Slovenskí biskupi označili InfoVojnu a ďalšie nepohodlné weby za konšpiračné a šíriace dezinformácie. Svojim ovečkám odporučili, kde nájsť spoľahlivé informácie

22.12.2020 | 09:09
  65
Konferencia biskupov Slovenska na čierny zoznam zaradila aj internetové stránky Gloria.tv, Svetlo sveta, Christianitas, Alianciu za nedeľu, Bádateľa, Zem a vek a Slobodný vysielač.

Hovorca KBS k šíreniu dezinformácií prostredníctvom internetu

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara upozorňuje na šírenie dezinformácií prostredníctvom internetu. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe.

"Pred niekoľkými týždňami sa na internete objavila informácia, že Svätý Otec chystá ďalšie mimoriadne Urbi et Orbi. A treba to, samozrejme, čo najrýchlejšie zdieľať. Dnes každý, kto o tom počul, vie, že to nebola pravda. Niekto z dlhej chvíle vypustil dezinformáciu, a chytili sa tisíce ľudí," povedal Kramara. Horšie podľa neho je, že aj závažnejšie dezinformácie úspešne prenikajú do životov ľudí vo viacerých oblastiach. Internet ponúka obrovské množstvo správ.

"Na niečo také sme v minulosti neboli zvyknutí. Toľko je toho k dispozícii, že je problém si vybrať. A správne vyhodnotiť, čo stojí za našu pozornosť a čo nie. Navyše mnohí majú dodnes tendenciu posudzovať správy spôsobom, na ktorý si zvykli za totality. Že oficiálne zdroje sú iba propaganda a pravdu treba hľadať inde. Informáciu, ktorá ide 'proti prúdu', považujú automaticky za lepšiu," poznamenal hovorca KBS.

Poukázal pritom na skutočnosť, že hľadačom "skutočnej pravdy" vďačne vychádzajú v ústrety takzvané alternatívne médiá. Nepravdy sa v tejto dobe podľa neho šíria nielen v oblasti fyziky, ale aj v oblasti lekárskej vedy či oblasti viery a náboženstva. "Tak ako sme napríklad ľahko schopní rozlíšiť, že takzvané liberálne médiá sa v otázkach viery a náboženstva nedajú pokladať za 'bernú mincu', oveľa menej si dokážeme všimnúť, že weby, ktoré navonok vystupujú kresťansky, ba odhodlane katolícky, môžu byť v skutočnosti takisto nespoľahlivé. Dokonca aj skryte protipápežské alebo protikoncilové, a v niektorých prípadoch rovno schizmatické," povedal.

"Čo sa teda týka spoločenstiev a webov, ktoré sa katolícky len tvária, treba si uvedomiť, že ich taktika je navzájom príbuzná: nabrať 'na palubu' čo najväčší počet fanúšikov, ktorým ponúkajú zaujímavé alternatívne informácie, a potom s nimi 'odplávať' tam, kde ich chcú dostať," uviedol Kramara.

Ako priblížil, ľudia by si mali dávať pozor pri stránkach Gloria.tv, Svetlo svetla zdieľané Hlavnými správami, Christianitas, Aliancia za nedeľu a medzi sekulárnymi ide o stránky Zem a vek, Slobodný vysielač, InfoVojna a Bádateľ.

Kramara dodal, že informácie, ktoré sú skutočné a spoľahlivo z prostredia katolíckej cirkvi, môže záujemca nájsť na Vatikánskom rozhlase, Tlačovej kancelárii KBS, Rádiu Lumen, televízii Lux, v Katolíckych novinách, gréckokatolíckom časopise Slovo či v Rádiu Mária Slovensko. Zároveň podotkol, že jeho cieľom nie je robiť zoznamy ani cenzurovať.

Celé stanovisko KBS:

Pred niekoľkými týždňami sa na internete objavila informácia, že Svätý Otec chystá ďalšie mimoriadne Urbi et Orbi. A treba to, samozrejme, čo najrýchlejšie zdieľať. Dnes každý, kto o tom počul vie, že to nebola pravda. Niekto z dlhej chvíle vypustil dezinformáciu, a "chytili" sa tisíce ľudí. Sám som tú správu dostal aspoň z desiatich strán. Neviemkoľko krát som musel opakovať, že také podujatie sa nechystá. Hoci oficiálne stránky Vatikánu nič také neavizovali, málokto sa nad tým trápil. A nepravdu zdieľalo množstvo ľudí. Iste, nič mimoriadne sa nestalo. Údajné Urbi et Orbi nebolo, a život ide ďalej.

Horšie je, že aj závažnejšie dezinformácie úspešne prenikajú do našich životov vo viacerých oblastiach. Internet ponúka obrovské množstvo správ. Na niečo také sme v minulosti neboli zvyknutí. Toľko je toho k dispozícii, že je problém si vybrať. A správne vyhodnotiť, čo stojí za našu pozornosť, a čo nie. Navyše, mnohí majú dodnes tendenciu posudzovať správy spôsobom, na ktorý si zvykli za totality. Že oficiálne zdroje sú iba propaganda, a pravdu treba hľadať inde. Informáciu, ktorá ide "proti prúdu", považujú automaticky za lepšiu.

Lenže, situácia je dnes zložitejšia. Hľadačom "skutočnej pravdy" vďačne vychádzajú v ústrety tzv. alternatívne médiá. A bude trvať dlho, kým niektorí pochopia (ak vôbec), že zďaleka nie všetky súčasné "protiprúdy" sú skutočne objektívne. Hoci často potvrdzujú to, čo si myslíme alebo želáme, aby bolo pravdivé.

Nikdy by som nepredpokladal, že niekto môže uveriť v chemtrails (konšpiráciu o tom, že kondenzačné stopy na oblohe za lietadlami sú vraj rozprašované chemické látky alebo vírusy, prostredníctvom ktorých nám tajné skupiny škodia a chcú nás ovládať). Vždy som si myslel, že je to celé len "humor". Až kým na KBS nezavolal pán, inak veľmi slušný, ktorý ma sväto-sväte presviedčal, že je to presne tak. A že on má dokonca chemtrails zo svojej záhrady jasne nafotené a môže mi dané fotky poslať. (Mal som na jazyku, že ja mu môžem poslať fotky z našej záhrady, na ktorých jasne vidieť, že zem je plochá, ale už som sa k tomu nedostal: pán so mnou ako s odmietačom dôkazov stratil trpezlivosť, rozlúčil sa a položil).

Žiaľ, nielen ohľadom fyziky sa medzi ľuďmi šíria nezmysly. Deje sa to tiež v oblasti lekárskej vedy - čo teraz výraznejšie vnímame v situácii pandémie - ako aj v oblasti viery a náboženstva. Spôsob šírenia dezinformácií je v princípe veľmi jednoduchý. Webové stránky, v ktorých pozadí sa ukrývajú rôzne záujmy, neuverejňujú len nepravdy či nezmysly: tak by ťažko získali sledovateľov. Nájdete na nich veľa pravdivého i dobrého. Zároveň však, jedny zámerne, iné možno z neznalosti, miešajú lži s pravdou.

A o to ťažšie sa v nich orientuje. Keď vaši priatelia rozširujú viacero dobrých, zaujímavých článkov z nejakého webu, budete mať prirodzene sklon tej stránke veriť. O to viac, ak v princípe zdieľa aj váš pohľad na svet a ponúka potvrdenie pre to, čo si myslíte. Lenže, práve tu je kameň úrazu.

Tak ako sme napríklad ľahko schopní rozlíšiť, že tzv. liberálne médiá sa v otázkach viery a náboženstva nedajú pokladať za "bernú mincu", oveľa menej si dokážeme všimnúť, že weby, ktoré navonok vystupujú kresťansky, ba odhodlane katolícky, môžu byť v skutočnosti takisto nespoľahlivé. Dokonca aj skryte protipápežské alebo protikoncilové, a v niektorých prípadoch rovno schizmatické. Presviedčam sa o tom denne v mailovej pošte.

Čerstvým prípadom je spochybňovanie stanoviska KBS k očkovaniu. Pisatelia, ktorí urputne argumentujú proti, mi posielajú citáty od "Byzantského katolíckeho patriarchátu", neraz v úplnom nevedomí, že toto spoločenstvo ku Katolíckej cirkvi nepatrí, a dokonca otvorene bojuje proti pápežovi. Podobne mi prichádzajú články z gloria.tv, ktorá v nijakom prípade nereprezentuje katolícku vieru a náuku. Mená a heslá v názvoch, žiaľ, nič negarantujú.

Kto chce vedieť, čo naozaj hovorí a učí Katolícka cirkev, musí dať pozor, aby sa nenechal pomýliť. Dnes vyšlo so schválením pápeža Františka stanovisko Kongregácie pre náuku viery ohľadom očkovania proti Covid-19. Vysvetlenie súvisiacich morálnych otázok v ňom potvrdzuje to, čo sa píše v stanovisku Konferencie biskupov Slovenska. Roma Locuta... Samozrejme, budeme svedkami toho, že ani to niektorí neprijmú. Kto ale chce počúvať Katolícku cirkev, tu má katolícky pohľad. Kto chce byť pápežskejší ako pápež...

Čo sa teda týka spoločenstiev a webov, ktoré sa katolícky len tvária, treba si uvedomiť, že ich taktika je navzájom príbuzná: nabrať "na palubu" čo najväčší počet fanúšikov, ktorým ponúkajú zaujímavé alternatívne informácie, a potom s nimi "odplávať" tam, kde ich chcú dostať. Dané stránky sú plné prekladov zo zahraničných alternatívnych webov a poskytujú široký priestor pre blogy, za ktorých obsah redakcie nezodpovedajú: umožňujú im však, aby intenzívne masírovali mienku čitateľov. A z takýchto lodí sa po čase ťažko vystupuje.

Opakovane dostávam žiadosti, aby som upozornil na to, kde hľadať objektívne informácie, a kde byť opatrný. Samozrejme, úskalím takého upozornenia je, že weby, na ktoré poukážem, sa ohradia proti vytváraniu "indexov", a budú zdôrazňovať slobodu slova. Prípadne opakovať, že "oficiálne zdroje" informácie len filtrujú, atď. Takže toľko: mám zásadu nikomu nebrániť, aby čítal a zdieľal to, čo chce.

Pripomeniem však staré známe: "Povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si." Inými slovami, dobre si vyberaj zdroje, ktorým dôveruješ a overuj si informácie, neuspokoj sa s tým, čo potvrdzuje tvoj názor.

V tomto duchu, v úplnej slobode, poukážem na stránky, ktoré na základe mojich skúseností odporúčať nemôžem, hoci mi práve z nich dopisovatelia opakovane citujú. Respektíve, môžem dôrazne odporúčať, aby si pri nich ľudia dávali dobrý pozor, a viackrát sa zamysleli, ktorá vec stojí za zdieľanie: sem v slovenskom prostredí patria napríklad - aby to bolo prehľadné:

Gloria.tv
Svetlo sveta (zdieľané Hlavnými správami)
Christianitas
Aliancia za nedeľu

a medzi viac sekulárnymi

InfoVojna
Badatel
Zem a vek
Slobodný vysielač.

Myslím, že netreba zdôrazňovať, že informácie, ktoré sú skutočne a spoľahlivo z prostredia Katolíckej cirkvi, možno nájsť na Vatikánskom rozhlase, TK KBS, v Rádiu Lumen, v televízii Lux, v Katolíckych novinách, v gréckokatolíckom časopise Slovo, či v novom Rádiu Mária Slovensko. Samozrejme, existuje aj veľké množstvo ďalších dobrých portálov, ktoré prinášajú informácie z prostredia viery a náboženstva. Mojím cieľom nie je robiť tu ich zoznam, ani "cenzúrovať" tie, ktoré som spomenul vyššie.

V záplave toho, čo nám internet prináša a čo ovplyvňuje naše zmýšľanie - v súčasnom kontexte navyše v priamom súvise so zdravím - však pokladám za potrebné upozorniť. Nie ukladať, ale predkladať: predložiť do pozornosti na zvažovanie pre toho, kto má záujem dať si poradiť a je ochotný uvažovať. Aby sme omylom neuverili správam, ktoré sa ako pravdivé a katolícke len tvária. A aby sme si vyberali objektívne informácie, a na ich základe mohli robiť správne rozhodnutia.

Martin Kramara, hovorca KBS

Zdroj: info.sk / tkkbs.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti