VIDEO: Suja oblial Matoviča v parlamente vodou: Ste človek, ktorý vedie organizovanú zločineckú skupinu!

27.05.2021 | 18:12
  42
Konflikt medzi Matovičom a Sujom sa začal vtedy, keď mu Suja potichu zrejme povedal, že „smrdí“, na čo Matovič reagoval so slovami, že je „špinavec“.

V parlamente došlo k ostrej slovnej potýčke medzi nezaradeným poslancom Miroslavom Sujom (člen strany Republika) a ministrom financií Igorom Matovičom.

Odídenec z ĽSNS Miroslav Suja oblial s pohárom vody ministra financií Igora Matoviča.

„Takúto studenú sprchu dávate všetkým občanom Slovenskej republiky. Ste človek, ktorý vedie organizovanú zločineckú skupinu,“ nakričal na neho.

Podpredseda NR SR Gábor Grendel prikázal, aby nahnevanému Sujovi vypli mikrofón. Na miesto ho musel prísť upokojovať aj jeho kolega zo zoskupenia Republika poslanec Milan Mazurek.

Konflikt medzi Matovičom a Sujom sa začal vtedy, keď mu Suja potichu zrejme povedal, že „smrdí“, na čo Matovič reagoval so slovami, že je „špinavec“. „Kľudne budem špinavec, mne to nevadí,“ odvetil Suja.

Následne ministra obvinil, že „nie je kresťan, ale farizej“. Matovič sa ho spýtal, „komu vraví, že smrdí“, na čo ho Suja oblial vodou. „Hanba, hanba,“ kričala jedna z poslankýň na správanie Suju. Gábor Grendel nakoniec oznámil dočasné prerušenie schôdze.
 
Prvý spor vznikol už vo faktickej poznámke, kde Suja urážal Matoviča vo faktickej poznámke po vystúpení Mazureka.

"Musel si zaskočiť ministra financií, lebo on to čo sa vystatuje, že buď chlap a postav sa, tak sa normálne posral z tvojho vystúpenia," reagoval Suja.

 

Grendel vykázal Suju z rokovacej sály, ten odmietol odísť

Grendel po prestávke povedal, že považuje za krajne neprijateľný prejav akýchkoľvek fyzických útokov v pléne Národnej rady SR (NR SR).

„Dávame istý príklad ľuďom, ktorí nás sledujú a tento príklad považujem za neprijateľný,“ zdôraznil. Suju vykázal z rokovacej sály. Odvolal sa pritom na paragraf 32 odsek 2 rokovacieho poriadku.

Ten hovorí o tom, že predsedajúci vyzve zachovať poriadok poslanca, ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej sále prekročil hranice slušnosti alebo ktorý svojím konaním narúša priebeh rokovania.

„Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, predsedajúci vykáže poslanca z rokovacej sály až do skončenia rokovania v tom istom dni,“ píše sa v rokovacom poriadku.

Predniesol aj časť, ktorá hovorí o tom, že ak mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi parlamentu, odporučí NR SR, aby mu uložila pokutu do výšky 2 000 eur.

Ak poslanec opakovane naruší poriadok na schôdzi v čase do jedného roka od uloženia pokuty za narušenie poriadku na schôdzi, mandátový a imunitný výbor odporučí NR SR, aby mu uložila pokutu do dvojnásobku hornej hranice pokuty ustanovenej týmto zákonom za narušenie poriadku na schôdzi.

Suja odmietol opustiť rokovaciu sálu. Grendel schôdzu opäť prerušil a zvolané bolo grémium.

Zdroj: refresher.sk / cas.sk / hnonline.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti