VIDEO: Ruský veľvyslanec Bratčikov v rozhovore pre TA3 o Ukrajine a Slovensku & napätí medzi Ruskom a Západom

02.02.2022 | 11:15
  15
Veľvyslanec Ruskej federácie Igor Bratčikov v rozhovore pre TA3 o súčasnej napätej situácii medzi Ruskom a Západom.

Mierové rozhovory uviazli na mŕtvom bode, hovorí sa o možnej invázii i vojne. Rusko mobilizuje svoje jednotky i vojenský arzenál, podobne reagujú aj spojenci v Severoatlantickej aliancii Podľa analytikov to už nie je len o obyčajnom cvičení. Ruská federácia položila na stôl požiadavky, ktoré sa týkajú aj Slovenska. Žiada, aby sa NATO stiahlo zo strednej Európy.

Obchodné a ekonomické vzťahy

Veľvyslanec Ruskej federácie Igor Bratčikov skonštatoval, že aj po výmene dlhoročnej vlády Smeru-SD ostali vzťahy medzi Ruskom a Slovenskom na dobrej úrovni. Ocenil aj rozvýjajúce sa obchodné a ekonomické vzťahy.

V obrannej stratégii Slovenska sa o Rusku píše ako o bezpečnostnej výzve. „Rusko je pre Slovensko dôležitým partnerom pri riešení medzinárodných výziev a hrozieb. To nevylučuje, že môžeme mať rôzne prístupy k medzinárodným problémom.“ Obranná dohoda s USA, Slovensko podľa ruského veľvyslanca neposúva k zvýšeniu bezpečnosti územia Slovenskej republiky.

Bratčikov ubezpečil, že Rusko si ctí suverenitu Slovenska a rešpektuje jeho členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). „Na druhej strane sa ale hovorí, že budovať vlastnú bezpečnosť nie je možné na úkor bezpečnosti iného štátu.“ Uviedol ako dôvod k požiadaviek Ruska.

Ruskí vojaci

Rusko sústreďuje v blízkosti ukrajinských hraníc vojakov, techniku aj zásoby krvi. „My sme sa nikdy nevyhrážali a nebudeme sa vyhrážať tým, že napadneme Ukrajinu,“ povedal Bratčikov.

Veľvyslanec Ruskej federácie sa vyjadril aj k prebiehajúcemu sporu na Ukrajine. „Problém Donbasu, nie je problém vzťahu Moskvy a Kyjeva. Je to problém, ktorý sa týka Kyjeva, Luhanska a Donecka.“

Viac vo videu:

Celá relácia Téma dňa TU.

Zdroj: ta3.com / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti