Očkovaný Čech s covidom je dôkazom, že nemožno inak zaobchádzať so zaočkovanými a inak s nezaočkovanými, tvrdí Pirošíková

14.04.2021 | 14:45
  11
Dlhoročná zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) Marica Pirošíková pripomenula, že Výbor WHO pre reguláciu zdravotných predpisov odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní.

V Česku sa objavil prvý pacient infikovaný juhoafrickým variantom koronavírusu, ktorý ochorel po dvoch dávkach vakcíny. Má stredne ťažký priebeh covid-19. Čo to znamená? Aký signál o bezpečnosti očkovania to vysiela?

Právna expertka Marica Pirošíková to vidí jasne. “Uvedené len potvrdzuje, že nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými a argumentovať pritom ochranou verejného zdravia,” vyhlásila pre ParlamentneListy.sk.

Nie práve príjemná správa z Česka: Muž ochorel po podaní dvoch dávok vakcíny na covid a má v sebe juhoafrickú mutáciu koronavírusu. Je to také rozpačité, keďže očkovaním sa plánuje podmieňovať veľa vecí, majú sa vydávať covid-pasy. Čo vy na to? Prekvapilo vás to?

Neprekvapilo. Potvrdili sa moje predchádzajúce vyjadrenia, kedy som upozornila na jasné stanovisko výboru Svetovej zdravotníckej organizácie z 15. januára 2021. Pripomínam, že Výbor pre reguláciu zdravotných predpisov v mimoriadnych situáciách konkrétne odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní, a to vzhľadom na to, že vplyv očkovania na zníženie prenosu infekcie dosiaľ nie je známy a zároveň novoodhalené varianty koronavírusu by mohli znížiť účinnosť vyvinutých vakcín.

Áno, aj odborníci upozorňujú, že nevieme ešte vôbec, čo nás čaká, najmä v súvislosti s mutáciami vírusu. Taktiež je pravda, že ak by sa aj dala zaočkovať celá vyspelá časť zemegule, chudobné štáty vakcíny nemajú, vírus teda nezmizne, bude mutovať, migrácii obyvateľov a teda šíreniu rôznych variánt vírusu sa úplne zabrániť nedá… Vyzerá to teda, že očkovaním asi skutočne nemožno podmieňovať nejakú ochranu verejného zdravia, či?

Uvedené len potvrdzuje, že nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými a argumentovať pritom ochranou verejného zdravia. Vzhľadom na uvedené je potrebné neustále zdôrazňovať dobrovoľnosť očkovania a uplatňovanie základných ľudských práv a slobôd ním nepodmieňovať. 

Sme ale svedkami opačných tendencií. Je vysoký tlak na očkovanie a zvýhodňovanie očkovaných.

Opačný postoj je aj v rozpore rezolúciu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktorá vyslovene kladie dôraz na dobrovoľnosť očkovania a vyzýva štáty, aby informovali svojich občanov, že vakcína nie je povinná a chránili občanov pred diskrimináciou tých, ktorí nebudú očkovaní z dôvodu možných zdravotných rizík alebo z vlastnej vôle.

Zdroj: parlamentnelisty.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti