VIDEO: Fico zverejnil SMS, ako vyšetrovateľ NAKA Čurilla dáva inštrukcie udavačom a závažným spôsobom manipuluje vyšetrovanie

24.05.2021 | 19:25
  3
Zverejnená SMS podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica dokazuje, že stíhanie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je účelové.

Predseda Smeru-SD Robert Fico zverejnil na pondelkovej tlačovej konferencii správu, ktorá má dokazovať manipulovanie vyšetrovania v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika

Má ísť o komunikáciu vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorá podľa Fica odkazuje na riadenie výpovedí svedkov v korupčných kauzách. Tvrdí, že cieľom tohto diania je zničenie opozície. Potvrdil, že Smer-SD bude žiadať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

"Je tu systém likvidácie opozície, ktorý si vybudoval Igor Matovič (OĽANO) a jeho verní. Tento systém je postavený na princípe udavačov, ktorí napáchali závažnú trestnú činnosť a za to im sľúbili, že títo udavači zostanú na slobode. Postupne poskytujú rôzne svedectvá, ktoré sú postavené na vode, pretože udavači sú motivovaní tým, aby si vymýšľali, aby neboli potrestaní," uviedol.

Podľa správy, ktorá koluje v podstate verejne, svedok mal vypovedať, že videl človeka, ktorý mal v obálke 100-tisíc. Mal vidieť, ako tento človek stretol s „Ferom“ a „Makom“. A riešiť mali pozemok na Drotárskej.

Zverejnená SMS podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica dokazuje, že stíhanie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je účelové. Obvinenie Kováčika z prijímania úplatkov stojí na výpovedi jediného svedka, ktorým je bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, tvrdí Podľa Fica však SMS dokazuje, že Makó dostal za výpoveď peniaze.

„My od začiatku hovoríme, že väzba Dušana Kováčika je čisto politická vec," uviedol Fico s tým, že policajti dávali „pokyny udavačom". Tí za svoje výpovede podľa predsedu Smeru dostali čiastku 100 000 eur. „Toto je prípad zadržania, obvinenia a väzby špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika," povedal Fico s tým, že účelom obvinenia bolo dostať ho preč z funkcie.

"Toto všetko má potvrdiť, že boční svedkovia vytvoria spoločný obraz," tvrdí Fico.  "Oni reálne išli už v júli a auguste 2020 po čelných predstaviteľoch prokuratúry," dodal.

Fico zároveň povedal, že strana trvá na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu k stretnutiu predstaviteľov štátu na pôde Slovenskej informačnej služby. „Toto je na pád vlády," vyhlásil Fico s tým, že ak predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) nepovie, o čom sa na stretnutí hovorilo, opozícia navrhne jeho odvolávanie.

Fico na tlačovej konferencii spomenul aj druhú tému. Tou mala byť výpoveď bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. Ten tvrdil, že Igor Matovič mal sľúbiť 20 miliónov za to, že Ľudovít Makó získa post v SIS. 

Dokazuje to podľa neho navyšovanie rozpočtu SIS po tom, ako bol Makó odvolaný. V niekoľkých transakciách mal byť tento rozpočet navýšený presne o 20 miliónov eur.

Viac vo videu:

Kovařík bráni Čurillu, existenciu SMS potvrdil

Podľa prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka je zarážajúce, aké hry sa rozohrali prostredníctvom médií a akým zavádzajúcim spôsobom sa niekto snaží o destabilizáciu polície.

"Vyšetrovateľ Ján Čurilla mi vysvetlil, že túto SMS zaslal operatívcovi, ktorý na prípade pracoval. Dôležitý je fakt, že SMS bola zaslaná 22. augusta 2020 o 9.40 h, teda dva dni po výsluchoch, ktoré boli vykonané 19. augusta a 20. augusta 2020. Ide o prípad, v ktorom vypovedali dve osoby C. D. a M. Z. Dôležitým faktom je aj to, že hodnovernosť výpovedí týchto osôb je podporená aj listinnými dôkazmi z obdobia, keď trestná činnosť mala byť spáchaná," uviedol prostredníctvom hovorcu Michala Slivku.

Dodal, že situácia vyvoláva veľa otáznikov. Ocenil by, keby vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR vypočul zainteresovaných policajtov NAKA čím skôr, aby nedochádzalo k takýmto dezinformáciám a prekrúcaniu faktov.

Exriaditeľ SIS Pčolinský podal trestné oznámenie v kauze vyrábania svedkov a kajúcnikov

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský podal v pondelok na Generálnu prokuratúru (GP) SR trestné oznámenie v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa manipulácií a vyrábania falošných svedkov a kajúcnikov.

Viac v článku TU.

Exšéf NAKA Zurian sa vrátil na Slovensko a po výpovedi aj domov

Bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana podľa informácií Hlavného denníka aj portálu Pluska vypočuli a prepustili domov.

"Dnes ráno som sa prihlásil na polícii, kde som sa pred vyšetrovateľom vyjadril ku skutočnostiam, ktoré sa mi kladú za vinu na základe výpovede jedného kajúcnika. Po výsluchu som bol prepustený na slobodu. Ďakujem Vám za všetko. Sila a česť priatelia," uviedol Zurian pre TV JOJ.

Viac v článku TU.

Pellegrini hovorí o dramatickej situácii a ohrození ústavneho zriadenia štátu

Predseda strany Hlas Peter Pellegrini hovoril o fotografii (screenshote), ktorá zachytáva správu v telefóne. Tvrdí, že ju poslal vyšetrovateľ Ján Čurilla operatívcovi. Inštruuje ho, čo má vypovedať kajúcnik.

„Takto dramaticky zložitú situáciu v bezpečnostných zložkách a takéto oslabenie moci vlády som ešte nezažil,“ vyhlásil Pellegrini.

Podľa neho boli v tejto komunikácii zapojení ľudia, ktorí sú aktívni v trestnom konaní. „Vyšetrovatelia, operatívci, neviem, či aj z prokuratúry. Informácie zo správy mali byť dané kajúcnikovi. Neviem, či je tá správa pravá,“ pokračoval Pellegrini.

Myslí si však, že Slovenská informačná služba vypracovala oficiálnu správu o možnom manipulovaní vyšetrovaní. „A to ešte skôr ako zatkli riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského,“ dodal líder Hlasu.

Myslí si, že práve možné manipulovanie vyšetrovaní bolo témou tajného stretnutia minulý týždeň.

Viac v článku a videu TU.

Stretnutie na pôde SIS zvolal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), pozvanie prijala prezidentka Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík a šéf policajnej inšpekcie Adrián Szabó.

Zdroj: info.sk / pravda.sk / hnonline.sk / InfoVojna / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti