VIDEO: Joe Biden sa stal 46. prezidentom USA: Demokracia zvíťazila, vyhlásil v inauguračnom prejave nový šéf Bieleho domu

20.01.2021 | 18:52
  71
Slovenská republika potvrdzuje pripravenosť a záujem spolupracovať s nastupujúcou administratívou a pokračovať v prehlbovaní vzájomných vzťahov medzi SR a USA.

Joe Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Informovala o tom televízia CNN.

Biden zložil prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Počas prísahy mal ruku položenú na Biblii, ktorú držala jeho manželka Jill.

„Ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov. Tak mi Boh pomáhaj,“ povedal Biden.

Slávnostnú prísahu krátko predtým zložila aj nová viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Stala sa tak prvou ženou - viceprezidentkou Spojených štátov i prvou Afroameričankou a Američankou ázijského pôvodu na tomto poste.

Kandidát Demokratickej strany Biden zvíťazil v prezidentských voľbách 3. novembra minulého roka, keď porazil republikánskeho kandidáta, doterajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Trumpovo funkčné obdobie sa oficiálne skončilo v stredu 20. januára.

Trump odmietal prijať volebnú prehru a usiloval sa podniknúť kroky s cieľom zmeniť výsledky volieb.

Priaznivci odchádzajúceho prezidenta v stredu 6. januára vtrhli do budovy Kongresu a vyvolali nepokoje, počas ktorých zomrelo päť ľudí. Obe komory Kongresu v tom čase zasadali s cieľom definitívne potvrdiť Bidenovo volebné víťazstvo.

Trump v piatok 8. januára oznámil, že sa na Bidenovej inaugurácii nezúčastní. Stal sa tak piatym americkým prezidentom, ktorý nebol prítomný na prísahe svojho nástupcu.

Stredajšiu inauguráciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia v súvislosti s útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol. Pentagón v okolí sídla Kongresu nasadil až 25.000 príslušníkov Národnej gardy.

Tohtoročné oficiálne odovzdanie moci ovplyvnila i pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, v dôsledku ktorej bol obmedzený počet účastníkov i divákov.

Joe Biden v inauguračnom prejave: Demokracia zvíťazila

Nový americký prezident Joe Biden vo svojom prvom prejave po zložení prísahy v stredu povedal, že "demokracia zvíťazila". Uvítal zároveň pokojné odovzdanie moci napriek útoku na Kapitol vo Washingtone na začiatku januára. Informovali o tom agentúry DPA, AFP a AP.

Biden zložil v stredu na poludnie miestneho času slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických.

„Toto je deň Ameriky. Toto je deň demokracie. Deň histórie a nádeje, obnovy a odhodlania,“ uviedol Biden, pričom poďakoval svojim predchodcom. Uviedol, že je pred ním ešte veľa práce.

Poznamenal, že krajina prežíva „náročné“ obdobie, čím poukázal na pandémiu nového koronavírusu a hospodársky pokles.

V inauguračnom prejave sa takisto zaviazal, že porazí politický extrémizmus a domáci terorizmus. USA podľa neho čelia „vzostupu politického extrémizmu, nadradenosti belošskej rasy, domáceho terorizmu, ktorému musíme čeliť a ktorý porazíme“.

Biden taktiež vyzval na tichú modlitbu za 400.000 obyvateľov USA, ktorí podľahli chorobe COVID-19.

Slovensko zablahoželalo novému prezidentovi USA

Slovenská republika potvrdzuje pripravenosť a záujem spolupracovať s nastupujúcou administratívou a pokračovať v prehlbovaní vzájomných vzťahov medzi SR a USA. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v reakcii na inauguráciu nového prezidenta USA Joea Bidena.

„SR gratuluje novému prezidentovi Spojených štátov amerických Joeovi Bidenovi k nastúpeniu do úradu a želá mu veľa síl a úspechov pri výkone tejto náročnej funkcie,“ poznamenal rezort s tým, že Spojené štáty sú strategickým partnerom a spojencom SR. „Slovensko plánuje aktívne prispieť nielen k obnoveniu, ale aj k rozšíreniu dialógu EÚ s USA,“ spresnilo MZVEZ.

SR má záujem pokračovať v úzkej spolupráci s USA aj pri udržiavaní hodnovernosti a akcieschopnosti NATO. „Od nadchádzajúceho samitu NATO za účasti nového amerického prezidenta očakávame medzi iným aj potvrdenie spoločných hodnotových pilierov,“ doplnilo ministerstvo.

Transatlantické hospodárske vzťahy sú podľa MZVEZ SR základom prosperity a zamestnanosti na oboch brehoch Atlantiku. „Slovenská republika, ako jedna z najotvorenejších ekonomík sveta, podporuje čo najskoršie obnovenie obchodných rokovaní medzi EÚ a USA v duchu vzájomnej výhodnosti, hospodárskeho rastu a zlepšovania štandardov,“ zdôraznilo ministerstvo.

MZVEZ SR je pripravené s nastupujúcou administratívou naplno rozbehnúť aj strategický dialóg, ktorý bol spustený v októbri minulého roku. „SR má eminentný záujem o rozvoj bilaterálnej spolupráce s USA v oblasti obchodu, inovácií a technologického rozvoja podporujúcich ekonomiku 4.0, ktoré umožnia tvorbu nových trvalo udržateľných pracovných miest,“ zdôraznilo ministerstvo.

Čaputová: Verím, že nástup Bidena posilní vzájomné vzťahy SR a USA

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že nástup nového prezidenta USA Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej bude znamenať posilnenie vzájomných vzťahov medzi SR a USA. V tejto súvislosti zaslala novému prezidentovi USA blahoprajný list. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová v liste poďakovala Bidenovi za dlhodobý záujem o strednú Európu, "ktorý ukázal už v minulosti pri podpore integrácie nášho regiónu do Severoatlantickej aliancie".

Zároveň privítala jeho plán opätovného pripojenia USA k záverom parížskej klimatickej dohody. "Verím, že aj vďaka spolupráci medzi USA a EÚ sa nám podarí nastaviť ambicióznejšie globálne environmentálne štandardy," podotkla.

Prezidentku teší, že nová americká administratíva má úprimný záujem o medzinárodnú spoluprácu. "Prezidentovi Bidenovi a jeho tímu držím palce pri spájaní americkej spoločnosti a pri snahe zmierňovať napätie doma aj vo svete," doplnila.

Zdroj: info.sk (1), (2), (3), (4) / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti