Skupina vyšetrovateľov NAKA, o ktorej sa správa SIS zmieňuje ako o organizovanej skupine, hovorí o zastrašovaní a útokom proti nim

27.05.2021 | 17:00
  1
Správa SIS hovorí o fungovaní skupiny, ktorá využíva svoje mocenské postavenie na manipulovanie svedkov a vyšetrovania medializovaných káuz.

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v kauze Očistec vnímajú útoky voči nim ako pokus o zastrašovanie i snahu o diskreditáciu, s úmyslom zmariť riadne a nestranné vyšetrovanie rozsiahlej obzvlášť závažnej trestnej činnosti a dosiahnutie spravodlivosti. Upozornili, že pri vyšetrovaní postupujú striktne podľa zákona. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Všetky úkony sú vykonávané výlučne v medziach zákona, osoby sú vypočúvané po zákonnom poučení a po vznesení obvinenia aj za prítomnosti obhajcov tak, aby bolo v plnej miere dodržané právo obvinených na obhajobu,“ spresnili s tým, že pri vedení trestných stíhaní nikdy nedochádza k manipulovaniu dôkazov v žiadnych z vyšetrovaných trestných vecí, a to nie len v aktuálnych, ale ani v ostatných množstvách trestných konaní v rámci mnohoročnej praxe jednotlivých členov tejto skupiny.

Vyšetrovatelia a operatívni pracovníci vyjadrili znepokojenie nad tým, že „rôzne spravodajské a ničím neoverené informácie, kde ani pôvod ani zákonnosť získania takýchto informácii nie je zrejmý, sú verejnosti účelovo podsúvané ako 'zaručené informácie', pričom dôkazy získané zákonným spôsobom v rámci vedenia trestných konaní, ktoré boli podrobené riadnemu prieskumu, či už prokuratúrou alebo konajúcimi prvostupňovými a odvolacími súdmi, a to niekoľkonásobne, sú zámerne zamlčiavané a označované za nepravdivé“.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 obvinených. Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško, ale aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Správa SIS hovorí o fungovaní skupiny, ktorá využíva svoje mocenské postavenie na manipulovanie svedkov a vyšetrovania medializovaných káuz

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady na odvolanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Dôvodom majú byť podozrenia z ovplyvňovania vyšetrovaní viacerých káuz skupinou osôb z prostredia orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Táto informácia mala vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú v stredu prečítal šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) poslancom.

Pellegrini o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že predstavitelia štátu museli mať tieto informácie skôr, ako sa konalo tajné stretnutie v SIS, a je otázne, či nejako zakročili.

"Nechcem, aby sme si mysleli, že včerajšou neverejnou schôdzou a slaboduchým vyjadrením premiéra sa toto skončilo. Informácia, ktorá zaznela, bola taká závažná, že to musí mať ďalšie konzekvencie a musí za túto situáciu niekto niesť zodpovednosť," povedal Pellegrini.

Zo správy podľa jeho slov jasne vyplýva existencia skupiny, ktorá má zadokumentovaný určitý modus operandi a je schopná z titulu svojho postavenia v silových zložkách či OČTK manipulovať vyšetrovania jednotlivých káuz, výpovede svedkov aj dať niekoho do väzby, hoci je nevinný.

Viac v článku TU.

Fico: Lipšic aj s Hegerovou vládou chcú umlčať Pčolinského

Smer-SD chce ďalšiu mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR v súvislosti s informáciami o stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Chce prepustenie z väzby všetkých, ktorých sa stretnutie týkalo. Strana zváži tiež možné kroky voči špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi. Povedal v stredu šéf strany Robert Fico novinárom počas mimoriadnej schôdze parlamentu k stretnutiu v SIS.

"Budeme žiadať okamžite prepustiť z väzby všetkých tých ľudí, ktorých sa dotýkalo stretnutie zo 17. mája, pretože už dlhodobo hovoríme o ovplyvňovaní svedkov, udavačov. Rovnako budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti voči špeciálnemu prokurátorovi, ministrovi vnútra, predsedovi Špecializovaného trestného súdu," ozrejmil. Ide podľa neho o škandál, aký Slovensko doteraz nemalo. Viac povedať nechcel, pretože sa informácie týkali neverejného rokovania parlamentu.

"Budeme žiadať okamžite prepustiť z väzby všetkých tých ľudí, ktorých sa dotýkalo stretnutie zo 17. mája, pretože už dlhodobo hovoríme o ovplyvňovaní svedkov, udavačov. Rovnako budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti voči špeciálnemu prokurátorovi, ministrovi vnútra, predsedovi Špecializovaného trestného súdu," ozrejmil. Ide podľa neho o škandál, aký Slovensko doteraz nemalo. Viac povedať nechcel, pretože sa informácie týkali neverejného rokovania parlamentu.

V súvislosti s listom Lipšica parlamentu, že Vladimíra Pčolinského na rokovanie neprivedú, hovorí Fico o možnej protiústavnosti. "Ak si NR SR niekoho pozve na rokovanie, tak by tam mal byť prítomný," vyhlásil. Zdôraznil, že parlament je najvyšší orgán štátu. "Je to hrubé poníženie predsedu parlamentu a celej NR SR," reagoval na list s tým, že strane neostáva nič iné, ako ďalej "pracovať s uznesením NR SR, ako zabezpečiť pri inej príležitosti prítomnosť bývalého riaditeľa SIS na rokovaní parlamentu".

Tvrdí, že koalícia sa zrejme bojí možných slov bývalého šéfa SIS, potrebovala ho umlčať a "špinavú robotu" za ňu urobil Lipšic.

Viac v článku TU.

Forisch: Na Slovensku prebieha mocenský boj a vzájomné vydieranie. Štátne orgány na čele s Lipšicom riadia sabotáž

Bývalý príslušník SIS Pavol Forisch nadviazal vo svojom článku na tlačovú besedu expremiéra Roberta Fica, kde uviedol, že Daniel Lipšic chce v súčinnosti s vládou Eduarda Hegera umlčať exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

"Mali zadržať aj JUDr. Maroša Žilinku. Klasicky malo ísť o zásah komanda u neho doma o piatej nadránom. Cieľ akcie zdiskreditovať a uvoľniť funkciu generálneho prokurátora," uviedol Forisch.

Ako ďalej uviedol, správa SIS hovorí o tom, že "osoby Kyseľ, Repa, Šurek, Čurilla a spol. sa stretávali na chate na Tureckom vrchu kde plánovali trestné stíhania a manipuláciu kajúcnikov a ich výpovedí. O stretnutí vedel sudca NS SR zvaný "Koza". Ich model bol: niekoľko univerzálnych svedkov, ktorí budú usvedčovať iných zločincov z radov polície sudcov a prokurátorov a ostatných."

"JUDr. Martin Ribár mal byť testom. Ak by sa zlomil, priznal, idú tým smerom. Súdu stačí priznanie a svedkovia už nebudú potrební byť konfrontovaní s obvineným. Sú mimo a opakovane použiteľní. Pčolinského SIS to celé monitorovala a vedela o tomto komplote," pokračuje Forisch.

Viac v článku TU.

Generálna prokuratúra čoskoro rozhodne o postupe vo veci trestných oznámení exriaditeľa SIS voči organizovanej skupine v polícii a silových zložkách

Generálna prokuratúra SR v najbližších dňoch rozhodne o ďalšom postupe vo veci trestných oznámení, ktoré podal bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa svedkov-kajúcnikov. Informoval o tom hovorca GP SR Dalibor Skladan.

"GP SR oznámenie eviduje a v najbližších dňoch bude rozhodnuté o ďalšom postupe v tejto veci. Bližšie informácie však v tejto fáze konania nie je možné poskytnúť," dodal hovorca.

O podaní trestných oznámení v pondelok informoval Marián Bošanský z advokátskej kancelárie, ktorá Vladimíra Pčolinského zastupuje. Ako priblížil, v kontexte posledných medializovaných informácií o ovplyvňovaní kajúcnikov a vyrábaní svedkov v trestných konaniach trestné oznámenie naznačuje podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, medzi inými aj trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia úlohy verejným činiteľom a marenia spravodlivosti.

Mal sa ich dopustiť bližšie neznámy okruh osôb z prostredia orgánov činných v trestnom konaní a kajúcnikov v súvislosti s vyšetrovaním osoby Vladimíra Pčolinského v tom čase, keď bol v pozícii riaditeľa SIS. Vladimír Pčolinský zostáva naďalej väzobne stíhaný. Rozhodol o tom v utorok Najvyšší súd SR. NS SR mu zároveň rozšíril dôvody väzby o tzv. preventívnu.

Zdroj: topky.sk / ta3.com / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti