Kyjevu dochádza, k čomu povedie uznanie Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky Ruskom

16.02.2022 | 09:45
  9
Poslanci Štátnej dumy 15. februára 2022 drvivou väčšinou podporili rozhodnutie obrátiť sa k prezidentovi Ruska vo veci uznania DĽR a LĽR.

Výzva poslancov Štátnej dumy prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi o uznaní DĽR a LĽR zrazu vytvorila jasnú perspektívu novej politickej reality.

Spočíva v tom, že dlhotrvajúci „tanec s tamburínami“ okolo Minských dohôd môže skončiť zo dňa na deň. A v dôsledku toho sa Kyjev a jeho západní partneri budú musieť vzdať úlohy „dobroprajných sprostredkovateľov“, ktorí prisúdili Rusku rolu „večného prosťáčika“.

Súdiac podľa oficiálnych vyhlásení z Kyjeva, ukrajinské vedenie si jednoducho ešte všetky dôsledky takéhoto kroku zo strany Moskvy neuvedomilo.

V ukrajinskej odbornej komunite však narastá znepokojivý šum – mnohí si začínajú uvedomovať, že Moskva je unavená z dlhoročných sabotáží implementácie Minských dohôd a teraz sa pre Ukrajinu hra skončila.

Malo by byť zrejmé, že odstúpenie Moskvy od dávno mŕtvych Minských dohôd a uznanie republík Donbasu znamená, že tieto územia sa už Ukrajine nevrátia.

Okrem toho vyvstáva veľmi dôležitá otázka o hraniciach, v rámci ktorých sa budú DĽR a LĽR uznávať. Mimochodom, ich samotné vedenie považuje celé územie Doneckej a Luganskej oblasti za svoje. A ukrajinské jednotky v Mariupole a Kramatorsku považuje za okupantov.

A je dosť pravdepodobné, že Moskva bude s takýmto tvrdením súhlasiť. Veď inak budú musieť znášať večnú prítomnosť ukrajinskej armády na hraniciach miest Donecka a Gorlovky, čo nebude dávať žiaden zmysel.

Je ťažké si čo i len predstaviť všetky dôsledky takéhoto kroku, no rozhodne spôsobí nárast proruských nálad nielen v Ukrajinou okupovanej časti Donbasu, ale v celej historickej Novorossiji.

Pochmúrne vyhliadky Kyjeva po uznaní ľudových republík Donbasu sa na svojom Facebooku pokúsil zhodnotiť bývalý poradca prezidenta Ukrajiny, zarytý nacista Jurij Birjukov.

Jeho pochmúrne prognózy sa zdajú o to objektívnejšie, že ho rozhodne nemožno podozrievať zo sympatií k Rusku či Donbasu.

1) Vysrať na „Minsk“ — slávnostný pohreb je možné usporiadať hneď zajtra, pretože už zajtra pre nás vymysleli „sviatok“. V „Minsku“ je jasne vyjadrená územná celistvosť Ukrajiny.

2) Sú takmer nulové šance, že sa naše územia vrátia v blízkej budúcnosti. Politická cesta je pochovaná (pozri bod 1) a priama vojenská cesta je teraz nereálna — Ruská federácia dostáva právo vstúpiť na územia s regulárnou armádou pod zámienkou ochrany svojich občanov. Nie nadarmo tam rozdávajú pasy,“ smúti Birjukov.

Pripomeňme, že 15. februára poslanci Štátnej dumy drvivou väčšinou podporili rozhodnutie obrátiť sa k prezidentovi Ruska vo veci uznania DĽR a LĽR.

Ukrajinský minister zahraničných vecí dnes vyhlásil, že oficiálne uznanie nezávislosti Donbasu Ruskom by de facto a de iure znamenalo odstúpenie Moskvy od „Minských dohôd“.

Autor: Andrej Sedov

Zdroj: eadaily.com
Preklad: sk.news-front.info

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti