Takmer 300 sudcov a advokátov sa ohradilo voči vyjadreniam Kolíkovej, hovoria o znevažovaní. Ministerka svojim prístupom potvrdila potrebu obrátiť sa na európske inštitúcie

22.01.2021 | 12:29
  29
Signatári výzvy "Právnici spolu za právny štát" upozornili ministerku spravodlivosti na nadviazanie dialógu s európskymi inštitúciami.

Takmer 300 sudcov, obhajcov a príslušníkov iných právnických profesií, ktorí už podpísali výzvu Právnici spolu za právny štát, sa ohradzuje voči vyjadreniam ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), ktoré odzneli po rokovaní vlády v stredu (20. 1.) na adresu signatárov. TASR o tom informovali sudcovia Krajského súdu (KS) v Bratislave Peter Šamko a Marcela Kosová.

„Opäť sa nedostavila reakcia v podobe minimálne verejnej odbornej diskusie, ale invektívy a znevažovanie, čo signatárov neprekvapuje. Tým len potvrdila potrebu obrátiť sa na európske inštitúcie, s ktorými už bol dialóg nadviazaný,“ spresnili.

Podľa nich signatári nespochybňujú existenciu inštitútu väzby či väzobné dôvody upravené v Trestnom poriadku, ako to tvrdí ministerka. Spochybňujú právnu úpravu celkových lehôt trvania väzby, ktoré často zvádzajú orgány činné v trestnom konaní k pomalému vedeniu vyšetrovania, k dlhým časovým odstupom medzi jednotlivými procesnými úkonmi a predlžovaniu väzobného trestného stíhania. To sa týka aj trvania kolúznej väzby, ktorá ako najprísnejšia forma väzby by mala byť časovo ohraničená na mesiace, a nie na roky. Česká právna úprava napríklad časovo ohraničuje nielen trvanie kolúznej väzby, ale má aj výrazne kratšie maximálne lehoty.

Na margo vyjadrenia ministerky ku kritike súdnej mapy signatári uviedli, že ide o spochybňovanie kritikov súdnej mapy a nie ich oprávnenej kritiky, hoci ministerka tvrdí, že je pripravená o svojom návrhu novej súdnej mapy komunikovať. „Nie je pravdou, že jej neboli predložené konkrétne návrhy. Dňa 2. decembra 2020 jej bol doručený materiál, ktorý obsahoval konkrétne návrhy rozloženia odvolacích súdov a správneho súdnictva. Týmto materiálom bolo reflektované na výzvu ministerky na predloženie konkrétnych návrhov. Do dnešného dna na tento materiál neprišla žiadna reakcia,“ vysvetľujú signatári.

„Je úplne neakceptovateľné populistické tvrdenie ministerky, že návrh novej súdnej mapy má sekundárny efekt boja proti korupcii a ministerka má dojem, že tohto sa niekto bojí. Týmto nepriamo označila všetkých signatárov za osoby, ktoré majú dôvod báť sa deklarovaného efektu boja proti korupcii. A to na základe jej dojmu,“ uviedli.

Kolíková považuje tvrdenia, že nekomunikuje o návrhu reformy súdnej mapy, prinajmenšom za zavádzajúce. „Nová súdna mapa je aj nástrojom boja proti korupcii. Nie je to jej cieľ, ale sekundárny efekt. Mám pocit, že sa niekto bojí, aby táto zmena nastala,“ podotkla. Ako ďalej uviedla, spochybňovanie procesu tvorby novej súdnej mapy bez konkrétnych návrhov považuje za zástupný dôvod, ako zamedziť uskutočneniu zmien.

Zdroj: hnonline.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti