľmi jemnú formu lockdownu máme, ale je to len slabý odvar voči našim susedom – inak povedané – na Slovensku si dnes ľudia môžu vďaka plošnému testovaniu žiť najslobodnejšie v porovnaní s inými,” napísal.

Pri otázkach testovania si neodpustil zopár poznámok na Sulíka, ktorý chce pre nákup testov dohromady komisiu, a opozičných politikov.

“Bolo by veľmi fajn, ak by podpredsedami výberovej komisie boli Fico, Pellegrini a Kotleba … aby dostali do rúk reálnu zodpovednosť a mohli miesto hlúpych rečí aj reálne niečím v boji s Covid-19 pomôcť. Najviac sa teším na snahu Fica, ako splní to, čo verejne hlásal – že nakúpi po 2,60 tie isté testy, ktoré nakúpil Bill Gates po 4,30 a my po 3,95 … a hin sa ukáže jeho genialita … alebo, že len a len kecal a prídu na rad opäť len a len výhovorky,” poznamenal Matovič na Facebooku.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti