Pfizer prináša vakcíny na COVID-19. Po prečítaní káuz tohto farmaceutického gigantu si od neho nedáte ani len vitamín C

05.12.2020 | 13:02
  16
Pozornému čitateľovi zrejme už zaplo, prečo kapitán lode Igor Matovič sa radšej pri vakcinácií stavia na koniec radu.

Najväčšia Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer prešla do procesu schvaľovania vakcíny na COVID-19. Európska komisia už schválila nákup 200 miliónov dávok od spoločnosti Pfizer. Na Slovensko má od tejto spoločnosti doraziť 150 tisíc kusov. Odborníci, ktorých často vydávame v televízií vakcínu na COVID-19 odporúčajú.

Premiér Igor Matovič avizoval, že vakcinácia obyvateľov bude dobrovoľná podobne ako celoplošné testovanie. Sám priznal, že nebude mať význam ak sa dá zaočkovať málo ľudí a preto chystá rôzne obmedzenia pre ľudí, ktorý sa zaočkovať nedajú. On sám sa pritom postavil na koniec rady, keď na otázku diváka v relácií Na Hrane, či sa dá zaočkovať medzi prvými odpovedal, že prednosť budú mať ohrozené skupiny a bude fér, keď on ako kapitán lode sa nechá zaočkovať ako posledný.

Výrobca vakcíny Pfizer je najväčšiu farmaceutickou spoločnosťou v Amerike a jej história siaha až do roku 1849. Za viac ako storočie si stihla narobiť aj poriadne veľké problémy, ktoré odhaľujú spôsoby a praktiky celej spoločnosti. Spoločnosť zaplatila aj najväčšiu pokutu v Americkej histórií a to 2,3 miliardy USD, čo je v prepočte na euro 1,62 miliardy.

Túto historický najvyššiu pokutu dostala spoločnosť za opakovanú ilegálnu propagáciu lieku na artritídu s názvom Bextra. Spoločnosť totižto propagovala možnosť užívania tohto lieku aj v prípadoch, keď to bolo nevhodné ba priam aj rizikové. Už pri tomto prípade je vidieť, že spoločnosti Pfizer skutočne „záleží“ na zdraví ľudí a nie na peniazoch. Pozornému čitateľovi zrejme už zaplo, prečo kapitán lode Igor Matovič sa radšej pri vakcinácií stavia na koniec radu.

Rekordnú pokutu sa farmaceutickej spoločnosti Pfizer podarilo vychytať aj v Británii a to v sume 84,2 milióna britských libier a to za predražený predaj liekov na epilepsiu s názvom Epanutin. Liek firma predávala o 2600% drahšie, čo si všimol britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy, ktorý následne spoločnosti Pfizer udelil aj pokutu.

Zaujímavý je aj prípad experimentálneho lieku proti meningitíde s názvom Trovan, ktorý spoločnosť Pfizer testovala v Africkom štáte Nigéria. Pri testovaní spôsobila smrť 11 detí a ťažké zdravotné poškodenia u ďalších desiatok ľudí. Spoločnosť Pfizer po obvinení pristúpila na mimosúdne vyrovnanie, pričom každej z poškodených rodín vyplatila iba 175 tisíc dolárov. Keďže minister zdravotníctva SR Marek Krajčí chystá prvé očkovania už v polovici decembra, je zrejmé, že tentokrát si spoločnosť na testovanie vakcíny na COVID-19 namiesto nejakej Africkej krajiny vybrala práve Slovensko.

Liek na epilepsiu Neurontin spoločnosť Pfizer predávala na neschválené použitie až dva krát, za čo dostala v prvom prípade pokutu 430 miliónov dolárov a v druhom prípade 325 miliónov dolárov.

Farmaceutická spoločnosť Pfizer si veľmi nepomohla ani liekom na menopauzu Prempro, ktorý spôsobuje rakovinu prsníka. Zhruba 6000 žien sa preto rozhodlo vymáhať si odškodné súdnou cestou. Spoločnosť na tento prípad minula zhruba 896 miliónov dolárov.

273 miliónov dolárov musela spoločnosť uhradiť na odškodnenie ľudí, ktorí si liekom proti fajčeniu s názvom Chantix privodili psychické problémy vo forme depresií, viacerí z nich uvažovali dokonca aj nad samovraždou.

Liek na srdce Protonix spoločnosť Pfizer predávala na nepovolené použitie a navyše zamlčala niektoré vedľajšie účinky lieku. Farmaceutický gigant preto dostal pokutu 55 miliónov dolárov.

Keď vynecháme Ruskú vakcínu o ktorú západné štáty vrátené Slovenska neprejavili záujem, tak potom spoločnosť Pfizer vedie vo vývoji vakcíny proti COVID-19. Vakcína čaká už len na schválenie. Spoločnosť Pfizer spolu s ďalšími farmaceutickými spoločnosťami tentokrát však pokuty zrejme nedostanú. Poučení minulosťou sa rozhodli neznášať žiadne riziká a presunuli zodpovednosť za vedľajšie účinky vakcíny proti COVID-19 na jednotlivé štáty. Pri tomto prístupe sa nemožno ľudom čudovať, že o očkovanie nemajú takmer vôbec záujem.

Zdroj: prehladsprav.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti