VIDEO: Sily Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky zaútočili na pozície ukrajinských agresorov delostrelectvom a desiatkami tankov. Bola zlikvidovaná aj ukrajinská diverzná skupina pripravujúca chemický útok

19.02.2022 | 09:00
  17
Orgány Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky sa rozhodli začať všeobecnú evakuáciu civilistov z obcí nachádzajúcich sa pozdĺž frontovej línie. Rusko je pripravené zastaviť ofenzívu ukrajinských agresorov na Donbase pomocou systémov REB.

Krátko pred polnocou, keď delostrelecké údery Ozbrojených síl Ukrajiny začali aktívne páliť na pozície DĽR a LĽR, sa ukázalo, že v reakcii na takéto akcie Kyjeva sily ľudových republík odpovedali Ozbrojeným silám Ukrajiny, ktoré utrpeli značné straty.

Podľa Telegram-kanála „Svodky milicij Novorossiji“ sily DĽR a LPR použili na odvetné útoky nielen delostrelectvo, ale aj tanky, bojové vozidlá pechoty a ďalšie zbrane. Uvádza sa, že na pozície ukrajinskej armády boli nanesené rozsiahle údery. Útok síl DĽR a LĽR pokračoval vyše pol hodiny. V dôsledku útokov došlo k sérii silných výbuchov a mohutnému požiaru, čo naznačuje, že bol zasiahnutý muničný sklad alebo priestor, kde mohli byť rozmiestnené ukrajinské obrnené vozidlá.

Momentálne nie sú k dispozícii žiadne oficiálne komentáre ani zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny, ani zo strany ľudových republík, pričom súdiac podľa pokračujúcej eskalácie, napätie bude ďalej ešte narastať.

V Luhanskej ľudovej republike oznámili príchod ukrajinských diverzantov

Rozviedka Luhanskej republiky eviduje príchod ukrajinských diverzantov do oblastí obcí kontrolovaných Kyjevom — Ščastje, Stanica Luganska a Krymskoje, povedal novinárom oficiálny predstaviteľ Ľudovej milícii LĽR Ivan Filiponenko.

Ľudová milícia LĽR už skôr oznámili prudké vyostrenie situácie na frontovej línii na Donbase.

„Dve skupiny samostatného účelového strediska pre špeciálne operačné sily „Zapad“, každá do 20 osôb, dorazili do oblastí osád Stanica Luganska, Ščastje a Krymskoje (pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny — red.) povedal Filiponenko.

Na Donbase sa začala núdzová evakuácia civilistov

Orgány Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky sa rozhodli začať všeobecnú evakuáciu civilistov z obcí nachádzajúcich sa pozdĺž frontovej línie.

V súčasnosti je známe, že evakuácia prebieha bez vyvíjania neprimeraného tlaku na miestnych obyvateľov, objavili sa však informácie, že nútená evakuácia civilistov môže začať do 24 hodín.

Momentálne zdroje v ľudových republikách uvádzajú, že v najbližších hodinách sa rozhodne o evakuácii obyvateľov niekoľkých desiatok obcí. Dôvodom bol výrazný nárast ostreľovania zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny. Miestne milície zároveň hlásia, že takéto rozsiahle údery Ozbrojených síl Ukrajiny neboli od roku 2015. Útoky navyše začali hneď potom, ako sa ruské jednotky začali vzďaľovať od ukrajinských hraníc.

Podľa informácií, ktoré zverejnila agentúra „Avia.pro“, bolo za posledný deň na území DĽR a LĽR uskutočnených 8-krát viac útokov, ako zvyčajne. Svedčí to o eskalácii iniciovanej Kyjevom.

Rusko zatiaľ na prebiehajúce ostreľovanie Donbasu nereagovalo, situácia sa však môže veľmi rýchlo vymknúť spod kontroly, najmä preto, že o niečo skôr vyšlo najavo, že Kyjev má v úmysle realizovať vojenský scenár dobytia Donbasu 20. februára, dovtedy má byť väčšina ruských síl stiahnutá z ukrajinských hraníc.

Ruské vojnové lode úspešne prevzali kontrolu nad námornými základňami NATO

Pred niekoľkými hodinami boli ruské vojnové lode spozorované asi 100 kilometrov od gréckeho ostrova Kréta, kde sa nachádzajú početné vojenské základne krajín NATO.

Ruským vojnovým lodiam sa podarilo priblížiť k ostrovu Kréta bez prekážok aj napriek tomu, že v oblasti sú početné lode NATO. To naznačuje, že Aliancia nie je pripravená podniknúť takéto kroky, pretože dobre vie, že v reakcii na akúkoľvek provokáciu bude nasledovať mimoriadne tvrdá odpoveď Ruska.

Pred dvoma dňami sa lode NATO pokúsili o provokáciu počas cvičení lodí ruského námorníctva v Stredozemnom mori, pričom sa pokúšali o rádio-elektronickú a rádio-technickú rozviedku a veľmi pravdepodobne aj o použitie komplexov rádio-elektronického boja. Potom, čo ruské raketové krížniky odohnali lode NATO, si však aliancia už na takéto kroky netrúfa.

Odborníci poznamenávajú, že napriek tomu, že ruské vojnové lode skutočne operujú „na dvore“ NATO, nezaznamenali sa žiadne porušenia ani provokácie ruskej flotily, keďže cvičenia sa vykonávajú v medzinárodných vodách bez toho, aby zasahovali do plavby.

Ruské bombardéry pred niekoľkými hodinami nacvičovali aj údery proti silám NATO v Stredozemnom mori, pričom nad regiónom lietali dlhé hodiny.

Bola zlikvidovaná ukrajinská diverzná skupina pripravujúca chemický útok

V smere na Gorlovku príslušníci Ľudovej milície DĽR zabránili pokusu nepriateľskej diverznej skupiny preniknúť na územie Doneckej ľudovej republiky.

„Vedľa pásu lesa pri obci Železnaja Balka naši obrancovia odhalili pohyb dvoch ukrajinských diverzných skupín v počte 10 a 12 osôb. Naši obrancovia boli nútení zahájiť paľbu zo služobných zbraní. Nepriateľ utrpel straty: najmenej dvaja militanti boli zabití, traja zranení a ostatní boli nútení ustúpiť.“

Podľa rekognície plánovali diverzanti vyhodiť do vzduchu kontajner s chlórom na území čističky odpadových vôd pri meste Gorlovka.

Na mieste stretu sa našli osobné ochranné prostriedky a munícia zahraničnej výroby, ako aj akčná kamera namontovaná na nepriestrelnej veste. Zrejme pomocou nej militanti plánovali poskytnúť svojmu vedeniu potvrdenie o splnení úlohy.

Ako dôkaz o zločinných úmysloch ukrajinskej strany boli zverejnené zábery z tejto kamery.

Krátko pred zrážkou boli zachytené rozhovory diverzantov v poľštine. Už dávnejšie rozviedka informovala o účasti poľských žoldnierov na strane ukrajinských militantov.

Okrem toho, podľa informácií prijatých z Ministerstva štátnej bezpečnosti DĽR sa piatok 18. februára približne o 4.00 h v meste Gorlovka skupina ukrajinských diverzantov pokúsila vyhodiť do vzduchu zásobník čpavku v závode „Stirol“. Pri útoku bol zranený ochrankár podniku, ktorý objavil skupinu diverzantov. Dostal lekársku pomoc, nie je ohrozený na živote.

Na mieste činu pracujú špeciálne služby.

Apelujeme na svetové spoločenstvo a predstaviteľov medzinárodných organizácií, žiadame vás o kritické zhodnotenie trestných činov ukrajinskej strany.

Ozbrojené formácie Ukrajiny sa cieľavedome snažia zasievať strach a paniku medzi civilným obyvateľstvom republiky a za týmto účelom si vyberajú životne dôležité civilné objekty pre útoky.

Už ráno podnikli Ozbrojené sily Ukrajiny útoky na ropný sklad. V obci Jelenovka na čistiarne odpadových vôd a závod „Stirol“ v Gorlovke a zároveň vyradili z prevádzky dve trafostanice.
Vyššie uvedené skutočnosti sú priamym potvrdením prípravy ukrajinskej strany na rozpútanie bojových akcií.

Pravdepodobnosť útoku ukronacistov na Donbas je vyššia ako kedykoľvek predtým

Pravdepodobnosť rozsiahleho útoku Ozbrojených síl Ukrajiny na republiky Donbasu je vyššia ako kedykoľvek predtým, tvrdí líder „Hnutia ruských socialistov Novorossiji“, veterán vojny na Donbase Alexandr Matjušin (prezývka „Varjag“).

V poslednom čase sa situácia na Donbase prudko vyhrotila: len za jeden deň bolo na územie LĽR smerovaných viac ako sto výstrelov a v DĽR bolo zaznamenaných asi 50. Armáda Donbasu paľbu na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny opätovala.

„Prakticky všetky frontové oblasti hlavného mesta DĽR, ako aj Gorlovka, Jelenovka a južný smer, boli vystavené silnej delostreleckej paľbe. V dôsledku ostreľovania boli poškodené obytné budovy a v dlho trpiacej frontovej línii Staromichajlovka bola jedna žena zranená črepinami. Všetko sa to stalo v čase, keď Rusko predložilo Bezpečnostnej rade OSN dokumenty o ukrajinských vojnových zločinoch na Donbase,“ povedal Alexandr Matjušin.

Tiež poznamenal, že včera sa ukrajinské a západné médiá pokúsili o informačnú sabotáž, pričom armádu LĽR obvinili z ostreľovania škôlky a vyprovokovania eskalácie konfliktu na Donbase.

V ruskom informačnom priestore boli tieto falošné správy okamžite odhalené. Ale pre domácu politickú agendu Ukrajiny a Západu zohral úlohu pri príprave verejnej mienky na vojnu obraz „vypálenia zo strany proruských separatistov“.

 „Vo všeobecnosti, vzhľadom na počet ukrajinských vojakov a obrnených vozidiel sťahovaných na frontovú líniu, je pravdepodobnosť vojny vyššia ako kedykoľvek predtým,“ dodal Alexandr Matjušin.

Rusko je pripravené zastaviť ofenzívu ukrajinských agresorov na Donbase pomocou systémov REB

Prítomnosť ruských systémov rádio-elektronického boja (REB) blízko ukrajinských hraníc naznačuje, že Rusko je pripravené okamžite prerušiť ofenzívu ukrajinskej armády, ak sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsia zaútočiť na Donbas.

Podľa časopisu „Popular Science“ napriek tomu, že sa ruské jednotky začali vzďaľovať od ukrajinských hraníc, sa momentálne v regióne nachádza veľké množstvo systémov REB „Krasucha-2“ a „Krasucha-4“, ktoré môžu narušiť prevádzku väčšiny druhov zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny, zablokovať komunikáciu atď.

„Elektronické bojové systémy „Krasucha-2“ a „Krasucha-4“ sú skutočne mobilné rušičky. Tieto rušičky blokujú radarové signály vysielaním silných vĺn, ktoré blokujú signály, na ktoré sa systém, ako napríklad radar, spolieha pri vnímaní okolitého sveta. Rušiace zariadenia môžu tiež blokovať bežnú rádiovú komunikáciu a systémy „Krasucha“ údajne dokonca blokujú aj drony pri prijímaní signálov GPS. Moderné nástroje, ako sú senzory, ktoré dokážu rozpoznať prichádzajúce signály a následne nakalibrovať správny typ rušiaceho signálu na odoslanie späť, zefektívnili elektronický boj. So systémami „Krasucha“ majú ruské sily potenciál zasahovať do nepriateľských radarov, aby presne vnímali situáciu, chránili svojich spojencov pred odhalením a znížili účinnosť niektorých navádzacích systémov,“ uvádza sa v publikácii.

Odborníci zároveň pripomínajú nedávne incidenty zaznamenané na Donbase, kde sa pravdepodobne už proti ukrajinským bezpilotným lietadlám aktívne používalo vybavenie na rádio-elektronický boj. Dôkazom toho je skutočnosť, že v určitých oblastiach letu dronov „Bayraktar TB2“ boli zaznamenané silné poruchy v prevádzke zariadení GPS, ako aj nedostatočná komunikácia medzi dronmi a ich riadiacim komplexom.

Počas prejazdu humanitárneho konvoja ukrajinskí okupanti ostreľovali pozície Luhanskej ľudovej republiky

Kyjevskí militanti ostreľovali pozície Ľudovej milície LĽR, v blízkosti ktorých prechádzal humanitárny konvoj medzinárodných organizácií.

Informovalo o tom zastúpenie LĽR v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu prímeria (JCCC).

„Ozbrojené formácie Ukrajiny napriek poskytnutým bezpečnostným zárukám spustili 18. februára 2022 o 12:40 a 13:30 paľbu, zatiaľ čo sa humanitárny konvoj OSN, WHO, UNICEF presúval z územia LĽR na územie obce Ščastje dočasne kontrolované ukrajinskou stranou zo smeru od osady Gejevka. Strieľali delami kalibru 122 mm (17 nábojov) na pozície Ľudovej milícii LĽR v oblasti obcí Rajevka a Veselaja Gora,“ píše sa v správe.

Misia dodala, že „podľa informácií predstaviteľov OSN neboli vozidlá konvoja poškodené“.

„Takéto provokatívne akcie ukrajinskej strany, zamerané na vynútenú reakciu Ľudovej milície LĽR na potlačenie ukrajinskej agresie, sú hrubým porušením medzinárodného humanitárneho práva a ohrozujú životy humanitárnych misií,“ zdôraznila misia.

Ukrajina: Separatistické republiky v Donbase vyhlásili všeobecnú mobilizáciu

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin oznámil, že podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii. Informovala o tom v sobotu na svojej stránke tamojšia tlačová agentúra DAN.

"Vyzývam krajanov, ktorí sú v zálohe, aby prišli na vojenské komisariáty. Dnes som podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii. Vyzývam na všetkých mužov v DĽR, ktorí sú schopní držať v rukách zbrane, aby postavili na obranu svojich rodín, svojich detí, manželiek, matiek. Spoločne dosiahneme vytúžené a potrebné víťazstvo nás všetkých. Budeme chrániť Donbas a všetok ruský ľud," cituje DAN z vyhlásenia Pušilina.

Mobilizácia sa týka celého územia DĽR. Pušilin sa podľa agentúry DAN tiež rozhodol zabezpečiť "techniku pre potreby ozbrojených síl, iných vojenských útvarov a orgánov v množstvách určených mobilizačnými plánmi s prihliadnutím na zálohy".

Dekrét o mobilizácii v sobotu na svojom mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne schválilo všetkých 88 prítomných poslancov Ľudovej rady DĽR.

K rovnakému kroku pristúpila v sobotu aj ďalšia samozvaná ľudová republika na Donbase – Luhanská (LĽR). Dekrét o všeobecnej mobilizácii podpísal jej líder Leonid Pasečnik. Z LĽR majú zákaz vycestovať muži vo veku 18 - 55 rokov.

Vedenie DĽR v piatok oznámilo, že plánuje evakuovať do Ruska približne 700.000 civilistov. Väčšina obyvateľov neuznanej DĽR je hovorí po rusky a mnohým už Rusko udelilo svoje občianstvo. Evakuácia má podľa separatistov chrániť životy tamojších civilistov, pretože ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "čoskoro vydá rozkaz na útok" na východnú časť Ukrajiny.

Výzva šéfa Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina v súvislosti s prudkým zhoršením vojenskej situácie:

Výzva šéfa Luhanskej ľudovej republiky Leonida Pasečnika:

Ruský profesor politológie Igor Panarin: Nácvik zničenia základní NATO & Šok pre Západ:

Počet porušení prímeria v Donbase výrazne stúpol

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala vo štvrtok výrazný nárast počtu porušení prímeria vo východoukrajinskom Donbase. Uvádza sa to v jej správe, ktorú vydala v piatok večer. Citovala z nej agentúra DPA.

V Luhanskej oblasti bolo vo štvrtok zaznamenaných 648 porušení prímeria, z toho 519 výbuchov. V Doneckej oblasti bolo zaznamenaných 222 porušení, z toho výbuchov bolo 135.

V porovnaní s predchádzajúcimi dňami išlo o výrazný nárast, podľa DPA však v minulosti boli zaznamenané aj vyššie počty takýchto prípadov v regióne.

Medzičasom pokračovali aj evakuačné misie z miest a obcí v oboch samozvaných republikách. Tisícky ľudí ušli do susednej juhoruskej Rostovskej oblasti, kde pre nich bolo pripravené ubytovanie. Vedenie proruských separatistov vydalo výzvu na útek s odvolaním sa na hrozbu útoku zo strany ukrajinských vládnych síl. Ukrajinská armáda v tomto kontexte zdôraznila že neplánuje ofenzívu.

Situácia na demarkačnej čiare na východe Ukrajiny sa výrazne vyhrotila vo štvrtok ráno. Proruskí separatisti hlásili najintenzívnejšie ostreľovanie zo strany ozbrojených síl Ukrajiny za posledné mesiace. Z porušovania prímeria sa však obviňujú obe strany navzájom.

Informácie o obetiach na životoch zatiaľ nie sú, ale ostreľovanie poškodilo viacero objektov civilnej infraštruktúry.

Zdroj: sk.news-front.info (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8) / info.sk / emefka.sk /YouTube / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti