VIDEO: Matovič straší ľudí vážnou pandemickou situáciou a obviňuje prezidentku zo zodpovednosti za lockdown spochybňovaním plošného testovania

04.12.2020 | 18:00
  24
Premiér sa sťažuje, že mu ľudia doniesli truhlu pred domom a jeho dcéram sa vyhrážajú dôsledkom nezodpovedného správania sa kľúčových ľudí v štáte.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) očakáva, že sa kľúčové autority štátu, ktoré presadzovali len dobrovoľné celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, postavia pred verejnosť a oznámia, že Slovensku ostáva nateraz už len lockdown. Predseda vlády to vyhlásil po piatkovom rokovaní vlády. Aktuálnu situáciu s pandémiou nového koronavírusu na Slovensku označil za vážnu.

Matovič očakáva, že autority štátu, ktoré bližšie nešpecifikoval, priznajú, že sa mýlili, keď spochybňovali plošné testovanie a vypli tak "veľmi účinnú zbraň". "Nech cez víkend prídu a povedia, čo spôsobili tým, že v ľuďoch vytvorili nenávisť voči plošnému testovaniu a vrhli nás do pasce lockdownu," poznamenal premiér. Tvrdí, že mu ľudia doniesli truhlu pred domom a jeho dcéram sa vyhrážajú dôsledkom nezodpovedného správania sa kľúčových ľudí v štáte, ktorí miesto toho, aby boli zodpovední, hovoria o dobrovoľnosti plošného testovania. "Spôsobilo to, že je tu nenávisť," skonštatoval Matovič.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na konci novembra uviedla, že ak by sa malo realizovať ďalšie kolo celoplošného testovania, považuje za správne, aby bolo dobrovoľné. Matovič vtedy reagoval, že dobrovoľné celoplošné testovanie nie je efektívne. V piatok takéto testovanie označil za "blbosť".

Hovorca hlavy štátu Martin Strižinec na margo piatkového vyjadrenia Matoviča uviedol, že prezidentka Zuzana Čaputová nevidí dôvod sa ním zaoberať. „Prezidentka sa necíti byť výrokmi premiéra Matoviča oslovená a nevidí ani dôvod na to, aby sa nimi zaoberala," uviedol v reakcii pre TASR Strižinec.

Matovičova vláda podmieňuje vyučovanie na školách testovaním detí

V pondelok (7. 12.) a v ďalších dňoch budúceho týždňa otvoria svoje brány niektoré školy na Slovensku. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že pôjde o pilotný projekt. Otvoreniu bude predchádzať testovanie žiakov, ich rodičov i zamestnancov škôl. Gröhling spresnil, že v decembri budú nastavovať a dolaďovať podmienky, aby už boli v januári pripravené.

"Neznamená to, že v pondelok a v ďalších dňoch sa majú otvoriť všetky školy. Budú to školy, ktoré kontaktovali Úrad vlády SR, premiéra či ministerstvo školstva. Pilotným spôsobom budeme sledovať, ako budú prebiehať jednotlivé nastavené opatrenia," spresnil šéf rezortu školstva.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) avizuje, že pôjde o desiatky škôl, ktoré prejavili záujem sa zapojiť do pilotného projektu. "Určite to nebudú stovky škôl," poznamenal predseda vlády.

Žiakov a ich rodičov či zamestnancov škôl by mali testovať na COVID-19 v mobilných jednotkách. Prvé školy sa budú testovať podľa predsedu vlády už tento víkend, v pondelok či v ďalších dňoch budúceho týždňa. Frekvencia testovania má závisieť od epidemiologickej situácie v danom regióne a bude to buď sedem, 14, alebo 21 dní. Gröhling avizuje, že postupne sa budú zverejňovať uznesenie vlády, vyhláška hlavného hygienika, rozhodnutia rezortu školstva i ďalšie manuály. Budú sa nastavovať podmienky aj v spolupráci so zástupcami miest, obcí či vyšších územných celkov.

Matovič priznal, že školy sa otvárajú v ťažkej epidemiologickej situácii, keďže počet pozitívnych prípadov na COVID-19 na Slovensku opäť prudko rastie. "V tejto situácii naberáme odvahu, aby sme právo chrániť zdravie a právo na vzdelanie zladili," deklaroval.

Premiér hovorí o slobode v rozhodovaní pre zriaďovateľov a riaditeľov škôl, kedy a ako sa do pilotného projektu zapoja i aké ročníky otvoria. "Keď sa rozhodnú, že budú chcieť naďalej dištančné vzdelávanie, budú v ňom pokračovať," povedal Matovič. Aj rodičia podľa predsedu vlády i ministra majú slobodu v rozhodnutí, či dajú otestovať seba i svoje deti. Testovať by sa mal na základe uznesenia vlády aspoň jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti. Ak nebude v škole dostatočný záujem zo strany rodičov a ich detí dať sa testovať, škola bude podľa ministra pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl najprv v utorok (1. 12.) ústredným krízovým štábom neprešiel. Po stredajšom (2. 12.) rokovaní vlády premiér oznámil, že na Slovensku sa možno v pondelok otvoria niektoré školy s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj študenti stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Pozrite si tlačovú besedu z mimoriadneho rokovania vlády. Premiér Igor Matovič, minister školstva Branislav Gröhling a podpredseda vlády pre legislavítu Štefan Holý informovali o návrate detí do škôl:

Zdroj: cas.sk (1), (2) / ta3.com

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti