Najvplyvnejší ľudia v štáte mali na tajnej schôdzke v SIS hovoriť o vyšetrovaní veľkých káuz a ich manipulovaní

20.05.2021 | 18:17
  12
Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) zvolal schôdzku potom, ako dostal informácie zo SIS, ktoré majú hovoriť o manipulovaní vyšetrovaní.

V pondelok sa v jednej z budov Slovenskej informačnej služby (SIS) uskutočnilo stretnutie desiatich najvyššie postavených osôb. Hovorili údajne o tom, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované.

Informoval o tom Denník N. V špeciálnej miestnosti, ktorú nie je možné odpočúvať, bol nový riaditeľ SIS Michal Aláč, prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽaNO), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík, aj šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

Podľa Denníka N bol iniciátorom tejto schôdzky predseda vlády Heger, ktorý Denníku N konanie stretnutia potvrdil s tým, že ho považuje za dôležité. Heger schôdzku zvolal potom, ako dostal informácie zo SIS, ktoré majú hovoriť o manipulovaní vyšetrovaní.

Ide vlastne o „mocensko-spravodajskú hru“, ktorú opakovane spomínajú predstavitelia Sme rodina. Tvrdia, že bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský odhalil komplot v polícii, a preto sa mu NAKA pomstila zatknutím.

Účastníci išli na stretnutie s rôznymi názormi na tieto tvrdenia. Aké informácie si na ňom vymenili, však verejnosť nevie.  Žiadny z úradov o ňom ani oficiálne neinformoval. 

Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur.

Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia - kajúcnici Boris Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020.

Obvinenia odmieta. Po ich vznesení však z funkcie v tajnej službe odstúpil. Prezidentka len pred dvoma týždňami vymenovala nového riaditeľa tajnej služby Michala Aláča.

Účasť na schôdzke potvrdili pre Denník N aj prezidentka a predseda parlamentu.

Verzii, že by bolo vyšetrovanie zmanipulované, niektorí účastníci stretnutia podľa Denníka N skôr verili, iní to spochybňovali. Na schôdzke sa mali prezentovať aj grafické znázornenia rôznych prepojení pri vyšetrovaniach niektorých prípadov. Predstavitelia z ministerstva vnútra však hovoria, že chýbajú konkrétne dôkazy.

Podozrenia od marca preveruje inšpekcia ministerstva vnútra. Súvisia aj s výpoveďami exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a s prípadom bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý je vo väzbe.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa však od medializovaných tvrdení o obsahu stretnutia ústavných činiteľov v sídle SIS dištancuje. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

„Predmetom stretnutia nebol prípad bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a ani žiadne iné 'živé' prípady, ktoré dnes riešia orgány činné v trestnom konaní,“ dodal.

Aké vážne sú podozrenia, ktoré riešili špičky štátu v budove SIS, nie je zrejmé. „Verzii, že by bolo vyšetrovanie zmanipulované, niektorí účastníci stretnutia skôr verili, iní to podľa informácií Denníka N na stretnutí spochybňovali. Na schôdzke sa vraj prezentovali aj grafické znázornenia rôznych prepojení pri vyšetrovaniach niektorých prípadov. Predstavitelia z ministerstva vnútra však hovoria, že chýbajú konkrétne dôkazy," cituje za článku Denníka N portál Aktuality.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna / postoj.sk / hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti