VIDEO: Fico: Prečo by Rusi išli na Európsku liekovú agentúru, keď vedia, že ich vakcínu by nikdy neschválili?

02.03.2021 | 17:30
  10
Dovoz vakcíny Sputnik V Smer-SD podľa predsedu strany podporoval, no zaráža ho chýbajúce verejné obstarávanie.

Opozičný Smer-SD odmieta, aby za podávanie neregistrovanej vakcíny niesol zodpovednosť lekár. Hovorí, že ak vakcínu nakúpil štát, má za ňu niesť zodpovednosť. Žiada, aby sa prístup k registrovaným a neregistrovaným vakcínam právne upravil.

Strana tiež navrhuje vláde upraviť zákon o liekoch tak, aby sa predĺžila lehota, v ktorej neplatia niektoré obmedzujúce ustanovenia. Lehota platí do 25. mája, zákon sa menil pre situáciu s ochorením COVID-19. Strana pripúšťa, že pripraví návrh na zmenu legislatívy alebo počas marcovej schôdze Národnej rady (NR) SR predloží pozmeňujúci návrh k niektorému zo zákonov.

Smer-SD kritizuje, že v dokumentoch o použití Sputnika V sa píše, že za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár. Strana nesúhlasí s rozdielnym prístupom k tejto vakcíne. Smer-SD chce, aby postačoval len informovaný súhlas človeka, ktorý sa chce dať dobrovoľne vakcínou zaočkovať. „Len čo štát kúpi vakcínu, preberá zodpovednosť za to, že s nejakou mierou informácií ju v dobrej viere kúpil, aby pomohla ľuďom,“ skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii šéf strany Robert Fico.

Fico pripomenul, že minulý rok sa do zákona o liekoch zaradili prechodné ustanovenia v súvislosti s pandémiou. V období do 25. mája sa niektoré obmedzujúce ustanovenia v zákone nepoužívajú. Podľa Fica z toho napríklad vyplýva, že sa v tomto čase neuplatňujú postupy etickej komisie v prípade klinických skúšok zdravotníckych pomôcok. Na súčinnosť pri príprave úpravy vyzval Štátny ústav pre kontrolu liečiv i ministerstvo zdravotníctva.

Chcel by predĺžiť toto obdobie a zároveň zákonne zjednotiť prístup k vakcínam, aby sa nikto, ani lekári, nemuseli báť zodpovednosti. K tomuto vyzval na spoluprácu vládu aj ŠÚKL. „Musíme ľuďom garantovať, že reálne budeme môcť vakcínu použiť,“ povedal. Za najhorší možný scenár považuje, že po príchode ostanú očkovacie látky v skladoch a tam by sa na ne zabudlo. Myslí si, že sa protiruské sily budú práve o tento scenár usilovať. 

Strana má tiež pochybnosti o okolnostiach nákupu vakcíny Sputnik V. Fico tvrdí, že nemáme informácie o počte dodávok vakcíny a kúpnej cene.

Kritizoval šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka (nominant SaS) za to, že komentoval to, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) vítal vakcínu na košickom letisku. Fico tvrdí, že je nebezpečné robiť geopolitické hry, odmieta slová Korčoka, že vakcína Sputnik V je nástrojom v hybridnej vojne.

„Keby som bol predsedom vlády, dnes by už Korčok nemohol takúto tlačovú besedu zorganizovať,“ povedal Fico v reakcii na dnešnú tlačovku ministra zahraničných vecí. On by ho vraj bol okamžite za jeho výroky odvolal, nemyslí si, že je úlohou diplomacie kritizovať to, kde premiér bol alebo nebol.

Dovoz vakcíny Sputnik V Smer-SD podľa predsedu strany podporoval, no zaráža ho chýbajúce verejné obstarávanie. „Ak si niekto myslí, že Rusi sú hlúpi, tak sa veľmi mýli. Prečo by Rusi išli na Európsku liekovú agentúru, keď vedia, že by ich nikdy neschválili,“ povedal s tým, že Rusko môže posielať vakcínu do celého sveta aj bez európskeho schválenia. Nesúhlasí s označovaním vakcíny za „zbraň v hybridnej vojne“. Dnes ju takto označil aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok.
 
Chcel by predĺžiť toto obdobie a zároveň zákonne zjednotiť prístup k vakcínam, aby sa nikto, ani lekári, nemuseli báť zodpovednosti. K tomuto vyzval na spoluprácu vládu aj ŠÚKL. „Musíme ľuďom garantovať, že reálne budeme môcť vakcínu použiť,“ povedal. Za najhorší možný scenár považuje, že po príchode ostanú očkovacie látky v skladoch a tam by sa na ne zabudlo. Myslí si, že sa protiruské sily budú práve o tento scenár usilovať. 

Robert Fico nazval nezhody vo vláde katastrofou „v čase, keď nám každý deň zomrie viac ako sto ľudí“. Kritizuje, že vláda dohromady nič nerobí, „sme svedkami pološialených tlačových konferencií“, a každú chvíľu podľa jeho slov niektorý z koaličných partnerov chce odísť z koalície.

Pozrite si celú tlačovú besedu strany Smer-SD:

Zdroj: hnonline.sk / refresher.sk / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti