VIDEO: Smer-SD chce, aby o prítomnosti amerických vojsk na Slovensku rozhodli občania v referende

08.01.2022 | 17:10
  39
Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD oznámil, že ak sa bude po odmietnutí rokovania na pôde Národnej rady SR konať petícia za referendum o prítomnosti amerických vojsk na území SR, bude ju organizovať Smer-SD sám, od iných strán privíta podporu petičnej akcie.

 

O podpise dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA (DCA) a prítomnosti amerických vojsk na území Slovenska by mali rozhodnúť občania Slovenska. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia strany Smer-SD, ktorí sa chystajú iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR o vypísaní referenda, ktoré by sa týkalo prítomnosti americkej armády na území SR.

"Skupina 30 poslancov požiada o zvolanie mimoriadnej schôdze, rovnako sformuluje uznesenie parlamentu o zvolaní referenda," vyhlásil Fico. V prípade, že iniciatíva nebude úspešná, predloží tento návrh ako bod programu najbližšej riadnej schôdze parlamentu. Ak by zaradený do programu nebol, Smer je pripravený zakomponovať otázku v rámci petičnej akcie za zmenu ústavy týkajúcej sa možnosti predčasných parlamentných volieb.

Fico naďalej trvá na tom, že plánovaná dohoda je nevýhodná a narušuje zvrchovanosť a suverenitu krajiny. "Táto zmluva nie je žiadna ľahká politická deklarácia, v prípade jej ratifikovania bude mať prednosť pred zákonmi SR," upozornil Fico. Podľa neho dohoda umožní priamo vytvoriť základne amerických vojsk, bráni tiež kontrole amerických vojakov i všetkých s nimi spolupracujúcich subjektov na území Slovenska a obmedzuje slovenskú jurisdikciu.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR.

Dohodu okrem Smeru-SD kritizoval aj mimoparlamentný Hlas-SD, odmietnutie žiada aj Komunistická strana Slovenska, ktorá uvádza, že vyvolávanie hrozieb z možných agresorov generujú zámerne pravicové vlády. Pripomienky k návrhu dohody uplatnil i generálny prokurátor Maroš Žilinka či zástupcovia občianskej iniciatívy. Naopak, zastali sa jej premiér Eduard Heger (OĽANO), minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a viacerí koaliční poslanci.

Petíciu týkajúcu sa amerických vojsk zorganizuje strana Smer-SD sama

Prípadnú petičnú akciu na vyhlásenie referenda o prítomnosti amerických vojsk na území SR chce zorganizovať strana Smer-SD výlučne vo vlastnej réžii. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to pri otázke o spojencoch pri petícii spresnil líder Smeru-SD Robert Fico.

"Ako silná strana so zastúpením na celom Slovensku dokážeme petičnú akciu rozbehnúť tak, že ktokoľvek ju môže podporiť a môže sa k nej pridať, budeme ju však organizovať sami ako strana Smer-SD," uviedol. Priznal, že predchádzajúca petícia za vypísanie referenda o predčasných parlamentných voľbách, ktorá bola spoločnou aktivitou viacerých strán i občianskeho sektora, bola "trochu ťažkopádna".

K petičnej akcii a zberu podpisov chce Smer-SD pristúpiť za predpokladu, že v Národnej rade (NR) SR neprejde návrh na vypísanie referenda o prítomnosti americkej armády na území SR. "Vtedy okamžite odštartujeme petičnú akciu, chystáme veľké turné po Slovensku," avizoval Fico. V petícii bude otázka o americkej armáde na území SR jednou z dvoch, druhá sa bude týkať zmeny ústavy v prípade možnosti referenda o predčasných parlamentných voľbách.

Predstavitelia Smeru iniciatívu na pôde NR SR i možnú petíciu oznámili v súvislosti s odmietaním plánovanej dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA (DCA). Smer považuje zmluvu za nevýhodnú a porušujúcu zvrchovanosť krajiny.

Pozrite si celú tlačovú besedu poslancov za stranu Smer-SD:

Pellegriniho Hlas-SD nevidí dôvod rozhodovať o zmluve s USA v referende

Mimoparlamentná strana Hlas-SD nevidí dôvod rozhodovať o zmluve týkajúcej sa obrannej spolupráce medzi SR a USA (DCA) v referende. "Je to úloha politikov a ústavných orgánov, aby takúto zmluvu vyrokovali v prospech Slovenskej republiky a nezaťažovali ňou občanov," oznámila názor strany hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Pripomenula zároveň, že Hlas zmluvu v súčasnej podobe nepodporí.

"Pri téme referenda bude Hlas neustále pripomínať, že je stále na stole 600.000 právoplatných podpisov ľudí žiadajúcich vypísanie referenda o predčasných voľbách. To je dnes zásadná úloha celej politickej scény, aby sa zmenou ústavy vrátila ľuďom do rúk moc rozhodovať o svojej vláde," dodala.

Danko: Petícia o amerických vojskách by mala byť spoločná akcia Smeru, Hlasu a SNS

Mimoparlamentná SNS je presvedčená, že v prípade petície za referendum o prítomnosti amerických vojsk na území SR by malo ísť o spoločnú akciu strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

"Mali by sme spolupracovať ako pri predchádzajúcej petícii a v komunálnych voľbách, aby sme ukázali jasný postoj Sulíkovi, Matovičovi a Kollárovi,“ mieni predseda národniarov Andrej Danko.

Tomu, že Robert Fico avizuje petíciu len v réžii Smeru-SD, nerozumie, myslí si však, že expremiér tým opakuje svoje politické chyby. "Na jednej strane Smer-SD opakovane deklaruje potrebu spolupráce, na druhej strane v situáciách, keď je potrebné sa spojiť, využíva politické nápady SNS a prezentuje ich nie prvýkrát pred verejnosťou ako svoje," upozornil Danko.

Zdroj: info.sk (1), (2), (3) / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti