The Lancet: Ruská vakcína Sputnik V má 91,6-percentnú účinnosť proti ochoreniu Covid-19

03.02.2021 | 10:46
  10
Je to takmer taká dobrá vakcína ako tie od Moderny a Pfizer a o dosť lepšia ako vakcína od AstryZenecy, hovorí renomovaný vedec Pavol Čekan v reakcii na štúdiu zverejnenú v lekárskom časopise The Lancet.

Ruská vakcína Sputnik V má 91,6-percentnú účinnosť pri zabránení symptomatickému priebehu ochorenia COVID-19. Vyplýva to z predbežných výsledkov štúdie zverejnených v utorok v lekárskom časopise The Lancet. Tieto zistenia podľa nezávislých expertov zmiernili obavy, ktoré sprevádzali očkovanie Sputnikom V, uvádza agentúra AFP.

Rusko zaregistrovalo vakcínu Sputnik V ešte v auguste 2020 pred tým, ako prešla záverečnou treťou fázou klinických testov, čo vyvolalo medzinárodnú kritiku a pochybnosti niektorých odborníkov.

Nová analýza údajov od približne 20.000 dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do tretej fázy testov, však naznačuje, že táto očkovacia látka podávaná v dvoch dávkach má pri predchádzaní symptomatickému priebehu COVID-19 vyše 90-percentnú účinnosť.

„Vývoj vakcíny Sputnik V bol kritizovaný za nemiestne unáhlenie, nedodržiavanie štandardov či absenciu transparentnosti... Avšak tu zverejnené výsledky sú jasné... a znamená to, že do boja za zníženie výskytu COVID-19 sa teraz môže zapojiť ďalšia vakcína," uviedli v článku v The Lancet virológovia a profesori Ian Jones a Polly Royová z anglických univerzít.

Podľa výsledkov štúdie patrí momentálne Sputnik V spolu s vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna k najúčinnejším očkovacím látkam, konštatuje AFP.

Autori štúdie však upozornili, že účinnosť sa zatiaľ vypočítala len na základe symptomatického prejavu ochorenia a bude ešte potrebný ďalší výskum toho, ako ovplyvňuje bezpríznakový priebeh. V štúdii naďalej pokračujú a chceli by do nej celkovo zapojiť až 40.000 dobrovoľníkov.

Vakcína Sputnik V sa podobne ako očkovacia látka od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca môže skladovať pri teplotách dosiahnuteľných v bežnej chladničke, čo je výhoda oproti iným vakcínam, ktoré treba skladovať v ultrachladnom prostredí.

Čekan: Dobrá ako tie od Moderny a Pfizer a o dosť lepšia ako vakcína od AstryZenecy

“Je tu vakcína SPUTNIK a funguje s efektivitou 91.6%. Je to takmer taká dobrá vakcína ako tie od Moderny a Pfizer a o dosť lepšia ako vakcína od AstryZenecy. Je super, že čoskoro budeme mať ďalšiu výbornú vakcínu na trhu,” napísal renomovaný vedec Pavol Čekan v svojom denníku v sociálnej sieti.

The Lancet je vedecký časopis so svetovým renomé. Jeho štúdie sa recenzujú vedcami z danej oblasti. Recenzujú sa anonymne. To znamená, že recenzent nevie kto štúdiu napísal.
Vakcínu Sputnik V vyvinulo Centrum Gamaleja. Založil ho žiak Louisa Pasteura N. F. Gamalej.  Národný výskumný ústav epidemiológie a mikrobiológie N. F. Gamaleja. Vznikol v roku 1891 ako Súkromný chemicko-mikroskopický a bakteriologických výskumný kabinet F. M. Blumentala. Tento sústav je popredným pracoviskom na svetovej úrovni.

“Denis Logunov a kolegovia zverejnili  výsledky štúdie fázy, ktorá analyzuje tretiu etapu testovania vakcíny Sputnik V na COVID-19 v časopise The Lancet. Výsledky skúšok ukazujú konzistentný silný ochranný účinok vo všetkých vekových skupinách účastníkov.,” konštatuje portál odborného časopisu The Lancet.

Do štúdie bolo zapojených 21 977 dobrovoľníkov, 5476 z nich dostávalo placebo. Sprievodné choroby, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú priebeh ochorenia, boli prítomné asi u štvrtiny účastníkov skúšok. Ruskí vedci zistili, že imunita sa vyvíja do 18 dní po podaní prvej dávky Sputniku V. Neboli hlásené žiadne závažné nežiaduce udalosti, to znamená vedľajšie účinky, ktoré by si vývojári spojili s vakcínou. Avšak „závažné nežiaduce udalosti“ nesúvisiace s očkovaním boli hlásené u 45 účastníkov v skupine s vakcínou a 23 účastníkov v skupine s placebom.

Vakcína proti vírusu ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV), ktorú  vyvinulo Vedecké centrum Vektor ruskej Federálnej agentúry pre dohľad nad ochranou spotrebiteľov (Rospotrebnadzor), je schopná produkovať protilátky proti vírusu. Ako oznámilo centrum Vektor agentúre Interfax, táto skutočnosť sa potvrdila počas prvej fázy klinických skúšok u 100 % dobrovoľníkov.

Stredisko spresnilo, že prvá fáza klinických pokusov s vakcínou CombiHIVvac sa uskutočnila už v roku 2011 a potvrdili, že „vakcína je bezpečná, nespôsobuje vedľajšie účinky a vyvoláva humorálnu a bunkovú odpoveď špecifickú pre HIV“. V súčasnosti bola na serveri Vektor vyvinutá vylepšená verzia vakcíny CombiHIVvac-Novo na platforme CombiHIVvac. Účinnosť vakcíny proti HIV sa určí ďalších klinických štúdiách.

Centrum Vektor Centrum vzniklo v roku 1974. Jeho súčasťou je pobočka – Ústav lekárskej biotechnológie, ktorý sa nachádza v Berdsku v Novosibirskej oblasti. Dnes je základná výskumná práca centra zameraná na získanie nových vedeckých poznatkov v oblasti epidemiológie, molekulárnej biológie, virológie, bakteriológie, genetického inžinierstva, biotechnológie, ekológie a biologickej bezpečnosti. Aplikovaný výskum centra je zameraný na vývoj účinných prostriedkov a metód na prevenciu, liečbu a diagnostiku infekčných chorôb, tvorbu a zdokonaľovanie biotechnológií na výrobu prostriedkov na potlačenie infekčných patogénov.

Zdroj: topky.sk / financnenoviny.com

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti