Analytici VÚB banky sa zapojili do vakcinačnej propagandy a strašia ľudí: „Slovensko je piatou najmenej zaočkovanou krajinou EÚ. V blízkej budúcnosti sa to štátu môže vypomstiť!“

06.07.2021 | 10:20
  7
Nízka zaočkovanosť môže podľa analytikov viesť k opätovnému prijímaniu opatrení proti šíreniu vírusu, ktoré uškodia aj ekonomike.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 074 673, za predchádzajúci deň pribudlo 4 197 zaočkovaných. Informuje NCZI.

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 15 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov. Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 2 987 321, pričom takto bolo pozitívne testovaných 391 735  osôb.

V nemocniciach je hospitalizovaných 120 pacientov. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 1 prípad. Celkový počet úmrtí je 12 514.

Celkový počet neaktívnych prípadov je 714 466. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 či už s klinickým obrazom alebo bezpríznakovo a od zistenia pozitívneho testu uplynuli 2 až 4 týždne u ambulantne liečených pacientov a 6 týždňov u hospitalizovaných pacientov.

Všetky krajiny sveta prešli vzhľadom na obrovské počty pozitívnych prípadov a chorých osôb na vykazovanie neaktívnych prípadov, nakoľko zisťovanie pretrvávania zdravotných ťažkostí u takéhoto množstva postihnutých osôb nie je reálne možné.

Tretia vlna

Slovensko v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 zaostáva, čo spôsobí vážnejšiu tretiu vlnu ako inde. Aj keď boli v júni zaočkované aspoň prvou dávkou vakcíny dva milióny Slovákov, stále ide len o 37 % celkovej populácie krajiny. Informuje SITA.

Priemer Európskej únie už pritom prekročil 50 %. Maďarsko dosahuje 57 %, Česko 47 % a Poľsko 44 %. Slovensko je tak piatou najmenej zaočkovanou krajinou únie a už v blízkej budúcnosti sa to štátu môže podľa analytikov VÚB banky vypomstiť.

Málo zaočkovaná populácia totiž bude len čiastočne spomaľovať šírenie vysoko infekčného delta variantu vírusu v najbližších týždňoch a mesiacoch. Zároveň bude veľká časť obyvateľstva týmto šírením stále vážne ohrozená, keďže aj rizikové skupiny obyvateľstva s očkovaním do istej miery váhajú.

„To môže znamenať nevyhnutnosť skôr či neskôr znovu prijímať opatrenia proti šíreniu vírusu, ktoré uškodia aj ekonomike. A to vo vyššej miere, či dlhšie, ako v krajinách, ktoré budú zaočkované viac. Znova môžu trpieť najviac kontaktné segmenty služieb,“ uviedli analytici.

Motivácie ľudí k očkovaniu ako sprísnenie režimu na hraniciach a povinné testovanie pre neočkovaných, či finančné bonusy a lotéria by mohli podľa analýzy pomôcť zvýšiť do jesene zaočkovanosť na vládny cieľ 60 %.

Z väčších krajín doteraz najviac zaočkovaný Izrael (64 %) v júni predbehla Kanada so 68 %, ako aj Spojené kráľovstvo a Čile, obe majú zaočkovaných 66 % populácie.

Štvrtá vlna vo Francúzsku

Štvrtá vlna pandémie koronavírusu by vo Francúzsku mohla nastať už koncom júla, uviedol v pondelok hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal. Informuje o tom agentúra AFP.

„V posledných týždňoch naberá pandémia znova na sile,“ uviedol Attal a zároveň zopakoval nedeľňajšie varovanie francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana, podľa ktorého existuje „možnosť“, že štvrtá vlna pandémie zasiahne krajinu už koncom tohto mesiaca.

„Videli sme explóziu (prípadov ochorenia COVID-19), ktorá prišla veľmi rýchlo po tom, ako sa objavili prvé varovné signály a teraz tieto signály vidíme aj v našej krajine,“ uviedol Attal.

Obavy z ďalšej vlny pandémie vo Francúzsku spôsobuje najmä rozširujúci sa variant delta, ktorý v súčasnosti predstavuje 30 percent nových prípadov nákazy koronavírusom.

Francúzsko v nedeľu zaznamenalo 2600 nových prípadov koronavírusu, čo je o niečo viac než v predchádzajúcich dňoch, ale naďalej je to výrazne menej než v apríli, keď krajina denne evidovala až 35 000 nových prípadov nákazy.

Záujem o očkovanie vo Francúzsku nie je taký vysoký, ako by si vláda predstavovala. V súčasnosti je plne zaočkovaných len 36 percent obyvateľov krajiny.

Zdroj: startitup.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti