Európska komisia predstavila digitálny COVID cestovný pas. O zavedení očkovacích pasov sa rozhodlo oveľa skôr

19.03.2021 | 13:00
  10
Certifikát bude zavedený v prípade, že bude jednomyseľne schválený všetkými členskými štátmi a Európskym parlamentom.

V stredu 17. marca predstavila Európska komisia svoj návrh na legislatívne zavedenie tzv. digitálnych zelených pasov, umožňujúcich – počnúc tohtoročným júnom – cestovanie za prácou a turistikou v rámci EÚ. Táto aplikácia bude obsahovať informáciu o tom, či sme boli očkovaní proti chorobe COVID-19, či negatívne testovaní na prítomnosť SARS-CoV-2 v tele alebo či máme protilátky po prekonanej chorobe.

Certifikát bude zavedený v prípade, že bude jednomyseľne schválený všetkými členskými štátmi a Európskym parlamentom. Odporcovia tohto riešenia sa mohli cítiť upokojení oznámením, že povinné používanie pasov bude platiť len po dobu pandémie, teda akonáhle Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ohlási jej koniec, prestanú byť digitálne certifikáty vyžadované. Jedným dychom však komisár Reynolds zdôraznil, že s príchodom budúcej pandémie budú opäť aktivované. Aj keby sa zhotovenie Európskou komisiou iniciovaného pasu niekde nečakane zaseklo, nič vážne by sa nestalo, na výrobe pasov totiž už dlhší čas pracujú súkromné IT spoločnosti – vrátane gigantov typu Microsoft či IBM – a tie sú pripravené okamžite ponúknuť svoj produkt komukoľvek, kto siahne do peňaženky. Inými slovami, popri testoch a vakcínach tú vzniká ďalšia smart práčka na globálne, ničím nekryté peniaze.

Vlastné digitálne očkovacie pasy má aj Medzinárodná asociácia leteckých dopravcov, združujúca okolo 280 spoločností z celého sveta. Vieme už aj o prvej leteckej spoločnosti – austrálsky Quantas –, ktorý nebude prepravovať nezaočkovaných pasažierov. Pozadu nemôže zostať ani propagátor Veľkého resetu a štvrtej priemyselnej revolúcie Svetové ekonomické fórum, pripravujúce – pre naše dobro, pochopiteľne – tzv. Common Pass. Avšak aktuálne najďalej je v segregácii nevakcinovaných Izrael, o ktorom som písal podrobnejšie TU.

Práve z izraelského príkladu si možno ľahko odvodiť, že vakcinačná aplikácia v mobile nebude rozhodovať len o tom, či budeme môcť odísť na zahraničnú dovolenku, ale tiež o tom, či si budeme môcť ísť zaplávať do bazéna, zájsť si na koncert či do divadla.

Napriek tomu sa stále nájdu ľudia, ktorí proti očkovacím pasom nič nenamietajú. Vraj nám konečne umožnia už rok odkladané drahé dovolenky, na ktoré sme zvyknutí z predchádzajúcich rokov hojnosti a štáty, žijúce z turistiky, sa začnú stavať opäť na nohy. A až sa vírus vplyvom plošnej vakcinácie vytratí, aplikácie si z mobilov jednoducho odstránime a svet bude opäť taký, aký bol predtým. Omyl.

Aj keby sa nenaplnila temná vízia niektorých odborníkov, že sa zdravotný stav populácie z dôvodu vakcinácie naopak zhorší, predsedníčka Komisie EÚ Ursula von der Leyenová v tom má jasno. V rozhovore pre britský denník Financial Times z konca februára totiž oznámila, že „vstupujeme do éry pandémií“. Zaujímavé – ako to vie?

Sú len dve možnosti – dar proroctva, alebo prezradenie plánovanej agendy. Keby bolo možné vypísať kurzy, videl by som ten pomer asi tak na 0:100. Dôvod? O zavedení očkovacích pasov sa v skutočnosti rozhodlo oveľa skôr, ako pri poslednej januárovej videokonferencii našich drahých eurokratov. Bolo to ešte v čase, keď o chorobe COVID-19 nevedeli ani povestné wuchanské netopiere. Dôkazom je materiál Európskej komisie, nazvaný Cestovná mapa pre vakcináciu z roku 2018. Naposledy bola aktualizovaná v 3. štvrťroku 2019, teda krátko predtým, než v Centre Johnsa Hopkinsa pre biologickú bezpečnosť prebehla simulácia pandémie koronavírusu, financovaná Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov.

Dokument má 10 strán a jednotlivé kroky k implementácii eurovakcinačnej agendy sú v ňom rozfázované do rokov 2018 – 2022. Prvým krokom malo byť posúdenie uskutočniteľnosti plánu na zavedenie spoločných očkovacích pasov pre občanov EÚ, pričom táto úloha je tu rozvrhnutá na roky 2019 – 2021. COVID-19 všetko trochu urýchlil, takže výsledný produkt bude predstavený o rok skôr, než ako plánovači z EK zamýšľali. V dokumente sa ďalej uvádza, že po celú dobu prípravy na zavedenie zdravotných pasov sa bude monitorovať nálada obyvateľov a ich ochota sa nechať očkovať. Podrobne rozpísaný plán ďalej konkretizuje rôzne aktivity na poli propagácie vakcín – tu nemôže chýbať ani koordinovaný boj proti dezinformáciám – a rozvádza program digitalizácie zdravotníckych informácií a prepojenie databáz jednotlivých členských štátov. A pochopiteľne, vytyčuje stratégiu pre prípad neočakávaných pandémií, ohrozujúcich zdravie euroobčanov. Veď čo keby…

Reálny život a plány na papieri určite nie sú jedno a to isté, čo napokon vidíme v tom, ako sa dnes niektoré členské štáty, vrátane Česka či Slovenska, sťažujú na nespravodlivé rozdeľovanie vakcín proti chorobe COVID-19. Napriek tomu by sme nemali stratiť zo zreteľa, že honba po rôznych digitálnych aplikáciách, dokazujúcich náš zdravotný stav, vôbec nie je taká náhla, ako sa na prvý pohľad zdá. Covid, necovid, súdruhovia v Bruseli už dávno pred ním snívali o tom, ako nám tie vakcinačné pasy, poskytujúce slobodu pohybu len tým, ktorí si nechajú vložiť do tela softvér, umožňujúci manipuláciu s našou DNA, raz zavedú.

O čom ďalšom bolo rozhodnuté skôr, než sa na scéne objavil nový koronavírus? Možno sa to raz dozvieme. Len aby vtedy už nebolo neskoro.

Autor: Michal Semín

Zdroj: christianitas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti