Očkovacie covid pasy majú za cieľ kontrolovať pohyb ľudí, varuje ruský lekár

17.03.2021 | 16:55
  8
Zavedenie takýchto dokumentov bude mať za následok sociálnu nerovnosť., upozorňuje infektológ Jevgenij Timakov.

„Ak vám ani vakcína nezaručí ochranu pred smrteľnosťou či vážnymi komplikáciami, má zmysel tieto pasy zaviesť? Potom ide iba o nátlak, zavedenie sociálnej nerovnosti a povinnú kontrolu nad pohybom obyvateľstva,“ vraví infektológ Jevgenij Timakov. Uviedla Ria.ru.

Plánované očkovacie pasy COVID-19 sú spôsobom ako riadiť pohyb ľudí. Zavedenie takýchto dokumentov bude mať za následok sociálnu nerovnosť. Varuje vedúci lekár ruského zdravotníckeho centra Líder medicíny a lekár infekčných chorôb Jevgenij Timakov.

Covid pasy neodporúča ani WHO

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už oznámila, že komisia plánuje v marci predložiť návrh zákona o elektronickom očkovacom pase. Má umožniť zaznamenávať očkovania, výsledky testov na COVID-19 a prekonanie nákazy.

Zástupkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Rusku Melita Vujnovičová však pripomenula, že organizácia zatiaľ neodporúča krajinám zaviesť pasy o očkovaní proti COVID-19.

Porušenie princípu dobrovoľnej vakcinácie

„Covid pasy rozdelia ľudí na sociálne rovných a nerovných. Niektorí budú požívať výsady, zatiaľ čo iní nie. Čo ak sa nemôžem dať zaočkovať? Alebo sa vôbec nechcem očkovať z presvedčenia? Potom nejde o dobrovoľné očkovanie,“ zdôraznil Timakov.

Ani vakcína nie je zárukou

Ruský špecialista na infekčné choroby pripomenul verejné štúdie, ktoré odhalili masívne prípady opätovnej infekcie vírusom aj po očkovaní. Poznamenal, že ani vakcína Pfizer, ktorá sa v Európe bežne používa, „vás nezachráni pred smrteľnosťou„.

„A ak vás to nezachráni pred smrteľnosťou a vážnymi komplikáciami, má zmysel tieto pasy zaviesť? Ide iba o nátlak, zavedenie sociálnej nerovnosti a povinnú kontrolu nad pohybom obyvateľstva,“ uzavrel Timakov.

Zdroj: ria.ru
Preklad: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti