Policajný prezident Kovařík klamal. Pčolinského advokáti tvrdia, že exriaditeľ SIS je obvinený iba na základe výpovedí kajúcnikov

31.05.2021 | 07:46
  3
V prípade obvineného exšéfa tajnej služby navyše nedošlo "k vykonaniu žiadneho overovania“, tak ako to tvrdí šéf slovenskej polície.

Dnes už bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského zadržala polícia 11. marca nadránom. Obvinený je v dvoch skutkoch. Podľa jeho bývalého námestníka Borisa Beňu, ktorého minulý týždeň súd odsúdil na podmienečný trest, mal Pčolinského podplácať konkurzný právnik Zoroslav Kollár. Za sumu 20-tisíc eur si chcel zaplatiť pokoj od tajných.

Teraz sa však ozvali právni zástupcovia Pčolinského Ondrej Urban a Marián Bošanský. Reagujú na vyhlásenie policajného prezidenta Petra Kovaříka, ktorý 24. mája povedal, že "vylučuje, že by ktokoľvek mohol byť obvinený len na základe výpovede kajúcnika“ a na vyhlásenie zástupcu špeciálneho prokurátora Petra Kysela z 28. mája, ktorý povedal, že "výpovede spolupracujúcich obvinených sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania“.

Právni zástupcovia Pčolinského tvrdia, že ich klientovi boli vznesené obvinenia výhradne na základe dôkazov produkovaných kajúcnikmi. "V prvom skutku bolo vznesené obvinenie výlučne na základe výpovede dvoch kajúcnikov, pána Beňu a pána Makóa, a v druhom skutku bolo obvinenie vznesené výlučne na základe výpovede kajúcnika Kučerku,“ hovoria právnici.

"Vo veci ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania, ktorú uvádza zástupca špeciálneho prokurátora Peter Kysel, skutočne dochádza k ich overovaniu, avšak napríklad pri druhom skutku, napriek tomu, že všetci traja svedkovia, ktorých uvádza vo svojej výpovedi kajúcnik Kučerka, že majú potvrdiť výpoveď kajúcnika, vypovedajú opačne, ako vypovedá kajúcnik Kučerka a úplne negujú tvrdenia kajúcnika Kučerku. Pre dozorového prokurátora pána Kysela to však v zmysle jeho podaní doručených do spisu nepredstavuje zmenu v prospech obvineného pána Vladimíra Pčolinského, a tak jediným dôkazom na obvinenie a vedenie trestného stíhania voči pánovi Vladimírovi Pčolinskému v tejto veci ostáva výpoveď kajúcnika Kučerku a dôkazy produkované týmto kajúcnikom,“ pokračujú právni zástupcovia.

Upozorňujú, že aj pri obvinení, pri ktorom Pčolinského usvedčuje Beňa spolu s ďalším kajúcnikom – bývalým šéfom kriminálnej polície Finančného úradu Ľudovítom Makóom, od 31. marca nedošlo "k vykonaniu žiadneho overovania“. "Neboli zadovážené žiadne nové dôkazy okrem tých produkovaných kajúcnikom Beňom,“ dodali právnici.

Zdroj: pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti