VIDEO: Pentagón nasadil do ulíc Washingtonu príslušníkov Národnej gardy. Twitter zablokoval účet prezidenta Donalda Trumpa

07.01.2021 | 08:46
  18
Do budovy amerického Kongresu mali v stredu vtrhnúť stúpenci prezidenta Trumpa.

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v stredu oznámilo, že nasadilo približne 1100 príslušníkov Národnej gardy do ulíc metropoly Washington, aby pomohli ukončiť protesty pred budovou Kapitolu. Informovala o tom agentúra AP. Hovorca Pentagónu Jonathan Hoffman uviedol, že predstavitelia obrany sú v kontakte s vedením mesta a Kongresu.

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany uviedol, že príslušníci Národnej gardy majú okrem iného dohliadať na dodržiavanie zákazu nočného vychádzania v celom hlavnom meste.

Starostka Washingtonu Muriel Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18:00 miestneho času (štvrtok 0:00 SEČ) do štvrtka 6:00(12:00 SEČ). Reagovala tak na napätú situáciu okolo sídla Kongresu, keď tisíce protestujúcich obklopili budovu Kapitolu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie. To bolo zvolané na oficiálne potvrdenie zvolenia demokrata Joea Bidena za budúceho šéfa Bieleho domu.

Stovky Trumpových priaznivcov obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese bola postrelená do hrudníka žena, ktorá neskôr zomrela. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia vrátane jedného policajta. Podľa AP polícia zadržala približne 30 osôb. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby.

O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákazu nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

Obe komory Kongresu zamietli námietku proti sčítaniu v Arizone

Americká Snemovňa reprezentantov drvivou väčšinou zamietla námietku proti výsledkom prezidentských volieb v štáte Arizona. Sťažnosť dvoch republikánskych kongresmanov zamietol predtým aj Senát. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN a agentúry AP a AFP.

Dolná komora amerického Kongresu zamietla námietku pomerom hlasov 303 k 121, pričom za hlasovali iba republikáni. Členovia hornej komory Kongresu hlasovali pomerom 93 hlasov k šiestim.

Sťažnosť, ktorú predložil arizonský člen snemovne Paul Gosar a podpísal ju aj senátor Ted Cruz, potrebovala podporu v oboch komorách Kongresu, aby mohla prejsť. Kongres tak môže pokračovať v zasadnutí zameraného na potvrdenie hlasov voliteľov, ktorými sa demokrat Joe Biden stane o dva týždne šéfom Bieleho domu.

Biden v Arizone zvíťazil o viac ako 10 000 hlasov. Súdy zamietli celkovo osem sťažností na jeho výhru v tomto štáte.

Senát zamietol námietku proti sčítaniu hlasov v Pensylvánii

Americký Senát vo štvrtok zamietol pomerom hlasov 92:7 námietku dvoch republikánskych kongresmanov proti započítaniu hlasov voliteľov zo štátu Pensylvánia. Námietka si vynútila hlasovanie oboch komôr Kongresu o víťazstve demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v tomto štáte.

Americký Senát vo štvrtok zamietol pomerom hlasov 92:7 námietku dvoch republikánskych kongresmanov proti započítaniu hlasov voliteľov zo štátu Pensylvánia. Námietka si vynútila hlasovanie oboch komôr Kongresu o víťazstve demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v tomto štáte. Informovala o tom agentúra AP.

O sťažnosti, ktorú predložil pensylvánsky člen snemovne Scott Perry a podpísal ju aj senátor Josh Hawley, momentálne rokuje aj Snemovňa reprezentantov. Obe komory predtým zamietli žiadosť nezapočítať hlasy voliteľov zo štátu Arizona.

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell neočakáva, že budú spochybnené hlasy z ďalších štátov. Po hlasovaní Snemovne reprezentantov o Pensylvánii Kongres oficiálne potvrdí Bidenovo víťazstvo, približuje AP.

Biden v Pensylvánii zvíťazil o viac než 80 000 hlasov. Trump a jeho spojenci podali v súvislosti s voľbami v tomto štáte niekoľko žalôb, súdy však všetky zamietli.

Twitter zablokoval účet Donalda Trumpa

Americká spoločnosť Twitter oznámila, že na 12 hodín zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa a nariadila mu odstrániť tri jeho príspevky, ktoré porušujú pravidlá tejto sociálnej siete. Ak tak nespraví, Twitter pohrozil jeho trvalým zrušením. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Predtým, ako Twitter Trumpov účet zablokoval, prezident zverejnil videá, v ktorých reagoval na dianie v americkom hlavnom meste Washington, pričom v nich zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o sfalšovaní výsledkov novembrových prezidentských volieb.

Videá zverejnené Trumpom najskôr odstránili sociálna sieť Facebook a videoserver YouTube a následne k tomuto kroku pristúpil aj Twitter. Tvrdili, že Trump podnecuje násilné protesty svojich priaznivcov, ktorí zaútočili na budovu amerického Kapitolu, kde mali kongresmani potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Trumpov účet zostane zablokovaný, pokiaľ nedôjde k odstráneniu problematických príspevkov, uviedol bezpečnostný tím Twitteru.

„V dôsledku bezprecedentnej a pretrvávajúcej násilnej situácie vo Washingtone sme požiadali o odstránenie troch tvítov z účtu Donalda Trumpa, ktoré boli dnes zverejnené, z dôvodu opakovaného a závažného porušovania našej politiky," uvádza sa Twitter.

Biden odsúdil napadnutie Kapitolu

Novozvolený americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil napadnutie budovy Kongresu a vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby vyzval svojich priaznivcov, aby ukončili násilie. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

„To nie je protest, to je vzbura," vyhlásil Biden v meste Wilmington po tom, čo stovky podporovateľov Trumpa protestujúcich proti jeho volebnej porážke obkľúčili budovu Kapitolu.

Trump svojich priaznivcov vo svojom prejave následne vyzval, aby išli domov, pričom zopakoval, že výsledok novembrových prezidentských volieb bol sfalšovaný.

„Viem, ako sa cítite," povedal Trump v minútovom videu na Twitteri. „Vyhrali sme voľby, ktoré nám boli ukradnuté. Ale teraz musíte ísť domov," povedal.

Násilnosti v Kapitole odsúdili Pompeo, Bush či Obama

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, verný spojenec súčasného prezidenta, odsúdil konanie Trumpových priaznivcov, ktorý vtrhli do budovy Kongresu v hlavnom meste Washington. Vyhlásil, že Spojené štáty vždy odsudzovali politické násilie.

Pompeo uviedol, že podporuje právo občanov pokojne protestovať za svoju vieru a svoje dôvody. „Násilie, ktoré predstavuje riziko pre ostatných, vrátane tých, ktorých úlohou je zaistiť bezpečnosť pre nás všetkých, je doma i v zahraničí neprípustné," dodal.

Dianie vo washingtonskom Kapitole odsúdil aj bývalý americký prezident George W. Bush. „Takto sa spochybňujú výsledky volieb v banánovej republike, nie v našej demokratickej krajine," uviedol Bush.

Bushov predchodca Bil Clinton vyhlásil, že útok na Kapitol podnietila Trumpova rétorika. Nepokoje podľa jeho slov boli výsledkom kombinácie zámerných dezinformácií, ktoré vyvolali nedôveru v systém a postavili Američanov proti sebe.

Bývalý prezident Barack Obama označil stredajšie násilie podnecované Trumpom za okamih veľkej národnej potupy a hanby.

Lídri krajín po celom svete odsúdili dianie vo Washingtone

Lídri mnohých krajín sveta odsúdili stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

„Nehanebné scény v Kongrese USA," uviedol britský premiér Boris Johnson. „USA sú zástancami demokracie na celom svete a v súčasnosti je nevyhnutné, aby došlo k mierumilovnému a usporiadanému predaniu moci," dodal.

„Trump a jeho podporovatelia by mali konečne prijať rozhodnutie amerických voličov a prestať šliapať po demokracii," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas na Twitteri. Povedal, že násilie spôsobili slová amerického prezidenta Donalda Trumpa a dodal, že pohŕdanie demokratickými inštitúciami má katastrofálne účinky.

„Násilie páchané na amerických inštitúciách je vážnym útokom na demokraciu. Odsudzujem to," napísal na Twitteri šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian.

Dianie vo Washingtone odsúdili aj predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že to, čo sa deje v hlavnom meste, ho šokovalo. Podľa neho je výsledok demokratických volieb potrebné rešpektovať.

Čaputová, Matovič aj Korčok odsúdili násilie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu odsúdila napadnutie budovy Kongresu v americkom hlavnom meste Washington.

„Scény z amerického Kapitolu ukazujú, aká nebezpečná je rétorika nenávisti. Pohŕdanie demokratickými inštitúciami podrýva občianske práva a môže podkopávať politický poriadok. Verím, že demokratický a pokojný proces bude čoskoro obnovený," napísala Čaputová na Twitteri.

Predseda slovenskej vlády Igor Matovič vo štvrtok vyjadril znepokojenie nad dianím v americkej metropole Washington, kde demonštrujúci vnikli v noci do sídla amerického Kongresu.

„Znepokojujúce chvíle vo Washingtone D.C. Násilie nie je nikdy oprávnené. Kapitol je symbolom demokracie. Jeho zákonodarná funkcie musí byť vždy a za každých okolností rešpektovaná. O tom je právny štát," napísal Matovič na sociálnej sieti Twitter.

K protestom sa predtým vyjadril aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„S veľkým znepokojením sledujem dianie v americkom Kongrese. USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná," napísal Korčok na sociálnej sieti.

Trump musí konať a chrániť Ústavu Spojených štátov

Portál Aeronet v tejto súvislosti pripomenul slová pozorovateľov, že Donald Trump musí konať, alebo odstúpiť z funkcie prezidenta. Pokiaľ totiž nebude konať, ukáže slabosť a mohol by dokonca čeliť zatknutiu za vyprovokovanie davu k útoku na Kongres svojimi výrokmi o sfalšovaných voľbách. Prezident bude musieť predložiť dôkazy verejnosti a potom konať. Po zrade Mikea Pence nie je jasné, koho má na svojej strane, okrem amerického ľudu.

Trump nemá teraz už žiadny manévrovací priestor, musí začať kroky k ochrane ústavy a bude k tomu mať podľa všetkého len seba a dav ľudí, ktorí mu bezhranične veria.

Zdroj: news.sk (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7) / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti