Putin zablahoželal Bidenovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

15.12.2020 | 19:45
  25
Ruský prezident v telegrame zaželal Bidenovi počas nadchádzajúceho úradovania v Bielom dome veľa úspechov.

Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických novembrových prezidentských voľbách a uviedol, že je pripravený spolupracovať.

Putin zároveň vyjadril nádej, že ich krajiny dokážu dať bokom názorové rozdiely, aby mohli spoločne podporovať bezpečnosť vo svete. V utorok o tom informoval tlačový úrad Kremľa, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP a ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Putin v telegrame zaželal Bidenovi počas nadchádzajúceho úradovania v Bielom dome veľa úspechov, uviedol Kremeľ.

"Za seba môžem povedať, že som pripravený spolupracovať a udržiavať s vami kontakty," uviedol Putin v odkaze.

Predstavitelia v Moskve vrátane šéfa ruskej volebnej komisie a ministra zahraničných vecí už skôr kritizovali proces amerických volieb a označili ho za zastaraný a nereprezentujúci vôľu ľudu.

Putin v gratulačnom telegrame Bidenovi uviedol, že ich krajiny „nesú osobitnú zodpovednosť za svetovú bezpečnosť a stabilitu". V telegrame tiež napísal, že si je istý, že Rusko a Spojené štáty môžu „napriek názorovým rozdielom skutočne prispieť k vyriešeniu mnohých problémov a výziev, ktorým svet v súčasnosti čelí".

Biden podľa očakávania zaujme prísnejší postoj voči Rusku než odchádzajúci prezident USA Donald Trump, ktorého počas predvolebnej kampane ostro kritizoval za „ústretové vzťahy s mnohými autokratmi po celom svete, v prvom rade s Vladimirom Putinom". Rusko bolo obvinené zo zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016 v prospech Trumpa - v nádeji, že bude presadzovať mäkšiu politiku voči Moskve.

Zbor voliteľov v Spojených štátoch, ktorý formálne volí prezidenta USA na základe výsledkov novembrových volieb, sa zišiel v jednotlivých štátoch USA v pondelok 14. decembra - večer miestneho času ukončil hlasovanie a za víťaza prezidentských volieb v pomere 306 ku 232 hlasov potvrdil Bidena. Ten potreboval na víťazstvo najmenej 270 hlasov voliteľov.

Bývalý viceprezident USA Biden (2009-17), ktorý kandidoval v tandeme s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, sa stane v poradí 46. americkým prezidentom. Jeho slávnostná inaugurácia sa uskutoční 20. januára 2021.

Zdroj: trend.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti