Prokurátor dištriktu Kolumbia v súvislosti s protestami pri Kapitole nevylučuje obviniť Trumpa z podnecovania násilia

08.01.2021 | 09:51
  3
Americký prezident vo svojom stredajšom príhovore k svojim priaznivcom zopakoval svoje tvrdenia o sfalšovaných voľbách a následne ich vyzval, aby pochodovali na Kapitol.

Úradujúci prokurátor dištriktu Kolumbia Michael Sherwin vo štvrtok nevylúčil, že v súvislosti so stredajšími násilnosťami v Kapitole bude obvinený aj úradujúci prezident USA Donald Trump.

V rozhovore pre televíziu CNBC Sherwin spresnil, že vyšetrovatelia analyzujú konanie všetkých aktérov násilností pred Kapitolom i neoprávneného prieniku do budovy, kde sa v tom čase práve konalo spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, ktoré malo v programe potvrdenie výsledkov prezidentských volieb z 3. novembra.

Sherwin uviedol, že v súvislosti so stredajším obliehaním Kapitolu boli obvinenia vznesené voči 55 osobám. Väčšinou ide o obvinenie z nezákonného vstupu, i keď niektorí boli obvinení aj zo závažnejších trestných činov, napr. z útoku.

V nasledujúcich týždňoch možno očakávať vznesenie ďalších obvinení, dodal Sherwin, podľa ktorého môže ísť o obvinenia zo sprisahania s cieľom vyvolať vzburu, výtržníctva a povstania.

Vypočúvaniu sa podrobia aj príslušníci polície na Kapitole. Sherwin ubezpečil, že ak sa nájdu dôkazy, ktoré by naznačili, že niektorý z nich by mohol byť považovaný za spolupáchateľa, budú obvinení. Dodal, že v hre sú všetky možnosti obvinenia.

Agentúra Bloomberg informovala, že na záznamoch z bezpečnostných kamier sú zachytení niektorí príslušníci ochranky Kapitolu, ako pózujú na selfie snímky s protrumpovskými výtržníkmi, ktorí v stredu vtrhli do budovy Snemovne reprezentantov a Senátu.

Útok týchto prívržencov prezidenta Donalda Trumpa prinútil členov Kongresu, ktorí boli v procese potvrdzovania volebného víťazstva zvoleného prezidenta Joea Bidena, aby sa na niekoľko hodín utiahli na bezpečné miesto.

Sherwin tiež informoval, že z kancelárií senátorov zmizla elektronika. Dodal, že tieto krádeže by potenciálne mohli predstavovať ohrozenie národnej bezpečnosti.

Okrem toho došlo aj k materiálnym škodám, napr. keď útočníci rozbíjali okná a sklené výplne na dverách. Vo viacerých miestnostiach došlo aj k poškodeniu nábytku a iného vybavenia.

Facebook zablokoval Trumpov účet na neurčito

Sociálna sieť Facebook zablokovala účet dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa "na neurčitý čas" vzhľadom na jeho snahy podnecovať násilie, ku ktorému došlo tento týždeň v hlavnom meste Washington. Oznámil to vo štvrtok šéf a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Zuckerberg spresnil, že zákaz, ktorý bol oznámený v stredu na 24 hodín, sa predĺžil z dôvodu Trumpovho "používania našej platformy na vyvolávanie násilnej vzbury proti demokraticky zvolenej vláde".

"Sme presvedčení, že riziko spojené s umožnením, aby prezident pokračoval vo využívaní našej služby počas tohto obdobia, je skrátka príliš veľké. Rozhodli sme sa preto predĺžiť zablokovanie jeho účtov na Facebooku a Instagrame na neurčitý čas - najmenej na nasledujúce dva týždne, kým sa neukončí pokojné odovzdanie moci," uviedol na Facebooku Zuckerberg.

Trump odsudzuje násilné konanie svojich podporovateľov

Prezident USA Donald Trump čo najrozhodnejšie odsudzuje násilie, ktorého sa v stredu dopustili jeho podporovatelia, keď vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone. Podľa agentúry AFP to v noci na piatok vyhlásila Trumpova hovorkyňa Kayleigh McEnanyová.

Trump čo najdôraznejším spôsobom odsudzuje násilie svojich podporovateľov, ktorí vzali útokom americký Kapitol, uviedla hovorkyňa, pričom uviedla, že k tomu došlo po prejave prezidenta USA, ktorým ich k tomu vybičoval.

Násilnosti v komplexe Kapitolu hovorkyňa označila za desivé, odsúdeniahodné a v rozpore s étosom amerického spôsobu života. „Odsudzujeme to – prezident, aj táto administratíva – čo najsilnejšie," uviedla hovorkyňa Bieleho domu.

Trump v stredu v spomenutom príhovore k svojim priaznivcom zopakoval svoje tvrdenia o sfalšovaných voľbách a následne ich vyzval, aby pochodovali na Kapitol. Neskôr im však odkázal, aby išli domov.

Incident v budove amerického Kongresu si vyžiadal štyroch mŕtvych v radoch demonštrantov. Počas násilností polícia zadržala 52 osôb, z ktorých 26 zadržala na pôde Kapitolu. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby - v sídle republikánov aj demokratov.

Veľmi častou reakciou na tieto udalosti na Kapitole boli vo štvrtok výzvy na odvolanie Trumpa z prezidentského úradu.

Prišla s ňou aj predsedníčka Snemovne reprezentantov – dolnej komory Kongresu – Nancy Pelosiová, ktorá vo štvrtok vyzvala na bezodkladné odvolanie Trumpa z úradu. Označila ho za veľmi nebezpečnú osobu, ktorá by nemala pokračovať vo výkone svojej funkcie.

„Ide o mimoriadnu okolnosť najvyššieho stupňa," povedala Pelosiová a vyzvala viceprezidenta Mikea Pencea, aby aktivoval 25. dodatok ústavy, ktorý umožňuje kabinetnej väčšine odvolať prezidenta považovaného za neschopného vykonávať svoje povinnosti. Ak sa tak nestane, Kongres je pripravený spustiť impeachment, proces odvolávania najvyššieho štátneho predstaviteľa, dodala.

Sociálne siete Twitter, Facebook a Instagram medzitým zablokovali Trumpove účty, aby nemohol pokračovať v publikovaní buričských odkazov. Prezident napokon prisľúbil, že odovzdanie moci prebehne organizovane.

Biden: Incident v Kapitole bol jedným z najtemnejších dní v dejinách

Novozvolený americký prezident Joe Biden vo štvrtok slovne zaútočil na svojho dosluhujúceho predchodcu Donalda Trumpa v súvislosti s vtrhnutím jeho stúpencov do budovy Kongresu vo Washingtone. Podľa Bidenových slov odchádzajúci líder svojím mylným konaním spôsobil jeden z "najtemnejších dní" v dejinách Spojených štátov, informovala tlačová agentúra AFP.

"Hneď na začiatku rozpútal totálny útok na inštitúcie našej demokracie," vyhlásil Biden, ktorý násilnú skupinu Trumpových podporovateľov, ktorí v stredu prenikli do budovy Kongresu, označil za "domácich teroristov" a Trumpa za priameho vinníka tohto incidentu.

Trump je zodpovedný za "pokus o zneužitie davu na umlčanie hlasov takmer 160 miliónov Američanov", ktorí sa v novembri zúčastnili na prezidentských voľbách, dodal Biden. Budúci šéf Bieleho domu podľa tlačovej agentúry AP uviedol, že Trump "každým svojím činom pohŕda našou demokraciou, našou ústavou a právnym poriadkom", pričom "včerajšok bol vyvrcholením jeho neochabujúcich útokov".

Predsedníčka Snemovne reprezentantov - dolnej komory Kongresu - Nancy Pelosiová vo štvrtok vyzvala na bezodkladné odvolanie Trumpa z prezidentského úradu. Označila ho za "veľmi nebezpečnú osobu, ktorá by nemala pokračovať vo výkone svojej funkcie".

"Ide o mimoriadnu okolnosť najvyššieho stupňa," povedala Pelosiová a vyzvala viceprezidenta Mikea Pencea, aby aktivoval 25. dodatok ústavy, ktorý umožňuje kabinetnej väčšine odvolať prezidenta považovaného za neschopného vykonávať svoje povinnosti. Ak sa tak nestane, Kongres je pripravený spustiť impeachment, proces odvolávania najvyššieho štátneho predstaviteľa, dodala.

Trump podľa exministra spravodlivosti Barra zradil prezidentský úrad

Bývalý americký minister spravodlivosti William Barr vo štvrtok vyhlásil, že správanie prezidenta Donalda Trumpa počas toho, ako násilný dav jeho podporovateľov vtrhol do sídla Kongresu, bolo "zradou jeho úradu a zástancov".

Barr vo vyhlásení pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) napísal, že "organizovať dav, aby vyvíjal tlak na Kongres, je neospravedlniteľné".

Barr bol donedávna jedným z najvernejších a najhorlivejších zástancov Trumpa v kabinete.

Jeho vyjadrenia prišli deň po tom, ako rozhnevaní a ozbrojení protestujúci vtrhli do budovy Kapitolu, sídla Kongresu, vo Washingtone a donútili zákonodarcov zastaviť prebiehajúce hlasovanie o potvrdení víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách. Zákonodarcovia museli ujsť z dolnej a hornej komory Kongresu.

Barr odstúpil z funkcie ministra minulý mesiac po dlhodobom napätí medzi ním a Trumpom, lebo prezident trval na nepodložených tvrdeniach o zmanipulovaní prezidentských volieb a dôvodom bolo aj vyšetrovanie Bidenovho syna.

Úradujúci americký minister pre vnútornú bezpečnosť Chad zasa Wolf vyzval prezidenta Trumpa, aby odsúdil stredajšie "tragické a ohavné" vtrhnutie svojich podporovateľov do Kapitolu.

"Prosím prezidenta a všetkých volených predstaviteľov, aby dôrazne odsúdili násilie, ku ktorému došlo," napísal vo vyhlásení Wolf, dlhodobý verný zástanca Trumpa, ktorého citovala agentúra DPA.

Okolo sídla amerického Kongresu stavajú dvojmetrový plot

Okolo budovy Kapitolu, sídla amerického Kongresu vo Washingtone, stavali vo štvrtok dva metre vysoký plot. Opatrenie je reakciou na násilnosti z predchádzajúceho dňa, keď dav ľudí vtrhol do tejto budovy v čase, keď v nej obe komory Kongresu na spoločnom zasadnutí mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra.

Informáciu o výstavbe plota oznámil tajomník amerických pozemných síl Ryan McCarthy, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.

McCarthy na tlačovej konferencii povedal, že do víkendu bude miestnej polícii pomáhať chrániť Kapitol 6200 členov Národnej gardy zo šiestich štátov zo severovýchodu USA. Prichádzať budú postupne v najbližších dňoch. Vo štvrtok bolo na pozemku Kapitolu 850 policajných príslušníkov.

„Dnes ráno sme začali stavať dvojmetrový plot, ktorý sa nedá preliezť," povedal McCarthy. „Títo príslušníci a tieto bezpečnostné opatrenia budú na mieste nie kratšie ako nasledujúcich 30 dní," dodal.

Novozvolený prezident Joe Biden tam má byť inaugurovaný 20. januára.

Čaputová vidí za násilím v Kongrese rétoriku podnecujúcu nenávisť

Násilie na chodbách amerického Kongresu je ukážkou toho, čo sa môže stať, keď rétorika lídrov dlhodobo podnecuje nenávisť, rozdeľuje spoločnosť a burcuje skupinu občanov voči inej. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti s tým, že je potrebné spoznať pravdu, ale nenávisť tomu ešte nikdy nepomohla.

"Mnoho ľudí hľadá vinníkov, aj politici medzi sebou. Vedľajší efekt obviňovania a vášní však dopadá na celú spoločnosť. Rozdeľuje, rozpútava nenávisť a tá smeruje k jedinému - plodí násilie, či už slovné alebo fyzické. Otriasa dôverou vo fundamenty demokracie a právneho štátu. Dôsledky pocítia všetci, aj tí, ktorí sa na vlne nenávistnej rétoriky stále vezú," uviedla prezidentka. Podľa jej slov bude čoraz ťažšie obnoviť stratenú dôveru v demokratické inštitúcie.

Zároveň žiada ľudí, aby si uvedomili situáciu, v ktorej sa nachádza Slovensko, a čomu každodenne čelíme. Podľa nej je normálne, ak sa v spoločnosti objavujú veci, s ktorými ľudia nesúhlasia. "Žiadajme fakty, spoznajme pravdu a vyvodzujme zodpovednosť. Ale nie cez podnecovanie k nenávisti, tá k pravde ešte nikdy nepomohla," uviedla.

Johnson odsúdil Trumpovo podnecovanie pochodu na Kapitol

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok odsúdil konanie svojho niekdajšieho spojenca, amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého stúpenci deň predtým vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone v reakcii na jeho vehementné odmietanie výsledkov novembrových volieb novej hlavy štátu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Po celý môj život Spojené štáty predstavovali niektoré z najdôležitejších vecí: myšlienku slobody a myšlienku demokracie. Pokiaľ však (Trump) podnecuje ľudí k útokom na Kapitol a neustále vrhá pochybnosti na výsledky slobodných a spravodlivých volieb, domnievam sa, že ide o úplne nesprávne konanie," vyhlásil Johnson, ktorý sa narodil v New Yorku, na tlačovej konferencii venovanej koronakríze.

"Otvorene odsudzujem podnecovanie ľudí k tomu, aby sa správali neprístojne - tak, ako to spravili v Kapitole. Som veľmi rád, že novozvolený prezident (Joe Biden) je už riadne potvrdený v úrade a že demokracia zvíťazila," dodal.

Johnson bol prvým európskym lídrom, ktorý hovoril s Bidenom po jeho volebnom víťazstve, a to napriek tomu, že Biden sa o britskom ministerskom predsedovi predtým vyjadril ako o "fyzickom a citovom klone" Donalda Trumpa.

Bolsonaro po nepokojoch podporil tvrdenie Trumpa o volebných podvodoch

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vo štvrtok podporil tvrdenie svojho spojenca Donalda Trumpa, že americké prezidentské voľby boli zmanipulované. Zároveň varoval, že chaos, ktorý otriasol Washingtonom, môže postihnúť aj budúcoročné voľby v Brazílii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Krajne pravicový brazílsky líder, prezývaný aj "Tropický Trump", je oddaným podporovateľom amerického prezidenta. Zostal ním napriek tomu, že svet odsúdil Trumpovu úlohu v podnecovaní davu ľudí, aby v stredu vtrhli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu vo Washingtone.

"Čo bol ten problém, ktorý v zásade spôsobil celú krízu? Nedostatok dôvery voči voľbám," povedal Bolsonaro svojim podporovateľom pred prezidentským palácom.

"Z dôvodu tej pandemickej záležitosti maximálne umožnili hlasovanie poštou a našli sa ľudia, ktorí hlasovali tri-, štyrikrát. Hlasovali aj mŕtvi ľudia. Bolo to úplne otvorené hlasovanie. To nikto nemôže poprieť," dodal Bolsonaro.

Americkí predstavitelia zodpovední za voľby, jednotlivé americké štáty a súdy zamietli Trumpove tvrdenia o rozsiahlych volebných podvodoch.

Bolsonaro však ukázal odhodlanie stáť pri Trumpovi až do konca.

Brazílsky prezident bol tiež posledným lídrom zo skupiny krajín G20, ktorý uznal víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena - urobil to až po tom, čo americký Zbor voliteľov až o viac ako mesiac oficiálne potvrdil výsledok volieb z 3. novembra.

Politológovia predpokladajú, že Trumpova porážka spôsobí izoláciu Bolsonara na scéne svetovej politiky a uškodí aj jeho vyhliadkam na opätovné zvolenie vo voľbách v roku 2022.

Keď v Brazílii začali kolovať šokujúce zábery zo stredajších nepokojov vo Washingtone, mnohí komentátori špekulovali, že juhoamerická krajina bude zrejme smerovať k podobnej situácii, ak Bolsonaro na budúci rok prehrá.

"Trump dal práve Bolsonarovi scenár pre rok 2022," napísal novinár Igor Gielow v prestížnom denníku Folha de Sao Paulo.

Zdroj: news.sk (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8), (9)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti