Čarnogurský: Okupačná zmluva Slovenska s USA je horšia ako zmluva s nacistickým Nemeckom

07.01.2022 | 09:00
  8
Jaroslav Naď je podvodník v závažnejšej veci. Pred voľbami aj krátko po voľbách, keď sa chcel stať ministrom obrany, vyhlasoval, že žiadna americká základňa na Slovensku nebude, píše vo svojom článku bývalý premiér a exminister spravodlivosti Ján Čarnogurský.

Minister obrany Jaroslav Naď napadol na svojej sociálnej sieti Branislava Fábryho a Slovensko-ruskú spoločnosť označil za Ruskom platenú mimovládku. Potom ten nápis stiahol.

Tým, ktorí čítali Naďov nápis oznamujem, že Slovensko-ruskú spoločnosť neplatí ani Rusko ani žiadna zahraničná osoba, či fyzická alebo právnická. SRS vznikla v roku 2006 a nikdy nedostávala žiadnu finančnú podporu zo zahraničia. Všetky funkcie v SRS sú bezplatné. Keď musíme niektoré činnosti zaplatiť, napr. ozvučenie námestia pri demonštráciách proti americkým základniam na Slovensku alebo udržiavanie webovej stránky, platíme ich z príspevkov našich členov, prípadne z podpory našich priaznivcov na Slovensku.



Naďove klamstvo o financovaní SRS je drzé tým viac, že Jaroslav Naď pôsobil v organizáciách, ktoré poberali peniaze zo zahraničia. Vo wikipédii sa uvádza, že Jaroslav Naď bol v rokoch 2016 – 18 riaditeľom Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Inštitút uvádza na svojej webovej stránke ako partnerov dve slovenské ministerstvá, Európsku komisiu, NATO, vyslanectvá USA a Veľkej Británie. Chce pán Naď tvrdiť, že od partnerov, najmä od NATO a vyslanectiev USA a Anglicka SSPI nedostal žiadne peniaze? Aj GLOBSEC, v ktorom Jaroslav Naď tiež pôsobil, dostáva peniaze od zahraničných inštitúcií. V Rusku by museli podľa tamojších zákonov uvádzať pri svojom názve, že sú zahraničný agent. Podobné zákony sú aj v USA a ďalších západných krajinách.



Ale Jaroslav Naď je podvodník v závažnejšej veci. Pred voľbami aj krátko po voľbách, keď sa chcel stať ministrom obrany, vyhlasoval, že žiadna americká základňa na Slovensku nebude. V rozhovore na webe Hlavné správy povedal dňa 9. marca 2020 (voľby boli 29. februára 2020): „Otázka o amerických základniach (na Slovensku – pozn.) nikdy nebola otázkou a nikdy otázkou nebude“. Na webe EURACTIV.sk dňa 20. apríla 2020 Jaroslav Naď povedal, že od spojencov by prijal podporu na rozvoj infraštruktúry, avšak „za podmienok, ktoré by si stanovila Slovenská republika“.

Čiže predložené zmluvy s USA o letiskách Kuchyňa a Sliač stanovila Slovenská republika, teda on? V povolebnom rozhovore s EURACTIV.sk Jaroslav Naď tvrdil, že budovanie amerických základní nikdy nebolo predmetom rokovania slovenskej vlády a záujem o ne nemal nikto. „Nechceli to ani Američania ani slovenská vláda, ani opozícia a ani sa to nikdy nestane“.



Čiže nemalo sa to nikdy stať.



Ale ministri Naď a Korčok dohodli s Američanmi zmluvu o poskytnutí letísk Sliač a Malacky-Kuchyňa ako americké základne: V článku 3 ods. 1 návrhu zmluvy sa píše, že dohodnuté zariadenia a priestory (Sliač a Kuchyňa – pozn. autora) budú operačne riadiť ozbrojené sily USA. Operačne riadiť znamená všetko budú riadiť. Časť oboch letísk bude vyčlenená na výhradné použitie Američanov. Vstup do týchto častí bude kontrolovať armáda USA. Slovenských vojakov tam vôbec nemusí pustiť (čl. 3 ods. 2).

Slovenská armáda na žiadosť Američanov sprostredkuje dočasný prístup a použitie (neohraničený – pozn.) na verejné aj súkromné pozemky mimo dohodnutých priestorov, t. j. po celom Slovensku a dokonca zadarmo. Aj podľa čl. 4 ods. 1 návrhu zmluvy armáda USA môže prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia, zásoby a materiál v dohodnutých priestoroch (Sliač, Kuchyňa) a na iných miestach podľa vzájomnej dohody.

Čiže na území celého Slovenska. Armáda USA len vopred informuje slovenského výkonného zástupcu o typoch, množstvách a harmonogramoch dodávok rozmiestneného materiálu. Takto rozmiestnený materiál bude výlučne určený na použitie ozbrojenými silami USA a ozbrojené sily USA budú mať výlučnú kontrolu nad prístupom k takémuto materiálu.


Každý článok zmluvy začína vetou „Pri plnom rešpektovaní suverenity a zákonov Slovenskej republiky“. Nuž, suverenita a zákony Slovenskej republiky budú akože rešpektované schválením zmluvy vládou, parlamentom a podpisom prezidentkou. Potom už budú nasledovať články zmluvy, ktoré uvádzam vyššie. Ak má niekto pochybnosti, či podľa zmluvy budú na Slovensku americké základne, nech sa opýta komentátora denníka SME Petra Schutza.


Pre porovnanie, Slovenský štát podpísal tzv. Ochrannú zmluvu s nacistickým Nemeckom v marci 1939. Ochranná zmluva bola obsahove podobná terajšej zmluve s USA, ale priestorovo sa vzťahovala len od hraníc vtedy Protektorátu po východný okraj Malých Karpát a Javoriny. Zmluva s USA sa vzťahuje na celé Slovensko. Terajšia zmluva je horšia ako zmluva s nacistickým Nemeckom. Letisko Kuchyňa postavila nemecká Wehrmacht práve podľa Ochrannej zmluvy. 


Základne zatiahnu Slovensko do amerických vojen, ktoré my nechceme a nebudú v našom záujme. Americkým vojakom, ktorí prídu na základne, dajte na vedomie opovrhnutie formou, aká vás napadne.

Autor: JUDr. Ján Čarnogurský - predseda Slovensko-ruskej spoločnosti

Zdroj: srspol.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti