Skupina bývalých politikov a právnikov kritizujú Čaputovej alibizmus a mlčanie ohľadne okupačnej dohody s USA. Prezidentku vyzvali, aby zmluvu dala posúdiť Ústavnému súdu

10.01.2022 | 11:50
  10
Výzvu podpísali okrem Chmelára aj bývalý predseda vlády SR Ján Čarnogurský, emeritný sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec, bývalý minister vnútra Vladimír Palko a bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová.

Skupina bývalých politikov a právnikov v pondelok zaslala verejnú výzvu prezidentke Zuzane Čaputovej. Požadujú, aby využila svoju právomoc a predložila Ústavnému súdu SR návrh na posúdenie, či je medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci medzi SR s USA v súlade s Ústavou SR. Informoval o tom prezident občianskeho združenia Zjednotení za mier a iniciátor verejnej výzvy Eduard Chmelár.

"Znepokojuje nás, že ako hlava štátu, ale aj hlavná veliteľka ozbrojených síl SR, ste sa doteraz k tejto zmluve nevyjadrili. Pritom ide o jednu z vašich najsilnejších právomocí. Je neprimerané, ak nechceme povedať, že alibistické, aby prezidentka republiky stála mimo tohto procesu a mimo tejto diskusie," píše sa vo vyhlásení.

Výzvu podpísali okrem Chmelára aj bývalý predseda vlády SR Ján Čarnogurský, emeritný sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec, bývalý minister vnútra Vladimír Palko a bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová. Viac ako 70 pripomienok odbornej i laickej verejnosti svedčí podľa nich o tom, že existujú vážne pochybnosti o súlade tejto zmluvy s Ústavou SR.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR.

Dohodu kritizovala aj opozičná parlamentná strana Smer-SD či mimoparlamentný Hlas-SD. Dohodu, naopak, podporuje premiér Eduard Heger (OĽANO) či minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Zdroj: info.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti