Ďalšia fáza vakcinačného apartheidu Hegerovej vlády vs. občania Slovenska: Očkovaní sa nebudú musieť na hraniciach registrovať a budú jazdiť v zvláštnych pruhoch

06.07.2021 | 14:50
  10
Polícia od pondelka 5. júla intenzívnymi kontrolami na hraniciach omedzuje slobodný pohyb občanov a segreguje ich v mene boja proti koronavírusu.

Polícia žiada občanov, aby si pred príchodom na miesto kontroly na hraniciach pripravili všetky potrebné doklady, potvrdenia alebo mobilné zariadenia s digitálnymi formami potvrdení. Prispejú tak k plynulosti cestnej premávky.

Aktuálne je situácia na hraničných priechodoch podľa polície pokojná a cestujúci sú vybavovaní priebežne. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Príslušníci Policajného zboru pri zdravotno-bezpečnostných kontrolách preverujú splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica alebo preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností,“ upozornila hovorkyňa. Digitálne COVID preukazy kontrolujú prostredníctvom mobilných čítacích zariadení.

Tam, kde je to možné, najmä na veľkých cestných priechodoch, bude podľa hovorkyne vytvorený čo najväčší možný počet jazdných pruhov, pričom jeden jazdný pruh bude určený pre očkované osoby.

Pri kontrolách pomáhajú policajtom príslušníci Ozbrojených síl SR, v prípade potreby prisľúbili pomoc aj príslušníci Finančnej správy SR.

Vybrané menej frekventované hraničné priechody na vnútorných hraniciach sú uzavreté. „O tom, či dôjde k prehodnoteniu uzavretia, respektíve otvorenia niektorých hraničných priechodov, musí rozhodnúť vláda svojím uznesením,“ dodala Bárdyová.

Od pondelka 5. júla polícia vykonáva náhodné, avšak intenzívne kontroly dodržiavania povinností osôb vstupujúcich na územie SR cez jej vnútorné a vonkajšie hranice vrátane letísk. Vykonávané sú aj vo vytypovaných vlakoch a na vlakových staniciach. Výnimku z kontrol má nákladná doprava. Režim kontrol vychádza zo zaradenia Slovenska do II. fázy alert systému.

Ľudia budú na hraniciach nútení registrovať sa vyplnením elektronického formuláru

Každý, kto od piatka (9. 7.) vstúpi na územie Slovenska, sa musí registrovať cez formulár korona.gov.sk/ehranica. Výnimku však budú mať deti do 12 rokov a osoby vykonávajúce tranzit cez územie Slovenska. Vyplýva to z vyhlášky, ktorá nadobudne účinnosť v piatok, upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Povinnosť registrovať sa pri každom vstupe na územie SR sa netýka plne zaočkovaných, ktorým prvá registrácia platí nasledujúcich šesť mesiacov. Ďalej sa netýka ani osôb po zaočkovaní prvou dávkou ktorejkoľvek vakcíny, tým platí prvá registrácia do 9. augusta.

Rovnako sa nevzťahuje ani na osoby od 12 do 18 rokov, ktorým prvá registrácia platí do 9. augusta, a ani na osoby cestujúce za diagnostikou alebo liečbou, ktorým prvá registrácia platí jeden týždeň.

Ako ÚVZ SR ďalej uviedol, jedna registrácia postačí do 1. septembra osobám, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v susedných štátoch, krajinách Európskej únie (EÚ) alebo na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo Švajčiarsku, pričom za posledných 14 dní navštívili iba tieto krajiny a cestujú iba za prácou.

Taktiež jedna registrácia postačí do 1. septembra tým ľuďom, ktorí majú trvalý pobyt alebo pobyt v krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo vo Švajčiarsku a v prípade Ukrajiny do 100 kilometrov cesty od otvoreného hraničného priechodu, miesto výkonu práce na Slovensku a cestujú iba za prácou.

Rovnako postačí občanom Slovenska, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach susedných štátov do 100 kilometrov od otvoreného hraničného priechodu.

Protesty ľudí na hraniciach

Nespokojnosť vyjadrovali v pondelkok pendleri na viacerých hraničných priechodoch. Nespokojní ľudia protestovali na Myjave vo Vrbovciach aj na starom priechode Brodské - Lanžhot na hraniciach s Českom, väčšia skupina kompletne zablokovala aj priechod Čuňovo - Rajka. Žiadajú, aby mali ako doteraz výnimku pri prechádzaní hraníc. Rezort zdravotníctva kontruje a posiela pendlerom jasné stanovisko. „Ľudia treba byť silní a nepoľaviť, spolu sme viac ako oni,“ znel status v skupine Pendleri v ohrození SK.

Na mnohých miestach sa zišli ľudia, aby vyjadrili nesúhlas s tým, že sa niektoré priechody zavreli. Takisto vyjadrovali nespokojnosť, že nezaočkovaní ľudia musia ísť od 9. júla po prekročení hraníc na územie Slovenska do karantény. „Nechcú nás pustiť domov,“ stálo vo viacerých komentároch v týchto skupinách. Narážali na to, že síce žijú v zahraničí, ale stále sú slovenskými občanmi…

Viac v článku TU.

Rezort zdravotníctva útočí na protestujúcich propagandou o zjednodušení podmienok

„Pohyb pre ľudí, bývajúcich za hranicami sa od 9. júla vďaka novej vyhláške Úradu verejného zdravotníctva práve zjednodušuje,“ reagovala hovorkyňa Zuzana Eliášová na kritiku, že celý systém je komplikovaný.

Zároveň vysvetlila, že očkovaní nemajú povinnosť testovania a po novom sa za zaočkovanú osobu považuje aj človek, ktorý je očkovaný prvou dávkou očkovacej látky, pričom táto definícia s platnosťou do 9. augusta platí okamžite po zaočkovaní.

„Očkovaným s platnosťou od 9. júla zároveň postačuje zaregistrovať sa v e-hranici raz za pol roka,“ dodala Eliášová.

Na druhej strane sa nezaočkovaní musia preukazovať testom.

„Nezaočkovaní občania Slovenska, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt do 100 km v prihraničných oblastiach susedného štátu od otvoreného hraničného priechodu, musia predložiť podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva platnej od 9. júla, negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako 7 dní,“ ozrejmila Eliášová.

Okrem COVID preukazu EÚ alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je zároveň možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Podmienkou je, aby toto potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Pendleri už od nedeľného protestu avizujú, že ak sa nenaplnia ich požiadavky, tak spustia hromadnú blokádu aj v piatok 9. júla.

Zdroj: trend.sk / InfoVojna / tvnoviny.sk / info.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti