VIDEO: Korčok označil dovoz ruskej vakcíny Sputnik za nástroj hybridnej vojny a sťažoval sa na antivaxerov, muža s plexisklovou maskou a dezinformačnú scénu

02.03.2021 | 15:39
  36
Šéf rezortu diplomacie zároveň uviedol, že z prítomnosti premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na letisku pri „vítaní vakcíny“ bol zaskočený a považuje to za neadekvátne a neprimerané.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) požiada ešte v utorok o prijatie u troch najvyšších ústavných činiteľov SR. Urobí tak v súvislosti s okolnosťami, za ktorých bola na Slovensko dovezená ruská vakcína Sputnik V, a možným spochybnením zahraničnopolitického smerovania krajiny.

Minister zopakoval, že rozhodujúce kritérium pre akúkoľvek vakcínu je bezpečnosť. Doplnil, že je dôležité, aby bol každý občan informovaný o tom, čo podanie neregistrovanej vakcíny znamená.

Ako zdôraznil, od najvyšších predstaviteľov štátu potrebuje uistenie, že v zahranično-politickom smerovaní Slovenska „sa nič nemení.“ Šéf slovenskej diplomacie priznal, že spôsob, akým bola dodávka vakcíny realizovaná, i to, ako bola privítaná predsedom vlády, vyvolávajú otázky.

„Je potrebné si ich zodpovedať, musím mať jasno v tom, či stále zotrvávame na deklarovanom zahraničnopoli­tickom smerovaní,“ povedal.

Minister zároveň nevylúčil, že pre dovoz Sputnika, ktorý označil za „pošmyknutie“, podá demisiu. Rozhodne sa po stretnutí s premiérom Igorom Matovičom, prezidentkou Zuzanou Čaputovou a šéfom parlamentu Borisom Kollárom.

Kočok zároveň uviedol, že z prítomnosti premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na letisku pri „vítaní vakcíny“ bol zaskočený a považuje to za neadekvátne a neprimerané. Podľa Korčoka sa zo Sputnika V stal v poslednom čase „nástroj hybridnej vojny“.

„Nie je to dar, je to tovar, ktorý má svoju cenu,“ uviedol Korčok. „Rozdeľuje nás tu doma, rozdeľuje nás tu v zahraničí, spochybňuje procesy v Európskej únii,“ poukázal minister. Ak by Sputnik nebol politickým nástrojom, nevidí dôvod, prečo ruská strana nevyvíja aktivitu smerom k registrácii vakcíny v EÚ.

Z vyjadrení Korčoka vyplýva, že premiér Matovič ho vynechal nielen z rokovaní s ruskou stranou o Sputniku, ale aj z celej pondelkovej logistickej operácie dovozu vakcíny na Slovensko. O tom, že Matovič posiela do Moskvy lietadlo, sa dozvedel v nedeľu v noci od veľvyslanca v Moskve.

„Bolo mi povedané, že ide o tovar. Nemal som vedomosť o tom, čo konkrétne to bude,“ povedal.

Korčok dodal, že na pondelkové udalosti ešte nezaznamenal priamy ohlas z diplomatických kruhov, dal však situáciu podrobne monitorovať.

„Stojím tu aj preto, lebo ma v ostatných dňoch veľmi vyrušilo nadšenie a pochvala, ktorá sa v tejto súvislosti dostala od novej koalície antivaxerov a dezinformačnej scény, na čelo ktorej sa postavil muž s plexisklovou maskou na tvári a sekunduje mu Andrej Danko," vysvetlil ďalej Korčok. Doplnil, že naposledy videl Danka tak šťastného, keď bozkával výložky.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti