Exriaditeľ SIS Pčolinský nechce, aby jeho prípad dozorovala prokuratúra na čele s Lipšicom

13.06.2021 | 10:06
  0
Bývalý šéf SIS taktiež chce, aby generálna prokuratúra preskúmala zákonnosť konania dozorového prokurátora.

Obvinený bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský v pondelok (14. 6.) požiada, aby dozor nad jeho trestnou vecou prevzala generálna prokuratúra. Informoval o tom jeho obhajca Marián Bošanský.

Bývalý šéf SIS taktiež chce, aby generálna prokuratúra preskúmala zákonnosť konania dozorového prokurátora.

Poukazuje pritom na uznesenie Najvyššieho súdu, podľa ktorého mal prokurátor porušiť v jeho veci trestný poriadok.

O prebratie svojho prípadu generálnym prokurátorom chce Pčolinský požiadať "vzhľadom na prebiehajúce vnútorné mocenské boje medzi jednotlivými zložkami orgánov činných v trestnom konaní".

Odvoláva sa pritom na medializované informácie, podľa ktorých tieto boje viedli k odmietnutiu vydania jeho trestného spisu zo strany Národnej kriminálnej agentúry Úradu inšpekčnej služby.

Svoje rozhodnutie odôvodňuje aj tým, že Najvyšší súd konštatoval, že v jeho trestnej veci došlo k porušeniu trestného poriadku dozorovým prokurátorom.

"Je potrebné obvinenému prisvedčiť, že uvedená doba už hranične nezodpovedá požiadavke urýchleného konania (...), pričom takú dlhú dobu v žiadnom prípade nie je možné odôvodniť potrebou kopírovania spisu a ani vyčkávaním na dôvody rozhodnutia Najvyššieho súdu o sťažnosti (...), doba 21 dní už nie je z pohľadu potreby urýchleného konania akceptovateľná," citoval z uznesenia súdu.

Vladimír Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca, čelí obvineniam z korupcie.

14 alebo 6, s Pčolinským alebo bez? Lipšicov úrad a prokuratúra sa nevedia dohodnúť, aké spisy a koľko zobrala inšpekcia NAKA

Najprv si NAKA prišla po šéfa inšpekcie ministerstva vnútra, niekoľko dní na to inšpekcia udrela na Národnej kriminálnej agentúre, odkiaľ si zobrala spisy najexponovanejších káuz, v ktorých sú obvinenými bývalí vysokopostavení funkcionári polície.

Teraz sa krajská a špeciálna prokuratúra dohadujú, koľko spisov vlastne inšpekcia ministerstva zadržala a nie zároveň jasné, ktoré medzi nimi boli a ktoré naopak nie. TV Markíza informuje, že krajský prokurátor Rastislav Remeta vyvracia slová šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica, podľa ktorého zobrala inšpekcia 14 trestných spisov živých káuz do svojej budovy, aby si ich tam skopírovala.

Remeta tvrdí, že inšpekcia zobrala len 6 spisov. Kým Lipšic hovorí, že disponuje informáciou, že medzi týmito spismi je aj vec týkajúca sa bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, Remeta nesúhlasí. NAKA totiž tento spis údajne vydať odmietla. „V jednej trestnej veci týkajúcej sa obvineného Pčolinského NAKA odmietla úplne vydať koncept resp. originál vyšetrovacieho spisu,“ povedal Remeta pre TV Markíza.

Inšpekcia však určite zobrala spis týkajúci sa bývalého vedenia polície a NAKA, kde sú obvinenými a väzobne stíhanými Tibor Gašpar, Peter Hraško či Róbert Krajmer.

Podľa Lipšica ide o bezprecedentný krok inšpekcie, ktorý na Slovensku nemá obdobu. Ak by dnes bolo potrebné vykonať akýkoľvek procesný úkon, napríklad z dôvodu, že niektorý z obvinených požiada o prepustenie, orgány činné v trestnom konaní nemôžu konať, pretože spis má inšpekcia v kopírke. 

Zdroj: veci-verejne.sk / refresher.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti