Výrobca vakcíny Sputnik je ochotný celú zmluvu zrušiť. Matovič sa na Facebooku pýta ľudí na názor

04.03.2021 | 11:58
  19
Vo vládnej koalícii je už dlhší čas napätie, pnutie teraz vyvolal nákup vakcín Sputnik V.

Výrobca vakcíny Sputnik V je ochotný ešte dnes zrušiť celú zmluvu na zabezpečenie dvoch miliónov vakcín, a to bez akýchkoľvek sankcií voči Slovensku. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti. Koaličných partnerov i verejnosť požiadal, aby sa rýchlo vyjadrili.

Oficiálnu ponuku dostal premiér podľa svojich slov v stredu (3. 3.) večer v súvislosti s hrozbou rozpadu vlády na Slovensku, ktorá prišla po nákupe ruskej vakcíny.

„Včera neskoro večer som dostal od výrobcu vakcíny Sputnik V oficiálnu ponuku, že v situácii, keď má byť ich vakcína na Slovensku predmetom takej nenávisti, že koaliční partneri hrozia až rozpadom vlády, sú ochotní ešte dnes zrušiť celú zmluvu na zabezpečenie 2 000 000 vakcín,“ napísal Matovič.

"Osobne ich plne chápem, ak by som bol na ich mieste, tiež by mi bolo nepríjemné, ak by môj liek, ktorý zachraňuje životy, niekto zneužíval na politické zápasy. Tým dupľom, ak 40 iných krajín prosí o čím skoršie dodávky," poznamenal Matovič.

Reakcia SaS: Vládnuť cez Facebook sa nedá

Igor Matovič podľa strany SaS opätovne otáča situáciu a vydiera občanov a aj koaličných partnerov. Požiadavka na rekonštrukciu vlády nie je pre dovoz Sputnika, ale kvôli jeho štýlu vládnutia.

„Ani po roku v pozícii premiéra nepochopil, že vládnuť sa nedá cez Facebook. Dohody sa nerobia cez verejné osočovanie koaličných partnerov, ale za rokovacím stolom. To platí aj o desiatkach miliónov eur daňovníkov, ktoré sa nemíňajú z večera do rána, ale s rozvahou. Igor Matovič opäť raz len ukázal, že do kresla premiéra nedorástol a jeho najnovším statusom len podčiarkol nevyhnutnosť rekonštrukcie vlády," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

V koalícii je už dlhší čas napätie, pnutie teraz vyvolal nákup vakcín Sputnik V.

Koaličné strany SaS a Za ľudí otvorili po nákupe tému rekonštrukcie vlády. Debate je po stredajšom rokovaní vládnej koalície predbežne naklonené aj hnutie Sme rodina. Koaliční partneri sa zhodujú, že nechcú predčasné voľby.

Zdroj: tvnoviny.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti