Expremiér Čarnogurský radí, ako nečakať a objednať ruskú vakcínu Sputnik V

17.02.2021 | 13:49
  9
Náš zákon dovoľuje použiť liek aj bez rozhodnutia ELA a nedal by som ruku do ohňa, že Európska lieková agentúra by rozhodovala o Sputniku V len podľa odborných kritérií a nie podľa politických.

V utorok 16. februára Pandemická komisia ako poradný orgán vlády zobrala na vedomie informáciu, že dodávky západných vakcín proti covidu sa znižujú pre nedostatočné kapacity výrobcov a očkovanie proti covidu na Slovensku sa spomaľuje. Ukazuje sa, že pre výrobcov majú prednosť západnejšie národy. V takej situácii Pandemická komisia rokuje o odporúčaní na použitie ruskej vakcíny. Zatiaľ sa v médiách neobjavila určitá formulácia, že odporúča použitie Sputniku V. Akoby sa každý toho slova bál.

Premiér Matovič zašiel najďalej, keď povedal do médií, že „...je na mieste, aby vláda začala rokovať s ruskou stranou a ... ide o vakcínu s vynikajúcou účinnosťou ... dali by sa ňou zaočkovať milióny ľudí“. Ale stále sa objaví výstraha, že Sputnik V neschválila Európska lieková agentúra.

K tomu dve poznámky.

Slovensko nepotrebuje čakať na rozhodnutie ELA. Náš zákon dovoľuje použiť liek aj bez rozhodnutia ELA a nedal by som ruku do ohňa, že Európska lieková agentúra by rozhodovala o Sputniku V len podľa odborných kritérií a nie podľa politických.

Najskôr o našom zákone. Problematiku upravuje zákon číslo 362/2011 o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Podľa § 46 odsek 1 zákona, v zásade možno uviesť na trh liek určený pre ľudí (humánny liek) len na základe povolenia Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Ale táto zásada pozná výnimky. Jedna výnimka, pre nás zaujímavá, je v odseku 3 písmeno b/ uvedeného paragrafu. Píše sa v ňom, že humánny liek možno povoliť pri ohrození života alebo pri riziku závažného zhoršenia zdravotného stavu, ak ide o humánny liek, ktorý nie je registrovaný podľa odseku 1/, na terapeutickú indikáciu, ktorá je uvedená orgánom iného členského štátu (Európskej únie – pozn.) alebo tretieho štátu (čiže nie členského štátu EÚ, napr. Ruska – pozn.). Terapeutické použitie takého lieku povoľuje ministerstvo zdravotníctva na základe žiadosti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý liečbu indikuje alebo z vlastného podnetu, ak nie je dostupný porovnateľný humánny liek registrovaný podľa odseku 1/. Vyžaduje sa predchádzajúci písomný súhlas na použitie u pacienta.

Podmienky zákona sú splnené. Niet dostatok liekov registrovaných podľa odseku 1/ (Pfizer, AstraZeneca) Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Existuje ohrozenie života – denne zomierajú až stovky ľudí a ďalším tisícom hrozí zhoršenie zdravotného stavu. Zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach nie je v rozpore so žiadnou európskou normou. Mimochodom, na Slovensku sa používajú tisíce liekov bez registrácie ŠÚKL, ale na základe osobitného povolenia. Ak nemá odvahu Pandemická komisia ani vláda, nech pozbiera odvahu minister zdravotníctva MUDr. Krajčí a vydá povolenie na nákup Sputniku V. Prikazuje mu to Hypokratova prísaha. Sputnik V používa Maďarsko a je vo všetkých ohľadoch, čo sa týka covidu, pred nami.

Poznámka k registrácii Európskej liekovej agentúry. O Sputniku V už síce vyšiel pozitívny článok v časopise The Lancet, ale to nie je záruka, či by ELA rozhodovala na základe odborných kritérií. Keby Rusko len tak dalo žiadosť na ELA o registráciu Sputnika V hneď by sa zmobilizovali rusofóbi všetkých krajín od EÚ po USA a mohli by si nájsť nejaký dôvod na odmietnutie registrácie alebo aspoň na prieťahy s registráciou. Aké by to bolo terno pre Veroniku Remišovú a spol. keby sa mohli odvolať na rozhodnutie alebo aspoň odďalovanie rozhodnutia ELA. Návšteva komisára Borrella v Moskve v minulých dňoch ukázala, že západní politici už nie sú schopní racionálne rozhodovať. Rusko si musí dokonale zvážiť či požiada vôbec ELA o registráciu. Nie je na to odkázané. Vakcínu už berie z Ruska asi dvadsať krajín, vrátane takých ako India, Brazília a ďalšie veľké krajiny. Srbsko a Izrael, ktoré berú aj Sputnik V sú lídrami na svete v zaočkovaní svojich občanov proti covidu. Brať Sputnik V neznamená, že by sme sa vzdali západných vakcín, ale neboli by sme na ne odkázaní.

Predsa ešte poznámku o geopolitike. Vakcína proti covidu nie je o geopolitike. Geopolitiku za ňou vidia len tí, ktorí doteraz písali o Rusku ako o zaostalej krajine a ako sa musíme držať na dištanc od Ruska. Na Slovensku sú to slniečkari. V SME dňa 11. februára napísal komentátor Peter Schutz: „Aj tragikomickú dvojicu Matovič – Krajčí azda strhne sila príkladu (Babiš – pozn.), aby prechodný nedostatok vakcín „neriešili“ geopolitickým kotrmelcom. Bez ohľadu na to, čo napísal The Lancet o Sputniku, nejde totiž o účinnosť (bezpečnosť), ale o politiku“. Našim slniečkárom nezáleží na našich životoch, ale na mobilizácii proti Rusku. Aj z tohto citátu vidíte, aké sily by začali pôsobiť na Európsku liekovú agentúru, keby tam Rusko požiadalo o registráciu Sputnika V.

Teraz už len začať rokovať s Ruskom.

Autor: Ján Čarnogurský

Zdroj: srspol.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti