Gatesova nadácia investovala ďalších 70 miliónov dolárov na distribúciu vakcín proti Covid-19 do krajín 3. sveta

14.11.2020 | 13:53
  7
Gatesoví kritici obvinili jeho nadáciu z používania populácie tretieho sveta ako „laboratórnych potkanov“ pre experimentálne vakcíny.

Manželia Bill a Melinda Gatesovci investovali do vývoja vakcín proti Covid-19 ďalších 70 miliónov dolárov, pričom niektorí kritici spochybňujú nejasné výsledky klinických skúšok vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktorá je taktiež financovaná Gatesovou nadáciou, informuje portál RT.

Nadácia manželov naleje do vývoja a distribúcie vakcín ďalších 70 miliónov dolárov, oznámili to vo štvrtok v tlačovej správe s tým, že Melinda Gatesová urobí oficiálne vyhlásenie počas Parížskeho mierového fóra.

Dvojica vyčlenila 50 miliónov dolárov pre COVAX – medzinárodný projekt, ktorý má zabezpečiť prístup k experimentálnym vakcínam pre 92 krajín s nízkym a stredným príjmom. Ďalších 20 miliónov dolárov ide Koalícii pre pripravenosť na epidémie (CEPI), ktorá má „naštartovať vývoj ďalších nádejných kandidátov na účinné vakcíny“.

Napriek neúnavnému pokusu o vytvorenie vakcíny proti novému koronavírusu za posledných deväť mesiacov a odhalení, že dúfa, že zaočkuje všetkých 7 miliárd ľudí na zemi, zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates zjavne presunul svoju pozornosť od komerčnejších kandidátov na vakcíny k ďalším spoločnostiam, argumentujúc, že vakcíny druhej generácie budú mať „väčší potenciál pre rozsiahlu vyrobiteľnosť, teplotnú stabilitu a nízkonákladovú výrobu.“

Časový rozvrh tejto vakcíny – a s ním aj očakávaný návrat k „normálnemu životu“ – sa zjavne presúva do neznámej budúcnosti. Gates vo štvrtok naznačil, že „je ešte pred nami dlhá cesta“, napriek tomu len minulý mesiac dodal, že „bohaté krajiny by sa mohli vrátiť do normálneho stavu do konca roku 2021“.

Zdá sa, že generálny riaditeľ nadácie Mark Suzman súhlasí s tým, že „ukončenie tejto pandémie si bude vyžadovať najväčšie úsilie v oblasti verejného zdravia v histórii“.

Magnát spoločnosti Microsoft je úplne pripravený prijať túto „výzvu“, pričom nedávno oslávil veľkoobchodnú spoluprácu so zdravotnou politikou Spojeného kráľovstva prostredníctvom premiéra Borisa Johnsona a jeho krajiny na čele skupiny G7.

Gatesoví kritici obvinili jeho nadáciu z používania populácie tretieho sveta ako „laboratórnych potkanov“ pre experimentálne vakcíny, pričom odpor sa objavil hlavne v Južnej Afrike, kde sa uskutočnili testovania.

Zdroj: rt.com
Preklad: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti